Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ВЗРЫВЧАТЫХ ВЕЩЕСТВ И ИХ КЛ...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
915.97 Кб
Скачать

Щ

Мал. 3 тнрс

одо чутливості до тертя ТНРС займає середнє місце між гримучою ртуттю та азидом свинцю. Він значно чутливіший від азиду свинцю до теплового імпульсу.

Ініціююча властивість ТНРС значно менша, ніж у гримучої ртуті.

ТНРС легко електризується, що, у зв'язку з його високою чутливістю до електричних розрядів, робить особливо небезпечними операції щодо його пересипання та сортування. Висока чутливість до теплових дій при малій чутливості до удару, струсу робить ТНРС зручним для застосування у артилерійських капсулях-детонаторах, що зазнають великої напруги в момент пострілу. Однак незначна ініціююча властивість не дозволяє застосовувати його як самостійну ініціюючу ВР.

Основне застосування ТНРС знайшов у комбінованих азидних капсулях-детонаторах внаслідок малої чутливості азиду свинцю до променя вогню та наколу.

У променевих капсулях-детонаторах ТНРС розміщується над азидом свинцю шаром, що безпосередньо сприймає промінь вогню. У деяких іноземних капсулях-детонаторах ТНРС змішують із азидом свинцю.

У накольних капсулях-детонаторах ТНРС входить до накольного складу, що розміщується шаром над азидом свинцю. Такий склад містить 50% ТНРС, 25% нітрату барію, 20% антимонія та 5% тетразена.

Застосовується ТНРС також разом з тетразеном у неоржавляючих ударних складах для патронних капсулів-запалювачів. Склади, що запобігають іржавленню (некородуючі), у меншій мірі викликають корозію каналу дула.

ТНРС Хімічно стійкий, дуже чутливий до променя вогню. Чутливість до удару удвічі нижча порівняно із азидом свинцю. Особливістю ТНРС є здатність до електризації та висока чутливість до електричних розрядів. Його ініціююча здатність нижча, ніж у інших ініціюючих ВР. Застосовується він у комбінованих капсулях-детонаторах, запалювальних складах піропатронів та у капсулях-запалювачах.

Т

етразен C2H8ON10 являє собою тверду дрібнокристалічну порошкоподібну речовину жовтуватого кольору (мал.4.) з густиною 1,65 * 103 кг/м3. Він практично негігроскопічний і не розчинний у воді, а також у звичайних органічних розчинниках (спирт, ефір, ацетон тощо), має лужні властивості, із слабкими кислотами дає солі, багато з яких також ВР, з більш високою ініціюючою властивістю, ніж тетразен.

Сильні кислоти розкладають тетразен. З металами він не взаємодіє. При звичайній температурі тетразен стійкий, але при нагріванні вище 500С розкладається. Температура його спалаху близько 140 0С. Чутливість до удару та наколу у нього дещо вища, ніж у гримучої ртуті, а до тертя  значно менша.

З

Мал.4 Тетразен

алежно від зовнішніх умов і кількості речовини вибухове перетворювання тетразену може проходити у вигляді горіння або детонації. Його ініціююча властивість значно нижча, порівняно із гримучою ртуттю.

Як самостійна ініціююча ВР тетразен не застосовується через слабку ініціюючу властивість. Основна сфера застосування  накольні та ударні склади, що запобігають іржавленню, куди тетразен входить як сенсибілізатор. Накольні склади застосовуються, як вказано вище, у комбінованих азидних капсулях-детонаторах. Тетразен застосовується як домішка до азиду свинцю, у капсулях-запалювачах  замість гримучої ртуті та в ударних складах капсулів-детонаторів  у суміші з ТНРС.