Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnuk OK SR 11.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
722.94 Кб
Скачать

Тема 6. Культура судової промови та етика судового ритора.

Етика мовленнєвої поведінки та мовний етикет. Переконливість судової промови. Механізм переконливості промови. Засоби виразності, що забезпечують доведення певного положення. Логічність доводів – як необхідна умова виступу. Монологічний характер судової промови. Монолог – це згорнутий діалог. Смислова структура та ключові моменти виступу. Засоби виразності судової промови. Загальна культура судової промови. Культура поведінки у суді. Морально-етичні та естетичні вимоги до судового ритора та промови.

Логічна культура судової промови. Складові культури судової промови. Виголошення промови. Визначення мети та мовленнєвих засобів у досягненні цієї мети. Інформаційність та переконливість промови (логічність, емоційність, експресивність, індивідуальність). Використання тропів, пауз та наголосів (логічних та фразових). Вимоги до ритора: зовнішність, манери, жести, міміка, поза. Вимоги до голосу: звучність, тембр, темп. Мова ритора: точність, доречність, оригінальність, переконливість. Психологія публічного виступу. Психологія виступу в суді. Психологічна підготовка ритора. Досвід знаменитих промовців.

Плани проведення семінарських занять з курсу „ Судова риторика " Загальні методичні рекомендації

Семінарське заняття (семінар від лат. - seminarium - розсадник) – одна з важливих і найбільш дієвих форм вивчення і засвоєння судової риторики. Його особливість полягає в тому, що він передбачає опанування найважливіших й найактуальніших тем мистецтва судового красномовства, є найдієвішою формою закріплення і поглиблення знань студентів, формуванню та виявленню в них творчих здібностей, забезпечує можливість набуття навичок правильного висловлення своїх думок під час обговорення теми, створює умови для дискусії, узагальнення знань, отриманих з різних джерел та літератури, відстоювання власної точки зору.

Для кожного семінару визначені тема, план , основні терміни і поняття, реферати, література, питання для контролю і самоперевірки.

Вважаємо за доцільне запропонувати студентам ряд методичних порад, які б допомогли оперативно, а головне ефективно підготуватися до семінарських занять, так і до тем, що винесені на самостійне опрацювання. Отже:

  • студент повинен ознайомитись з методичними матеріалами до теми семінару;

  • вдумливо опрацювати рекомендовані джерела та літературу, пам’ятаючи про необхідність конспектування найважливіших фактів, положень, аргументів, дослівних виписок (цитат), тез, розширеного плану, анотації тощо;

  • звертатися до словників та довідників, щоб не залишити поза увагою незнайомі поняття, термінологію, старанно працювати з примітками, коментарями, таблицями;

  • приділяти значну увагу завершальному етапу підготовки до семінарських занять - глибокому осмисленню опрацьованих джерел і літератури стосовно виділених у плані питань, співставленню концепції, позицій і точок зору різних авторів;

  • формувати обґрунтовані висновки і узагальнення, запитання своїм колегам;

  • виробляти вміння аргументовано доводити свою точку зору.

У кінці семінару його керівник робить узагальнюючий висновок, на основі якого студенти вносять у свої конспекти відповідні доповнення і уточнення. Викладач оголошує і коротко мотивує виставлені оцінки, ставить завдання на наступний семінар.

Семінарські заняття є обов’язковими для відвідування. Пропущений з будь-яких причин семінар, а також незадовільна оцінка, повинні студентом протягом тижня бути відпрацьованими шляхом написання реферату, або ж підготувати опорні конспекти семінару з відповідями на всі питання теми з подальшим захистом. Заборгованість по семінарах, незважаючи на їх кількість та причини є підставою недопущення студента до складання підсумкового атестування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]