Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_acad_1u.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
457.22 Кб
Скачать

2. Побудова базових примітивів

Крім восьми базових примітивів є ще і похідні. Їх AutoCAD формує автоматично на основі базових. Наприклад, такі примітиви як Текст або Штрихування, програма малює сама за допомогою відрізків і дуг.

Більшість примітивів, який можна використовувати в двовимірних проектах AutoCAD зосереджені на панелі інструментів Креслення. Для того щоб скористатися яким-небудь з них, потрібно клацнути мишкою по відповідній кнопці на панелі і далі відповідати на запити, виведені AutoCAD. Крім цього можна набрати відповідну команду з клавіатури і натиснути Enter.

2.1. Робота з командним рядком

У нижній частині робочого екрана AutoCAD розташоване широке вікно, у яке можна вводити текст за допомогою клавіатури. Це вікно називається командним рядком. Якщо клацнути по вікну мишкою, то в ньому замигає курсор.

Коли користувач набирає у вікні команду і натискає Enter, AutoCAD виконує відповідну дію. Більшість команд, що ми віддаємо щигликами мишкою по панелях інструментів або різним меню, дублюються в командному рядку.

У тих випадках, коли програмі необхідна додаткова інформація для виконання дії, вона виводить запит у командний рядок. У такий спосіб здійснюється командний діалог користувача і AutoCAD.

Дуже важливо вміти розуміти зміст запиту і його структуру. Зміст запиту визначається командою, з яким працює користувач у даний момент, а структура однакова для всіх команд. Запит може складатися з трьох частин. Наприклад, після введення команди Limits (розміри креслення), AutoCAD виведе рядок:

Specify lower left corner or [ON/OFF] <0.0000,0.0000>: Приведений запит складається з трьох блоків.

1. Текст без дужок — це зміст запиту, тобто те, що програма хоче від нас довідатися. У прикладі Secify lower left corner переводиться як “Уведіть координати лівого нижнього кута креслення”.

2. Текст у квадратних дужках — це параметри даної команди. Для того щоб вибрати той або інший параметр, потрібно набрати його назву з клавіатури і натиснути Enter. Якщо параметр записаний малими літерами, а одна або дві з них заголовні, то досить увести тільки заголовні. Зокрема, при промальовці відрізка на запит “Specify next point or [Close/Undo]” для вибору параметра можна вводити тільки “C” або “U”.

3. Текст у кутових дужках — значення, що сприйме AutoCAD якщо нічого не вводити, а просто натиснути Enter. Якщо в розглянутому прикладі, нічого не набираючи з клавіатури, натиснути Enter, то AutoCAD буде вважати, що необхідні координати рівні (0.0000,0.0000). Як правило, у кутових дужках виводиться значення, що було введено у відповідь на даний запит останній раз.

2.2. Промальовка крапки

Крапка — це один з базових графічних примітивів AutoCAD, такий же як лінія або окружність. Вибір зовнішнього вигляду крапки

За замовчуванням елемент “Крапка” виводиться на екран звичайною крапкою, нічим не відрізняється від вузла сітки. Це не завжди зручно. Для того щоб крапка відображалася більш помітним знаком, потрібно його вибрати. Це можна зробити зі спадаючий меню Формат, запустивши команду Стиль крапки. На екрані з'явиться діалогове вікно, зображене на рис. 3.1.

Рис. 3.1. Діалогове вікно Стиль крапки.

Для вибору того або іншого знака, що позначає крапку, потрібно клацнути по ньому мишкою, а потім натиснути ОК. У меню передбачена можливість самостійно задавати розміри знака. Після вибору знака зміниться зовнішній вигляд усіх крапок на кресленні.

Вивід крапки на кран

Для побудови крапки потрібно вибрати інструмент Крапка з панелі Креслення (рис. 1.7) або набрати команду Point, а потім увести координати об'єкта будь-яким способом.

2.3. Побудова відрізка

Вхід у режим малювання відрізка здійснюється вибором інструмента Лінія у панелі Креслення (див. рис. 1.7), уведенням команди Line у командний рядок AutoCAD або зі спадаюче меню Креслення запуском команди Крапка.

Після запуску команди AutoCAD запросить координати першої крапки (Specify first point), потім координати наступної (Specify next point) і т.д. виводячи на екран ламану. Після трьох уведених крапок (2-х відрізків) у черговому запиті будуть з'являтися параметри Close і Undo. Якщо ввести Close, то програма автоматично з'єднає останню введену крапку з першої - замкне ламану. Параметр Undo видаляє останню введену крапку. Якщо ввести його кілька разів підряд, то можна скасувати (видалити) усю ламану.

Приклад. Побудова рівнобедреного трикутника. Command: _line Specify first point: 10,20 Specify next point or [Undo]:@15,<45 Specify next point or [Undo]:@15<-45 Specify next point or [Close/Undo]: З Останній відрізок з'єднує третю крапку з першої.

2.4. Побудова багатокутника

Для того щоб AutoCAD побудував багатокутник потрібно вказати кількість сторін, координати центра і радіус окружності, щодо якого багатокутник уписаний або описаний. Є можливість побудови по центрі і координатам початку і кінця однієї зі сторін. Довжини всіх сторін багатокутника рівні. У роботі з цим примітивом потрібно уважно читати повідомлення і запити, виведені в командний рядок.

Вибір інструмента здійсняться щигликом по кнопці

Багатокутник у панелі Креслення (див. рис. 1.7), уведенням команди Polygon або зі спадаюче меню Креслення запуском команди Багатокутник.

Після запуску команди будуть виводитися наступні запити:

Command: polygon Enter number of sides <5>: — уведіть кількість сторін.

Specify center of polygon or [Edge]: — укажіть центр багатокутника або [довжину його сторони]. Якщо зазначено центр, то будуть видані запити: Enter an option [Inscribed in circle/Circumscribed about circle] <I>: - багатокутник уписаний в окружність “I” або описаний навколо неї “C”.

Specify radius of circle: - укажіть радіус окружності. Тут можна мишкою повернути багатокутник на будь-який кут і розтягти до необхідного розміру.

Якщо обрано параметр Edge, то будуть видані запити: Specify first endpoint of edge: — укажіть першу крапку сторони.

Specify second endpoint of edge: — укажіть кінцеву крапку сторони. Тут можна мишкою повернути і розтягти багатокутник або ввести довжину сторони з клавіатури.

Приклад. Побудуємо багатокутник із шістьма сторонами, описаний навколо окружності діаметром 50. Центр багатокутника розташований у крапці (100,150). Command: _polygon Enter number of sides <4>: 6 Specify center of polygon or [Edge]: 100,150 Enter an option [Inscribed in circle/Circumscribed about circle] <I>: C Specify radius of circle: 50

Приклад. Побудуємо п'ятикутник з довжиною кожної сторони 40. Command: _polygon Enter number of sides <6>: 5 Specify center of polygon or [Edge]: E Specify first endpoint of edge: 200,100 Specify second endpoint of edge: 40

У відповідь на запит Specify first endpoint of edge координати першої крапки сторони можна вводити будь-яким способом -точні значення з клавіатури, клацнути мишкою, використовувати автоматизовані методи визначення крапки, наприклад, об'єктну прив'язку.

2.5. Побудова прямокутника

Вибір інструмента здійсняться щигликом по кнопці Прямокутник на панелі Креслення (див. рис. 1.7) уведенням команди Rectang або зі спадаюче меню Креслення, запуском команди Прямокутник.

Прямокутник будується по двох крапках, що лежить на одній з його діагоналей, тобто по координатах двох протилежних кутів.

Командний діалог побудови прямокутника, показанно-го на рис. 3.2.1, виглядає так.

Сommand: _rectang

Specify first corner point or

[Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: 20,250

Specify other corner point:70,280

Рис. 3.2. Побудова прямокутника.

Якщо прямокутник заданий не координатами протилежних кутів, а довжинами сторін (див. рис. 3.2.2), то його потрібно будувати за допомогою відносних координат.

Command: _rectang

Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]:140, 280 Specify other corner point: @50,-40

Параметри, що існують у команді, використовують для зміни товщини лінії об'єкта і настроювання зовнішнього вигляду його кутів.

2.6. Побудова конструкційної лінії

Конструкційна або допоміжна лінія - це пряма, що перетинає весь екран при будь-якому збільшенні.

Вибір інструмента здійснюють щигликом по кнопці

Конструкційна лінія на панелі Креслення (див. рис. 1.7), уведенням команди Xline або зі спадаюче меню Креслення запуском команди Конструкційна лінія.

За замовчуванням AutoCAD будує конструкційну лінію по двох крапках. Перша називається кореневою, друга - допоміжною. Процес простановки ліній циклічний, тому виходити з нього випливає примусово – натиснувши Esc або Enter.

Приклад. Командний діалог побудови допоміжної лінії з кореневою крапкою (50, 60). Координати допоміжної крапки вводять щигликом мишки.

Command: xline

Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: 50, 60

Specify through point:

Команда xline має наступні параметри: Hor – проводити тільки горизонтальні прямі. У цьому режимі вводиться тільки одна крапка на запит Specify through point; Ver – проводити тільки вертикальні прямі; Ang – проводити прямі під заданим кутом; Bisect – провести бісектрису. У даному режимі необхідно указати вершину кута (Specify angle vertex point) і по одній крапці на його сторонах рис. 3.3. Command: xline

Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: B Specify angle vertex point: Specify angle start point: Specify angle end point:

Рис. 3.3. Конструкційна лінія як бісектрису.

Offset – провести конструкційну пряму паралельну лінійному об'єктові. У даному режимі необхідно увести відстань відступу (offset distance), вибрати лінію (Select a line object) і клацнути по тій стороні від лінії, у до-торою повинна пройти пряма (Specify side to offset).

Приклад. Побудувати конструкційну лінію, паралельну заданому лінійному об'єктові, і розташовану від нього на

відстані 20.

Command: xline

Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: O

Specify offset distance or [Through] <1.0000>: 20

Select a line object:

Specify side to offset:

Параметр Through дозволяє вказувати не відстань від об'єкта, а координати крапки, через яку повинна пройти конструкційна лінія, паралельну обраному лінійному об'єктові.

Крім конструкційних прямих, AutoCAD може креслити конструкційні промені. Для побудови лучачи потрібно ввести команду Ray.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]