Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_acad_1u.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
457.22 Кб
Скачать

4. Завдання на лабораторну роботу

Графічне завдання №1. Побудова відрізків.

Координати вводити з клавіатури. Використовувати декартові і полярні, абсолютні і відносні координати, а також метод “Напрямок — відстань”.

Графічне завдання №2. Побудова прямокутника

Графічне завдання №3

Намалювати об'єкт, позначений цифрою 1, і провести до нього відрізки з крапки А с допомогою заданих типів об'єктної прив'язки. 1) Прив'язка до кінців і середини. 2) Прив'язка “Перпендикуляр”. 3) Прив'язка до центра окружності і всіх крапок квадранта. 4) Прив'язка “Перетинання”. 5) Прив'язка до продовження відрізка 1.6) Провести відрізок, паралельний відрізкові 1.7) Провести відрізок від крапки, що лежить на відрізку 1.

Графічне завдання №4

Намалювати наступні фігури, використовуючи об'єктну прив'язку “Кінець” і “Середина”.

5. Питання для захисту лабораторної роботи №2

1. Яку систему координат використовує AutoCAD?

2. Опишіть розташування осей координат у AutoCAD.

3. Чим відрізняються декартова і полярна системи?

4. Чим відрізняються абсолютні і відносні координати?

5. Продемонструйте на комп'ютері три основних методи введення координат крапки.

6. Продемонструйте введення декартових, полярних і відносних координат крапки.

7. Продемонструйте роботу методу “Напрямок — відстань”.

8. Для чого призначена об'єктна прив'язка?

9. Як уключити, відключити, настроїти режим об'єктної прив'язки?

10. Продемонструйте роботу прив'язок “Кінець”, “Середина”, “Центр”.

11. Продемонструйте роботу прив'язок “Вузол”, “Квадрант ”, “Перетинання”.

12. Продемонструйте роботу прив'язок “Перпендикуляр”, “Дотична”, “Найближча”.

13. Продемонструйте роботу об'єктної прив'язки, що включається на одна дія.

Лабораторна робота №3 Побудова лінійних базових примітивів

1. Що таке базовий примітив

Креслення в AutoCAD являє собою не просте зображення, що складається з окремих крапок (як малюнки в редакторі Paint або на листі папера), а своєрідну базу даних. Інформація про кожен елемент креслення зберігається у файлі і, для того щоб елемент був видний на екрані, AutoCAD зчитує параметри елемента з бази і малює його.

Наприклад, щоб AutoCAD побудував відрізок, йому потрібні координати початку і кінця відрізка, тому в базі даних креслення зберігається не лінія, що утворить відрізок, а всього лише координати його кінців. Всі елементи креслення зберігаються в базі у виді координат їхніх характерних крапок і деякої службової інформації (тип і товщина лінії, приналежність шарую й ін.). У кожен момент, коли той або інший об'єкт повинний з'явитися на екрані, AutoCAD звертається до відповідного запису в базі даних і будує його. Зокрема, при завантаженні креслення зчитуються і будуються всі об'єкти. База розташовується в тім же файлі, що і саме креслення.

Таке (математичне) представлення даних складає основу будь-якого векторного графічного редактора, до числа яких відносять усі CAD/CAM-програми, AutoCAD, CorelDRAW. Інші графічні редактори, у яких малюнок — це група крапок, називають растровими. Найбільш відомими серед них можна назвати Paint і Photoshop.

Математичне представлення робить можливими такої операції редагування об'єктів, що у принципі неможливі в растровому редакторі або при виконанні побудов на папері. Наприклад, у AutoCAD можна копіювати і переміщати об'єкти, дзеркально відбивати або масштабувати їх, повертати, розмножувати, розривати і багато чого іншого.

Креслення в AutoCAD складається з базових примітивів. Як слова, що володіють різним змістом, складаються з конкретних букв, яких у російській мові 33, так і креслення складаються з графічних примітивів. У AutoCAD можна виділити вісім базових примітивів, що використовують у ході роботи над двовимірними проектами — крапка, відрізок, багатокутник, прямокутник, окружність, дуга, еліпс, сплайн. Вони дають можливість виразити на кресленні будь-яку інженерну думку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]