Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фундамент Microsoft Word (7).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.42 Mб
Скачать

Пальовий фундамент

Пальовий фундамент монтується для будівництва важких споруд на слабкому ґрунті з нерівномірною деформацією, а також у випадку високого рівня ґрунтових вод та на плавунах. У разі розташування щільного шару ґрунту на значній глибині зведення стрічкового фундаменту буде економічно та технічно не доцільним. Окремі палі фундаменту можуть досягати шарів ґрунту з високою щільністю (висячі палі) або пронизувати їх наскрізь (палі-стійки). З урахуванням характеру занурення в ґрунт та способу виготовлення розрізняють гвинтові, забивні та буроін'єкційні палі. Так само, як і у випадку стовпчастого фундаменту, окремі палі з'єднуються між собою за допомогою залізобетонних балок – ростверків. Будівництво пальового фундаменту потребує великих витрат, але іноді такий фундамент є єдино прийнятним, як, скажімо, це відбувається у Санки-Петербурзі або у Венеції. Палі можуть виготовлятися з каменю, бетону, дерева, азбестоцементу, залізобетону, сталі тощо.

З чого складається фундамент палі?

Пальовий фундамент складається з паль, об'єднаних у верхній частині балкою або плитою, іменованими ростверком. Ростверк служить для розподілу навантаження, переданої спорудою на палі. Голови паль зазвичай закладають в ростверк. Однак фундамент палі може складатися і лише з однієї палі, яка буде продовженням колони наземної конструкції. Нижня поверхня ростверку називається його підошвою. Глибиною закладення фундаменту палі називається відстань від поверхні грунту до площини, проведеної через вістря паль.

a - план и разрезы; б - виды свай в зависимости от грунта-сваи стойки, опирающиеся на прочный грунт, и висячие сваи, работающие на трении; в - элементы свайного фундамента: 1 - ростверк; 2- оголовник; 3 - свая; г - виды свай: 1- четыре

забивные бетонные и железобетонные сваи - квадратные, круглые, сплошные и пустотелые; 5, 6 - набивные обычные и с yширенной пятой; 7, 5 - камуфлетные; 9 - с шарнирно раскрывающимися упорами; 10 - призматическая свая; 11 - свая-оболочка 12 - свая в лидерной скважине; 13 - деревянная свая; 14 - винтовая свая; д - расстановка свай: свайные ряды, свайные щ ты, свайное поле; е - вариант свайного безростверкового фундамента; ж. и - варианты свайных фундаментов без ростверков и оголовков: 1 - свая; 2 - оголовок; 3 - цокольная панель; 4 - перекрытия; 5 - колонна; 6 - ригель

Які матеріали використовуються для виготовлення паль?

Основним матеріалом є бетон і залізобетон. Палі виготовляються також з дерева, металу, азбестоцементу. Можливе комбінування з цих матеріалів по довжині палі. Наприклад, застосування дерева для частини палі, що розташовується нижче рівня грунтової води, і бетону в зоні змінного зволоження.

Якої довжини і якого поперечного розміру виготовляються палі?

Палі суцільного квадратного перетину випускаються перетином 20 '20 см довжиною 3-6 м (через 0,5 м), перетином 25' 25 см довжиною 4,5-6 м (через 0,5 м), перетином 30 '30 см довжиною 3 -12 м (до 6 м через 0,5 м, більше 6 м через 1 м), перетином 35 '35 см завдовжки 8-16 м (через 1 м), перетином 40' 40 см довжиною 13-16 м (через 1 м).

Довжина вістря цих паль відповідно 15, 25, 30 і 35 см. Палі квадратні з круглою порожниною виготовляються перетином від 25 '25 см до 40' 40 см завдовжки 3-8 м. Порожні круглі палі мають діаметр 0,4-0,8 м , а при їх діаметрі більше 0,8 м іменуються палями-оболонками. Довжина їх секції 4-8 м. Довжина складовою палі - до 40 м. Палі діаметром до 0,6 м випускаються з закритим нижнім кінцем.

Палі з прямокутним перерізом 35 '35 см випускаються довжиною до 16 м.