Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпзк).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать

1. Загальні положення

Конституційне право зарубіжних країн є важливою навчальною дисципліною у системі юридичних дисциплін, оскільки покликана, на основі здобутих студентами теоретичних знань з національного конституційного права, застосувати і поглибити їх шляхом вивчення та аналізу конституційного права відповідних зарубіжних держав в умовах їхнього історичного, політичного та соціально-культурного розвитку. Так, вивчення конституційного права зарубіжних країн надає можливість студентам розширити знання з теорії конституційного права, поглибити розуміння національного конституційного права, сформувати уміння використовувати досвід зарубіжних країн для вдосконалення національного законодавства.

Заліковий кредит «Конституційне право зарубіжних країн» передбачає одержання студентами узагальнених знань щодо важливих тенденцій розвитку сучасного конституціоналізму, інститутів конституційного права зарубіжних країн, насамперед, у сфері правового регулювання державно-владних відносин, основ конституційного ладу, реалізації та захисту конституційних прав різними суб’єктами тощо. Вивчення різних підходів до розуміння природи, предмету, методів, функцій конституційного права на прикладі різних держав справляє позитивний вплив на формування правосвідомості та правової культури потенційних юристів.

Програма курсу «Конституційне право зарубіжних країн» сформована, виходячи з умовного її поділу на дві частини – загальну і особливу. Загальна частина включає знання про основи теорії, джерела конституційного права зарубіжних країн, основи конституційно-правового статусу людини і громадянина, форми держави, правовий статус вищих органів державної влади тощо. Особлива частина передбачає вивчення основ конституційного права окремих зарубіжних країн, групуючи їх за однорідними ознаками (наприклад, членство в ЄС, форма державного правління, належність до певних державних союзів тощо).

В умовах європейської інтеграції, серйозних, не завжди виправданих, конституційних змін в Україні та можливості їх перегляду, надзвичайно актуальним є вивчення конституційно-правової практики держав Європейського Союзу. Досвід цих країн у вказаній галузі може слугувати позитивним прикладом для перейняття нашою державою.

Вивчення конституційного права зарубіжних країн здійснюється шляхом поєднання аудиторних занять (лекції, практичні заняття, семінари, консультації) із індивідуальною та самостійною роботою студентів (робота з науковою літературою та нормативно-правовими актами; підготовка рефератів; вирішення практичних завдань тощо). Індивідуальна та самостійна роботи є особливо корисними, оскільки у межах запропонованих лекційних годин викласти основи конституційного права усіх зарубіжних країн неможливо. Тому, самостійне опанування відповідного матеріалу студентами з наступною його презентацією під час семінарських занять є особливо доцільним. Такі методи вивчення дисципліни забезпечать комплексно підійти до вивчення даної навчальної дисципліни та отримати систематизовані знання.

Робоча програма дисципліни «Конституційне право зарубіжних країн» складена на основі робочого і навчального плану напряму підготовки 6.030401 „Правознавство”, навчальної програми цієї дисципліни, Положення про організацію навчального процесу за кредитно-модульною системою та Положення про підсумковий (поточний) модульний контроль (ПМК) (кредитно-модульна система організації навчального процесу); затверджена на засіданні кафедри нотаріального та конституційного права і ґрунтується на міжнародних правових актах, конституційно-правових актах зарубіжних держав, працях видатних вчених-конституціоналістів.

Дана навчальна дисципліна вивчається студентами другого курсу юридичного факультету Київського університету туризму, економіки і права у другом семестрі. Навчальним планом передбачено 108 годин (3 кредити), з них: лекцій – 18 годин, практичних занять – 18 годин, індивідуальної роботи – 11 годин, самостійної роботи – 61 година. Заліковий кредит включає один модуль – теоретичну частину, яка складається з двох змістових модулів. Перший змістовий модуль складають теми 1 - 6, другий – теми 7 - 13.

На семінарських заняттях за вибором викладача можуть використовуватись різні форми та методи контролю знань студентів: доповіді, експрес-опитування, доповнення відповіді, вільна дискусія, розв’язання казусів, виконання самостійних і домашніх робіт, тестові завдання та інші. Рівень знань, підготовленості, ерудиції, активності студентів на семінарах оцінюється викладачем самостійно.

Вивчення даної дисципліни супроводжується проведенням поточних і підсумкових контролів. Поточний контроль здійснюється у формі модульного контролю, а завершується вивчення дисципліни - підсумковим модульним контролем.

Робоча програма покликана допомогти студентам в опрацюванні матеріалу курсу, підготовці до практичних занять, здачі модульних завдань, у індивідуальній, самостійній роботі щодо вивчення відповідних матеріалів, а також у підготовці до ПМК.