Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова аналіз.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
784.9 Кб
Скачать

2.3 Аналіз виробництва продукції рослинництва

Одним з основних показників, що характеризують діяльність сільськогосподарських підприємств, є обсяг виробництва сільсько­господарської продукції. Від його величини залежить обсяг реалізації продукції і ступінь задоволення потреб населення в продуктах харчування. Обсяг виробництва сільськогосподарської продукції впливає також на рівень її собівартості, величину прибутку, рентабельність, платоспроможність та інші економічні показники. Тому аналіз діяльності сільськогосподарського підприємства слід починати з вивчення обсягу виробництва продукції, зокрема, продукції рослинництва.

Метою аналізу обсягу виробництва і реалізації є виявлення резервів зростання обсягу виробництва продукції, формування асортименту реалізованої продукції, розширення частки ринку при максимальному використанні виробничої потужності, складання прогнозу розвитку виробництва.

Об'єктами аналізу є валова продукція рослинництва, виробництво окремих її видів, розмір і структура посівів, урожайність культур.

Завданнями аналізу виробництва продукції рослинництва є:

• аналіз динаміки і виконання прогнозованих обсягів виробництва продукції;

• визначення впливу факторів на обсяг виробництва продукції рослинництва;

• виявлення внутрішньогосподарських резервів збільшення продукції рослинництва;

• оцінка діяльності сільськогосподарського підприємства щодо використання можливостей збільшення виробництва продукції з урахуванням об'єктивних і суб'єктивних факторів;

• розроблення заходів щодо освоєння виявлених резервів збільшення виробництва продукції.

Аналіз виробництва продукції рослинництва здійснюють за такими етапами:

1. Аналіз динаміки і виконання плану виробництва продукції рослинництва.

2. Оцінка розміру і структури посівних площ.

3. Аналіз урожайності сільськогосподарських культур і факторів, що визначають ЇЇ рівень.

4. Виявлення і узагальнення резервів збільшення виробництва продукції рослинництва.

Аналіз динаміки і виконання плану виробництва продукції здійснюють як за окремими видами, так і в цілому по рослинництву. Для оцінки динаміки виробництва продукції рослинництва необхідно мати дані про обсяги виробництва в зіставлених цінах, а також про валовий збір продукції по кожній культурі за останні 5-ю років.

На основі такої інформації обчислюються базисні і ланцюгові темпи зростання, приросту. В табл. 2.5 наведено інформацію щодо динаміки продукції рослинництва сільськогосподарського підприєм­ства, з якої випливає, що на досліджуваному підприємстві за останні п'ять років склалася тенденція до зростання обсягу виробництва продукції рослинництва, про що свідчать обчислені базисні і ланцюгові темпи її зростання, за винятком третього року, коли спостерігається зменшення обсягу виробництва. Аналогічна тенденція склалася і з виробництвом зерна.

Для більшої наочності динаміку виробництва продукції доцільно відобразити графічним методом.

Дані про обсяг виробництва на 100 га сільськогосподарських угідь слід порівнювати із середніми показниками по району, області, а також з даними підприємств-партнерів.

Таблиця 2.5

Динаміка виробництва продукції рослинництва

Рік

Валова продукція рослинництва у зіставлених цінах

Виробництво зерна

тис гри

темпи зростання,

%

Ц

темпи зростання,

%

базисні

ланцюгові

базисні

ланцюгові

2002

3370

100

110

40470

100

110

2003

3269

107

97

39367

107

99

2004

3433

112

105

42312

115

107

2005

3564

116

104

43920

119

104

Аналіз виконання прогнозованих показників обсягу виробництва продукції рослинництва здійснюють як в цілому по підприємству, так і за окремими бригадами та іншими підрозділами.

Для оцінки впливу факторів за даною моделлю можна використати метод ланцюгових підстановок, абсолютних різниць.

У табл. 2.6 наведено вихідну інформацію для оцінки впливу перелічених факторів на зміну обсягу виробленої продукції зернових культур.

Таблиця 2.6

Вихідні дані для оцінки впливу факторів на зміну валового збору зернових культур

Показники

2005

2006

Відхилення (+,-)

абсо­лютне

віднос­не

Розмір посівної площі, га

1560

1630

70

4,5

Прибрана площа, га

1560

1580

20

1,3

Урожайність, ц/га

31

33

2

6,5

Валовий збір, ц

48360

52140

3780

7,8

На рис. 2.3 наведено інформацію про вплив факторів на зміну обсягу виробленої продукції.

Рис.2.3 Вплив факторів на зміну валового збору зернових культур

Результати аналізу свідчать про те, що приріст валового збору зернових звітного року є наслідком збільшення розміру посівної площі, яке забезпечило збільшення валового збору на 2170 ц, а також зростання урожайності зернових культур, що збільшило валовий збір на 3160 ц. Наявність загибелі посівів стало причиною зменшення валового збору зернових на 1550 ц.

Аналогічні розрахунки можна зробити по кожній культурі. Така оцінка дає змогу не тільки об'єктивно оцінити результати господарювання, але і виявити невикористані можливості збільшення виробництва продукції.

Після вивчення впливу факторів на обсяг виробленої продукції рослинництва доцільно проаналізувати динаміку посівних площ за культурами, виявити зміни в розмірі і структурі посівних площ, дати їм економічну оцінку.

Розрахунок впливу структури посівів на вихід продукції і середню урожайність необхідно проводити не тільки по зернових, але і по всіх культурах. Тільки в цьому випадку вихід продукції з 1 га в середньому за 3-5 попередніх роки і всієї площі визначається в кормових одиницях або у вартісному вираженні.

У табл. 2.7 наведено інформацію для розрахунку впливу структури посівів на величину чистого прибутку.

Таблиця 2.7

Розрахунок впливу структури посівів на чистий прибуток підприємства

Вид зернових культур

Прибуток з 1 га посівів, тис. гри

Структура посівів, %

Зміна чистого прибутку в середньому з 1 га, тис. гри

2005

2006

відхи­лення (+,-)

Жито

10

35

28

-1

-0,7

Пшениця

12

15

20

5

0,6

Ячмінь

13

30

36

6

0,8

Овес

9

20

16

-4

-0,4

Усього

11

100

100

-

0,3

Як свідчать дані рис 2.4, величина чистого прибутку підприємства за рахунок зміни структури посівів збільшилась на 0,3 тис. гри.

Рис.2.4 Вплив посівів на чистий прибуток підприємств

Головним фактором, що визначає обсяг виробництва продукції рослинництва, є урожайність сільськогосподарських культур.

Проведення аналізу урожайності передбачає вивчення її динаміки по кожній культурі чи групі культур за тривалий період часу, оцінку ступеня виконання плану урожайності, а також розрахунок впливу факторів на зміну урожайності.

До факторів, що впливають на зміну урожайності, належать:

• природнокліматичні: родючість ґрунту, механічний склад ґрунту, рельєф місцевості, температурний режим, рівень ґрунтових вод, кількість опадів та ін.;

• економічні: кількість, якість і структура добрив, що вносять у ґрунт, якість і строки виконання всіх польових робіт, якість насіннєвого матеріалу, зміна сортового складу посівів, вапнування і гіпсування ґрунту, боротьба з хворобами і шкідниками рослин, чергування культур у полях сівозміни та ін.

Під час аналізу необхідно вивчити динаміку і виконання плану всіх агротехнічних заходів, визначити ефективність кожного з них (збільшення урожаю на 1 ц добрив, одиницю виконаних робіт та ін.), а після цього підрахувати вплив кожного заходу на рівень урожайності і валовий збір продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]