Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції методологія.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

18. Поняття економічного дослідження. Причинно-наслідкові зв’язки.

Наукове дослідження – це складний процес людської діяльності, до складу якого входять вивчення суті явища, закономірності його розвитку і використання одержаних результатів на практиці.

Економічне дослідження являє собою вивчення за допомогою певних методів сутності явищ і процесів більш раціональної організації цілеспрямованої діяльності у матеріальному виробництві.

Успішне проведення наукових досліджень, зокрема економічних, і впровадження їх результатів у виробництво – найважливіша умова прискорення соціально-економічного розвитку, глибокої якісної реконструкції народного господарства.

Конкретне дослідження повинно передбачати вивчення об’єкту із усіх сторін, у його зв’язках і відношеннях з іншими речами із урахуванням умов, місця і часу.

Економічні показники – це узагальнюючі параметри, які кількісно оцінюють суттєві сторони функціонування або розвитку будь-якого підприємства або господарства. Оскільки всі явища і предмети у світі пов’язані, тому взаємозв’язок економічних показників є об’єктивною закономірністю.

Вивчаючи економічні явища і процеси, необхідно починати із знаходження причини їх виникнення, розвитку і перетворення. Всі економічні процеси, події визиваються або обумовлюються якимись факторами. Кожний із факторів можна назвати причиною економічних процесів і подій, якщо він передує їм у часі і служить необхідною умовою їх виникнення і розвитку.

Причина – це наукова категорія, яка означає те явище, яке визиває інше явище, внаслідок чого і виникає ланцюжок взаємопов’язаних подій.

Наслідок – це економічні явища, процеси і події, що обумовлені дією причини.

Причина і наслідок – дві нерозривні категорії. Відносини між ними називаються причинно-наслідковим зв’язком або каузальністю. Причинно-наслідкові зв’язки носять об’єктивний, універсальний, загальний характер і являють собою одну із форм закономірностей зв’язку явищ.

Причини і наслідки можна поділити на відомі і невідомі, головні і другорядні, сильні і слабкі, статистичні і динамічні, детерміновані і стохастичні, послідовні і паралельні, однорідні і різнорідні, довготермінові і короткотермінові, керовані і некеровані тощо.

Причинно-наслідкові зв’язки лежать в основі практичної діяльності людини. Тільки розуміючи причини і виключаючи небажані явища, можна формувати необхідні наслідки. Так як немає і не може бути безпричинних економічних явищ, то і в процесі досліджень завжди необхідно шукати причину. Наукове дослідження причин і умов їх впливу дозволяє прогнозувати, планувати і керувати виробничими і іншими процесами.

У кожному конкретному випадку необхідно глибоко вивчити всі можливі причини, класифікувати їх і згрупувати, визначити ступінь впливу, прорахувати ті наслідки, які вони обумовлюють, спрогнозувати їх оптимальні співвідношення, що забезпечують збільшення і здешевлення виробництва продукції. Аналізуючи економічні зв’язки і залежності, особливу увагу необхідно звернути на ті причини, що носять природний характер, є керованими і здійснюють суттєвий вплив на кінцеві виробничі і комерційні результати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]