Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регіональне-планування_методичка2007.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
10.66 Mб
Скачать

Тема 11. Ефективність регіонального планування, реалізація рішень регіонального розпланування

Короткий зміст.

Протягом тривалого часу ХХстол. активно розвивався напрямок районного планування, напрацьовані результати є основою теперішнього розвитку регіонального планування. Однак вони ґрунтувалися на системі господарювання планового типу, і постає завдання адаптації досвіду попереднього періоду до ринкової системи (приватна власність, вартість землі, кадастр), й напрацювання нових підходів. У сучасній українській містобудівній політиці розви-вається ряд найбільш важливих напрямів удосконалення управління розвитком територій: законодавча основа, адміні-стративно-територіальний устрій, інформаційна складова, кадрове забезпечення та науково-проектна діяльність.

Законодавча основа. Містобудівна діяльність має міжгалузевий харак­тер і тому спирається на правові засади, які є особли­вими для кожної країни (закони, постанови тощо). Виконавчу владу здійснюють місцеві державні адмініст­рації, які забезпечують на відповідних територіях виконання державних і регіональних програм соціально-економічного та культурного розвитку, програм охорони довкілля, тісно пов'язаних з містобудуванням.

Адміністративно-територіальний устрій України - це обумовлена різними чинниками територіальна організація держави з поді­лом її на адміністративно-терито­ріальні одиниці, відповідно до яких будуються система державних органів та система місцевого самовряду­вання. Сьогодні є необхід­ність удосконалення системи адміністративно-терито­ріального устрою як організаційної основи державної влади та місцевого самоврядування.

Інформаційне забезпечення містобудівного проекту­вання характеризує процес на­дання різнобічних даних про об'єкт, отримання знань щодо багатоетапного процесу управління його розвитком. Одним з перспективних напрямків впровадження комп'ютерних технологій у містобудівну діяльність є географічні інформаційні системи (ГІС) – програмно-технічний комплекс, що забезпечує збір, збері­гання та аналіз просторово-координованої інформації.

Кадрове забезпечення. Майбутнє українського містобудування значною мірою залежить від можливостей забезпечення зростаючого попиту на архітекторів містобудівної спеціальності. Територіальне планування в умовах рин­кових відносин потребує скоординованої діяльності різних фахівців. В такому колективі архітектор місто­будівної спеціальності, завдяки своєму вмінню синте­зувати проблему, інтеграційному способу мислення і при інших необхідних якостях, може бути керівником та координатором спільної роботи.

Науково-проектна діяльність нині – це дійова складова єдиної системи управління розвитком тери­торій. Наука та практика територіального, й зокрема регіонального планування, удосконалюються за прин­ципом взаємного доповнення. Водночас укріплюються зовнішні зв'язки цієї сфери з органами територіального та галузевого управління.

Контрольні запитання:

  1. Що розуміють під ефективністю регіонального планування?

  2. Чим характерні основні напрямки реалізації проектних пропозицій у регіональному плануванні?

  3. Які положення регіонального планування реалізуються у плануванні міст?

  4. Які недоліки регіонального планування як проектної дисципліни та сфери конструктивної діяльності?

Література:

1.с.61-92. 3.с.211-222. 7.с.90-103,158-199. 8. 15. 16.