Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ВЗРЫВЧАТЫХ ВЕЩЕСТВ И ИХ КЛ...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
915.97 Кб
Скачать

Типи і характеристики індивідуальних вибухових речовин ініціюючі вибухові речовини

Гримуча ртуть Hg(ONC)2 являє собою кристалічну речовину білого (мал.1) або сірого кольору з густиною 4,31 * 103 кг/м3. Має солодкий металевий смак, отруйна, за токсичністю аналогічна ртуті.

Практично гримуча ртуть негігроскопічна, погано розчиняється у воді. У звичайних органічних розчинниках гримуча ртуть не розчиняється, але добре розчиняється у водних розчинах аміака та цианістого калію. Концентровані кислоти та луги розкладають гримучу ртуть, а концентрована сірчана кислота викликає вибух.

І

Мал. 1 Гримуча ртуть

з нікелем, оловом та свинцем гримуча ртуть практично не взаємодіє. З міддю у вологому середовищі взаємодіє повільно, утворюючи фульмінат міді, чутливіший до тертя, ніж гримуча ртуть. У вологому середовищі легко взаємодіє з алюмінієм.

За рахунок теплоти, що виділяється при цій реакції, може виникнути вибух. Тому гримучу ртуть не можна споряджати в алюмінієві оболонки. Застосовується вона в оболонках із міді або латуні, покритих оловом.

Хімічна стійкість гримучої ртуті порівняно невелика, але достатня для практичного застосування. При низьких температурах вона достатньо стійка, а тривале нагрівання при температурі 90 0С і вище викликає розклад. Температура спалаху гримучої ртуті близько 170 0С.

Гримуча ртуть є найбільш чутливою ініціюючою ВР. Вона легко вибухає від незначного удару. Чутливість гримучої ртуті дуже залежить від вологості й тиску запресовки. При запресовці під тиском понад 500 атм від променя вогню гримуча ртуть не детонує, а тільки згоряє. При вологості 10% тільки горить, не детонуючи, при 30%  навіть не загоряється.

Зниження температури гримучої ртуті призводить до зменшення її чутливості. Тому вона не придатна для роботи з оксиліквітами.

Гримуча ртуть порівняно з іншими ініціюючими ВР має великий період наростання швидкості вибухового перетворювання. А у невеликих кількостях (до 0,1 г) при запаленні згоряє без вибуху, у великих кількостях  детонує.

Застосовується гримуча ртуть у патронних та трубочних капсулях-запалювачах у суміші з хлоратом калію та антимонієм. Вміст її у цих складах коливається від 25 до 50% при загальній вазі складу у капсулі від 0,015 до 0,075 г. Гримучортутнотетрилові капсулі-детонатори №8 виготовляються тільки для промислових робіт.

Азид свинцю Pb(N3)2 являє собою дрібнокристалічну речовину білого кольору (мал.2) з густиною 4,8 * 103 кг/м3.

Внаслідок незручності роботи з дрібнокристалічною речовиною на заводах азид свинцю виготовляють у вигляді дрібних гранул.

Практично азид свинцю негігроскопічний і не розчиняється у воді.

Н

а відміну від гримучої ртуті він не втрачає властивості детонувати і у вологому стані. Азид свинцю розкладається при тривалому кип'ятінні у воді, кислотах, лугах. Під дією вуглекислого газу, особливо при наявності вологи, азид свинцю поступово переходить у вуглекислі солі, внаслідок чого знижується його чутливість.

З нікелем і алюмінієм азид свинцю не взаємодіє, але вступає в реакцію з міддю, утворюючи дуже чутливий основний азид свинцю. Азид свинцю звичайно запресовують у алюмінієві оболонки.

Х

Мал. 2 Азид свинцю

імічна стійкість азиду свинцю достатня для практичного застосування. Тривале нагрівання при температурах до 100 0С азид свинцю витримує без зміни властивостей.

Сонячне світло викликає потемніння азиду свинцю. Але утворений на поверхні тонкий шар потемнілого азиду свинцю запобігає розповсюдженню процесу у глибину. Температура спалаху азиду свинцю - близько 310 0С. Він запалюється від променя вогню важче ніж гримуча ртуть.

Чутливість азиду свинцю до механічних дій у 2-3 рази нижча, порівняно із гримучою ртуттю. Чутливість до тертя також значно нижча. При введені твердих домішок чутливість азиду свинцю різко зростає; тиск запресовки й вологість незначним чином впливають на неї. Азид свинцю має високу ініціюючу властивість (у 5 -10 разів вище, ніж у гримучої ртуті).

Введення флегматизатора при грануляції (парафін до 5%) трохи знижує ініціюючу властивість азиду свинцю.

Порівняно незначна чутливість даної ВР та велика ініціююча властивість дозволили широко застосовувати її у комбінованих артилерійських променевих, накольних та підривних капсулях-детонаторах. Однак недостатня сприйнятливість азиду свинцю до променя вогню і наколювання змусила застосувати у променевих капсулях-детонаторах невеликий заряд стифнату свинцю поверх шару останнього, а в накольних - шар накольного складу.

У капсулях-запалювачах азид свинцю не застосовується, тому що він детонує навіть у малих кількостях. Застосовується дана речовина також у детонуючих шнурах у суміші з бризантними ВР.

Т

НРС (тетранітрорезорцинат або стифнат свинцю) C6H(NO2)3O2Pb * H2O являє собою тверду дрібнокристалічну речовину темно-жовтого кольору (мал.3) з густиною 3,12 * 103 кг/м3. На практиці його застосовують гранульованим.

ТНРС мало гігроскопічний, практично не розчиняється у воді і органічних розчинниках.

ТНРС розкладається кислотами; з металами не реагує, хімічно стійкий. При нагріванні вище 100 0С не втрачає кристалізаційну воду без розкладу. Помітний розклад наступає при нагріванні до 200 0С. Температура спалаху близько 275 0С. На сонячному світлі темніє і розкладається.

Чутливість ТНРС до удару у шість разів менша, ніж у гримучої ртуті, та у два рази менша порівняно із азидом свинцю.