Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_acad_1u.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
457.22 Кб
Скачать
  1. Системи координат

AutoCAD працює в декартовій системі координат. Розміри побудов по осях можуть доходити до 1016 одиниць , прийнятих для даного креслення. Програма підтримує 21 тип лінійних одиниць виміру від мікронів до парсеків. Як правило, інженерні креслення виконують у міліметрах.

У AutoCAD початок координат знаходиться в лівому нижньому куті екрана. Вісь Х розташована горизонтально і зростає ліворуч праворуч. Вісь Y розташована вертикально і зростає знизу нагору. Вісь Z у звичайному режимі креслення виходить з початку координат перпендикулярно площини монітора і зростає в напрямку до користувача, як показано на рис. 2.1.

Рис. 2.1. Розташування осей у AutoCAD

Система декартових координат, використовувана за замовчуванням, називає світовою (World Coordinate System). Користувач може створювати власні системи, що працюють у декартових координатах і відрізняються від світової тільки положенням крапки (0, 0). Такі системи називаються користувальницькими (User Coordinate System).

1.1. Системи введення координат

Координати крапки в AutoCAD можна вводити як у декартовій, так і в полярній системі. У першому випадку положення крапки на кресленні визначається відрізками по осях Х и Y. В другому — довжиною відрізка між початком координат і даною крапкою (радіусом), і кутом між цим відрізком і віссю Х.

Наприклад, координати крапки B, що відстоїть від початку координат на 3 одиниці по осі Х и на 4 одиниці по осі Y у декартовій системі будуть записані як (3, 4), а в полярної як (5, 53о).

Рис. 2.2. Координати крапки B у декартовій і полярнії системах координат.

Якщо координати введені в полярній системі, то програма автоматично перераховує них до виду (x, y) і виконує відповідні побудови.

1.2. Абсолютні і відносні координати

Абсолютними називають координати, що відраховують від початку координат — від крапки (0, 0). Наприклад, (10, 20) або (50<45) показують відстань від крапки (0, 0). Відносними називають координати, що відраховують від останньої введеної крапки.

Відносні координати зручні в тих випадках, коли абсолютні не відомі або їх необхідно розраховувати. Зокрема, виконуючи креслення існуючої деталі, можна поставити базову крапку на листі, а всі інші крапки вводити щодо неї.

Розглянемо порядок промальовки горизонтального відрізка довжиною 17 (координати початку і кінця не дані). Для цього досить указати будь-як координати початку відрізка (наприклад, (3, 1)), а потім увести @17,0. Знак “@” указує програмі на те, що за ним розташовані відносні координати. Вираження “@17,0” AutoCAD сприймає як координати крапки, що відстоїть від останньої введеної крапки, на 17 одиниць по осі Х и 0 одиниць по осі Y.

Рис. 2.3. Абсолютні і відносні координати.

Відносні координати можуть уводитися як у декартовій, так і в полярній системі. У AutoCAD такі координати можна вводити тільки з клавіатури.

Якщо значення відносних координат позитивні, то них додають до відповідних координат останньої крапки, якщо негативні, то віднімають. Негативні величини дозволяють зміщатися вліво по осі Х и вниз по осі Y. Наприклад. Нехай координати останньої введеної крапки рівні (10,20). При введенні @4,7 одержимо крапку (14,27). Якщо вказати @-4,-7, то буде отримана крапка з координатами (6,13).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]