Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія фінансів грошей та кредиту.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
172.41 Кб
Скачать

Тема 2. Суть фінансів

1. Передумови виникнення фінансів

Термін «фінанси» етимологічно походить від латинського кореня «finis», тобто «кінець».

В середньовічній латині це слово застосовували для визначення терміну сплати, а потім уже для визначення платіжного документа про погашення боргу. Звідси походження терміну «фінанси» як примусового платежу державі.

Від латинського «financia» - доход, платіж утворився аналогічний за значенням вираз «finanse» (французькою).

З кінця XVII ст. у Франції та інших країнах під виразом «фінанси» стали розуміти всю сукупність державного господарства, його матеріальних засобів - доходів, видатків, боргів, тобто фінанси розглядаються у зв’язку з розвитком держави та її потребами в ресурсах.

Фінансове господарство - історична форма задоволення колективних потреб.

У XIX ст. від вузького розуміння фінансів як державного господарства перейшли до широкого розуміння фінансів як галузі знання (діяльності), що охоплює окрім державних фінансів ще і сферу виробництва, фінансові ринки, державний кредит, міжнародні фінанси. Таке значення має здебільшого і сучасний термін «фінанси». У нашій країні теоретики також дотримуються розширеного поняття фінансів.

У фінансах можна відшукати ключ до розуміння багатьох історичних явищ. Вивчаючи фінанси, аналізуючи їх, можна зрозуміти, чому процвітали одні нації і що призвело до загибелі цілих імперій, чому при одних урядах і парламентах у державі спостерігається розвиток економіки, а при інших - стагнація в економіці і соціально-економічна нестабільність у суспільстві.

Так, основним фактором розвитку фінансів була і залишається потреба в коштах, пов’язана із розвитком держави, вдосконаленням її функцій.

Однак форми і методи задоволення державних потреб визначаються економічним та історичним розвитком держави. Чим виший той розвиток, тим цивілізованіші і науковообгрунтованіші  методи.

Щодо способів мобілізації коштів, призначення витрат і пропорцій розподілу їх, то вони залежать від «розкладки» сил і впливу різних соціальних груп у суспільстві.

Економічне життя держави вимагає створення певних грошових фондів для задоволення різних потреб. Обсяг цих фондів кількісно і якісно характеризує масштаби діяльності і фінансові можливості будь-якої країни, господарської структури, громадянина.

Ці грошові фонди власне і є фінансами.

А відтак, фінанси розглядаються як історична категорія у зв’язку з появою двох чинників:

  • 1) держави;

  • 2) товарно-грошових відносин.

Помилка, яка найчастіше допускається при визначенні сутності фінансів, - це ототожнення їх з грішми.

Різниця між цими поняттями полягає в тому, що не всі гроші можуть бути фінансами. Фінансами гроші стають лише при створенні власником відповідного фонду і вкладенні грошей у цінні папери чи у статутний фонд підприємства; наданні кредиту комусь, завдяки чому можна буде отримати певний дохід. Тобто фінанси - це процес формування доходів і видатків у певних грошових одиницях.

2. Фінанси як загальнотеоретичний курс

Фінанси - курс загальнотеоретичний. В ньому викладається понятійний апарт. Курс є рамковим і поєднує в собі такі поняття:

  • суть і роль фінансів;

  • характеристика окремих сфер і ланок фінансової системи (фінансів держави, зокрема бюджетної і податкової систем; фінансів підприємств; страхової та грошово-кредитної систем міжнародних фінансів);

  • характеристика  методів  фінансової  діяльності (фінансового, страхового, податкового бюджетного менеджменту, міжнародних кредитно-розрахункових операцій, банківських операцій тощо).

Сам курс базується на знанні дисциплін: економічна теорія, макроекономіка, мікроекономіка, статистика, право, аналіз господарської діяльності тощо.

Цей курс є основою (базою) для цілого ряду спеціальних фінансових дисциплін, серед яких: фінанси підприємств, державні фінанси, міжнародні фінанси, гроші і кредит, оподаткування, страхування, фінансовий, податковий, страховий менеджмент, інвестування тощо.