Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова аналіз.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
784.9 Кб
Скачать

Розділ 2. Аналіз господарської діяльності псп « солоницьке»

2.1 Техніко-економічна характеристика ПСП «Солоницьке»

У цьому розділі дається повна техніко-економічна характеристика ПСП «Солоницьке». Характеристику підприємства можна дати за допомогою відповідних документів, які отримали на підприємстві.

Приватне підприємство "Солоницьке" є приватним сільськогосподарським підприємством ,заснованим на приватній власності громадянина України з правом найму робочої сили.

Підприємство створене на необмежений строк засновником і власником якого є громадянин Вітченко Вячеслав Олексійович, що проживає за адресою: Полтавська обл. Козелвщинський р-н, с. Солониця, паспорт серія КО N 998256 виданий Козельщанським РОМВД(рішення від 2 січня 2000 року)

відповідно до законів України "Про власність".

Повне найменування Підприємства: Приватне сільськогос­подарське підприємство "Солоницьке".

Скорочена назва Підприємства: ПСП "Солоницьке".

Місцезнаходження Підприємства с. Солониця Полтавської обл. Козельщинського р-ну.

Підприємство є юридичною особою, може від свого імені набувати права і нести обов' язки, бути позивачем і відповідачем в суді, арбітражному суді. Підприємство набуває статусу юридич­ної особи з моменту його державної реєстрації.

Підприємство не відповідає за зобов'язаннями держави, а держава не відповідає за зобов' язаннями Підприємства. Підпри­ємство не відповідає за зобов'язаннями своїх працівників, а пра­цівники не відповідають за зобов'язаннями Підприємства. Підпри­ємство відповідає по своїх зобов'язаннях тільки майном, що знаходиться на балансі Підприємства.

Підприємство має свою печатку і штамп зі своїм найме­нуванням, самостійний баланс, розрахунковий і валютний рахунки в установах банку, фірмовий і товарний знаки.

Головною метою діяльності Підприємства:

отримання прибутку шляхом виробництва сільськогосподарської продукції, її переробки, реалізація та інших видів діяльності не заборонених законодавством України.

Предметом діяльності є:

- сільськогосподарське виробництво та реалізація продукції рос­линництва та тваринництва та сировини;

- переробка сільськогосподарської продукції як власного вироб­ництва так і придбаної;

- виготовлення будівельних матеріалів, виробів з дерева та ви­конання будівельних та ремонтно-будівельних робіт;

- надання автотранспортних, ветеринарних, зоотехнічних, агротех­нічних та інших послуг громадянам, підприємствам, організаціям ;. та. установам;

- організація виставок, ярмарок товарів та послуг;

- здійснення у встановленому порядку зовнішньо-економічної діяльності;

- надання послуг в сфері громадського харчування;

- оптова і роздрібна торгівля товарами власного виробництва, комісійна торгівля ( в тому числі і експортно-імпортні операції);

- виготовлення та реалізація сільськогосподарської техніки, інструментів, дрібного інвентаря, предметів побуту тощо;

- брокерська діяльність на товарно-сировинних, фондових та інших бірж:

- діяльність з цінними паперами та страхова діяльність;

- забезпечення підприємств агропромислового комплексу, а також населення паливно-мастильними матеріалами, сільськогосподарсь­кою технікою та запчас-

тинами ;

- створення експлуатація магазинів, барів., кафе, ресторанів, готельних комплексів, автостоянок, автозаправочних станцій тех-4.

нічного обслуговування та ремонту автомобілів, сільськогосподар­ської техніки;

- створення домів відпочинку, санаторіїв;

- виробництво та реалізація товарів народного споживання.

Засновник формує трудовий колектив підприємства на контрактній основі з громадянами у відповідності з чинним зако­нодавством.

Колективним договором регулюються виробничі відносини на Підприємстві питання охорони праці, соціального розвитку ко­лективу. Інтереси трудового колективу Підприємства представляє профспілковий комітет.

До виключної компетенції Директора належать:

- управління Підприємством, право вирішального голосу по своїх питаннях діяльності;

- визначення основних напрямків діяльності, затвердження планів та звітів про їх використання, включаючи результати діяльності його дочірніх Підприємств;

- розпорядження грошовими коштами та майном Підприємства;

- вирішення питання про розподіл та внесення змін в розподіл прибутку;

  • прийняття рішення про притягання до дисциплінарної та матері­альної відповідальності посадових осіб та працівників Підприєм­ства;

- визначення умов оплати праці посадових осіб та працівників Підприємства та його філій.

- визначення порядку створення та використання фондів;

- визначення структури управління Підприємства, затвердження штатного розкладу;

- найм та звільнення працівників та в разі потреби заступника Директора спеціалістів) в тому числі на контрактній основі);

- затвердження контрактів (угод) з працівниками, які заключені заступником директора;

- затвердження договорів з суб' єктами господарської діяльності ( в разі потреби), які укладені заступником директора;

- прийняття рішення про випуск цінних паперів;

- вирішення питань про створення філій, представництв, а також припинення їх діяльності відповідно до законодавства;

- прийняття рішення про припинення діяльності Підприємства.

Майно Підприємства становлять основні фонди та обігові кошти, а також інші цінності, вартість яких відображена на балансі Підприємства.

Підприємство в порядку правонаступництва несе відпо­відальність по боргових зобов'язаннях КСП. Обсяг правонаступ­ництва береться за даними Роздільного Балансу.

Засновник може вносити внески до статутного фонду Під­приємства.

Підприємство є власником:

- майна переданого йому засновником у власність;

- продукції, виробленої Підприємством в результаті господарсь­кої діяльності;

- одержаних доходів, а також іншого майна набутих на підставах, не заборонених законом.

Ризик випадкової загибелі або пошкодження майна що є власністю Підприємства, несе Підприємство.

Підприємство здійснює всі права власника щодо свого майна згідно з цілями діяльності, передбаченими даним Статутом, та в порядку установленому засновником та діючим законодавством.

Джерела формування майна Підприємства можуть бути:

- грошові і матеріальні внески засновника;

- прибуток від цінних паперів;

- прибуток, одержаний від господарської діяльності;

- кредити банків та інших кредиторів;

- безплатні або благодійні внески, пожертвування організацій і підприємства;

- інші джерела, не заборонені чинним законодавством.

Вилучення державою коштів та майна у Підприємстві на­лежних його забороняється за виключенням випадків, передбачених чинним законодавством. Збитки, нанесені Підприємству внаслідок порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами, державними органами та їх посадовими особами, відшкодовуються за рішенням суду або арбітражного суду.

Підприємство може в встановленому порядку одержувати в тимчасове користування або оренду майно колишніх членів КСП "Солоницьке" , що складає цілісний майновий комплекс/споруди, будівлі , техніка, обладнання, худоба та інше) і є спільною і частковою власністю, а також майно інших громадян та юридичних осіб.

Майно Підприємства, яке знаходиться в його власності, може бути закладено в кредитно-фінансових установах згідно з чинним законодавством.

Засоби Підприємства складаються з основних та обіго­вих засобів ( в тому числі фінансових ресурсів).

Кошти Підприємства знаходяться в його володінні, ко­ристуванні і розпорядженні. Тимчасово вільні кошти Підприємст­вом можуть використовуватись ним у вигляді інвестиційних і кредиторських ресурсів, а також на інші цілі, передбачені цим статутом.

Підприємство створює, за рішенням власника, страхо­вий, резервний та інші фонди.

Прибуток Підприємства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних і прирівняних до них витрат та витрат на оплату праці.

З балансового прибутку Підприємства оплачуються проценти по кредитах банків, а також вносяться передбачені діючим законодавством податки та інші обов' язкові платежі до місцевого та державного бюджетів.

Чистий прибуток Підприємства залишається в розпоряд­женні Підприємства і може використовуватися на:

- матеріальне стимулювання, навчання і підвищення кваліфікації працівників Підприємства;

- фінансування соціальних заходів трудового колективу та соці­ального захисту пенсіонерів і престарілих, осіб з обмеженою працездатністю;

- створення та поповнення страхових резервів та інших фондів;

- створення та поповнення фонду розвитку Підприємства;

- придбання валютних та матеріальних цінностей та інших паперів;

- проведення науково-дослідних , пошукових робіт , вивчення кон'юктури ринку, споживчого попиту, маркетингу, менеджменту;

- впровадження та освоєння нової техніки .та технології;

- поновлення власних основних фондів, покриття витрат- поперед­ніх періодів, будівництво, реконструкцію та оновлення основних засобів;

- благодійну діяльність і спонсорську діяльність;

- користь засновника.

Порядок утворення та використання цих фондів, а також інших необхідних для здійснення статутної діяльності Підприєм­ства фондів, визначається спеціальними положеннями, що затвер­джуються Директором.

  • Підприємство зберігає кошти, в тому числі валютні, на розрахункових, депозитних та інших рахунках в установах банку та здійснює всі касові та розрахункові операції, списання кош­тів з рахунків Підприємства може проводитись виключно по вка­зівці засновника або за рішенням арбітражного суду або суду.

Підприємство здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, а також веде статистичну звітність і подає у встановленому порядку і обсязі органам дер­жавної статистики.

Перевірки та ревізії діяльності Підприємства здійсню­ється за розпорядженням засновника, але не рідше одного разу на рік. З цією метою в Підприємстві створюється Ревізійна комі­сія в кількості п'яти осіб. Персональний склад комісії затверд­жується засновником Підприємства. Ревкомісія поряд з виконанням завдань визначений засновником, здійснює контроль за оприбутку­ванням продукції, нарахування її в рахунок оплати за оренду майнових та земельних паїв.

По закінченню кожного року складається баланс, який розглядається і затверджується засновником.

Підприємство несе відповідальність за правдивість встановленого обліку і звітності.

Підприємство самостійно планує основні напрямки своєї діяльності і визначає перспективи розвитку.

Підприємство реалізує свою продукцію, надає послуги за цінами і тарифами, які встановлюються ним на договірній основі, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Всі розрахунки по своїх зобов'язаннях Підприємство здійснює у безготівковому порядку через установи банків та го­тівкою у відповідності з чинним законодавством.

Підприємство несе повну відповідальність за додержання умов кредитний угод та розрахункової дисципліни.

Головним узагальнюючим показником результатів фінансо­во-господарської діяльності Підприємства є прибуток.

Підприємство несе відповідальність за ефективність своєї зовнішньо-економічної діяльності і раціональне викорис­тання валютних коштів в інтересах розвитку країни. Воно компен­сує збитки у випадку невиконання зобов'язань на суму збитків майном Підприємства та валютними коштами.

Форми, системи та розміри оплати праці працівників Підприємства визначаються при укладанні трудових договорів(кон­трактів) з ними на основі чинного законодавства з урахуванням результатів господарської діяльності, фонду оплати праці та трудового вкладу кожного працівника Підприємства.

Тривалість та розпорядок робочого часу на Підприємстві, порядок надання вихідних днів та також порядок надання відпус­ток, включаючи додаткові, а також інші умови праці визначаються в Правилах внутрішнього трудового розпорядку Підприємства, зат­верджених Директором Підприємства, згідно Закону України " Про відпустки".

Працівники Підприємства підлягають соціальному і медичному страхуванню та соціальному забезпеченню в порядку і на умовах встановлених для робітників та службовців державних підприємств,

Орендодавці мають переважне право на отримання роботи в його виробничих підрозділах та службах управління згідно з їх фахом, кваліфікацією, досвідом роботи з урахуванням потреб Під­приємства.

Техніко – економічна характеристика підприємства в таб. 2.1.

Аналіз економіко-господарської діяльності підприємства ПСП «Солоницьке» виконаємо на основі техніко-економічних показників його діяльності за 2005-2006 роки. Результати збору інформації представлені в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Техніко – економічна характеристика підприємства

№ з/п

Показники

Одиниця виміру

2005 рік

2006 рік

Відхилення (+/-)

1

2

3

4

5

6

1

Дохід (виручка) від реалізації продукції

тис.грн.

1188,0

1649,6

461,6

2

Непрямі податки

тис.грн.

188,0

270,4

82,4

3

Чистий дохів (виручка) від реалізації продукції

тис.грн.

1000,0

1379,2

379,2

4

Інші звичайні доходи

тис.грн.

29,0

127,7

98,7

5

Чисті доходи

тис.грн.

184,0

376,2

192,2

6

Матеріальні затрати

тис.грн.

697,0

872,0

175,0

7

Витрати на оплату праці

тис.грн.

267,0

264,4

-2,6

8

Відрахування на соціальні заходи

тис.грн.

41,0

41,1

0,1

9

Амортизація

тис.грн.

70,0

65,1

-4,9

10

Інші операційні витрати

тис.грн.

77,0

121,2

44,2

11

Собівартість реалізованих товарів

тис.грн.

816,0

1003,0

187,0

12

Податок на прибуток

тис.грн.

0,1

0

-0,1

13

Разом витрат

тис.грн.

140,0

233,2

93,2

14

Чистий прибуток (збиток)

тис.грн.

129,0

267,7

138,7

Дохід (виручка) від реалізації (товарів, робіт, послуг) зросла на 461600 грн., що позитивно характеризує діяльність ПСП «Солоницьке». Це свідчить про покращення збутової системи, краще використання ресурсів у процесі збуту.

У звітному періоді непрямі податки та інші вирахування з доходу в порівнянні з минулим періодом зросли на 82400 грн. Це говорить про своєчасне виплачення податків та своєчасне розрахування з фондами соціального відрахування.

Чистий дохід (виручка) від реалізації (товарів, робіт, послуг) розраховується різницею між доходом (виручкою) від реалізації (товарів, робіт, послуг) та непрямими податками та іншими вирахуваннями з доходу. Чистий дохід (виручка) від реалізації (товарів, робіт, послуг) зріс на 379200 грн.

Інші звичайні доходи в звітному періоді в порівнянні з минулим періодом зросли на 98700грн. Це говорить про доходи підприємства із іншої звичайної діяльності.

Чисті доходи розраховується як сума чистого доходу (виручки) від реалізації (товарів, робіт, послуг) та інших звичайних доходів у звітному періоді в порівнянні з минулим періодом зросли на 192200 грн. Це свідчить про позитивну діяльність підприємства, говорить про покращення їхньої діяльності, підприємство гарно функціонує на ринку і у зв’язку з цим зростає попит на їхню продукцію.

Матеріальні затрати звітному періоді в порівнянні з минулим періодом збільшились на 175000 грн.

Витрати на оплату праці звітному періоді в порівнянні з минулим періодом зменшились на 2600 грн. Це говорить про підвищення заробітної плати на підприємстві, виплати премій та заохочень, оплати відпусток і оплати інших невідпрацьованих годин, також лікарняних.

Відрахування на соціальні заходи у звітному періоді в порівнянні з минулим періодом зросли на 1000 грн. Це говорить про своєчасне відрахування на соціальні заходи із заробітної плати на: пенсійне забезпечення, обов’язкове соціальне страхування, обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття, індивідуальне страхування.

Амортизація у звітному періоді в порівнянні з минулим періодом зменшилися на 4900 грн. Це говорить про те, що підприємство поступово списує основні засоби з обліку підприємства.

Інші операційні витрати у звітному періоді в порівнянні з минулим періодом зросли на 44200 грн. Це говорить про те, що вони не входять до складу виробничої собівартості продукції, робіт, послуг; зокрема, включається вартість робіт, послуг сторонніх підприємств, сума податків та зборів (обов’язкових платежів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]