Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції методологія.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

15. Методи та прийоми вивчення економічних явищ.

До основних методів досліджень економічних явищ можна віднести:

1. Історичний метод вивчає всі явища і процеси у становленні, розвитку у часі і просторі і у обов’язковому зв’язку з конкретним історичним етапом еволюції суспільства. Основні прийоми цього методу: періодизація; деталізація; історичне моделювання; аналіз тощо.

2. Монографічний метод передбачає вивчення окремих одиниць із усієї сукупності як найбільш типових або кращих із групи об’єктів, що досліджується. Основні прийоми цього методу: комплексно-функціональний аналіз; порівняння тощо.

3. Статистико-економічний метод вважається базовим при вивченні зв’язків в економіці та використовується з метою всебічного вивчення розвитку економічних явищ шляхом обробки масової інформації і являє собою сукупність наступних прийомів: групування; розрахунок середніх і відносних величин; аналіз динамічних і варіаційних рядів; побудова графіків; індексний, кореляційний, дисперсний, фактичний аналіз тощо.

4. Балансовий метод дозволяє аналізувати і планувати необхідну пропорційність між різними явищами. У його основі лежать аналіз вихідного рівня, прямий і нормативний розрахунки, балансові коефіцієнти взаємозв’язку, міжгалузевий баланс тощо.

5. Розрахунково-конструктивний метод дозволяє оцінити не тільки сучасне положення економічного явища, але визначати перспективи розвитку. За допомогою цього методу обирають найбільш економічно доцільні шляхи розвитку будь-яких явищ. Основні прийоми: виділення найбільш доцільної ланки; по елементні і укрупнені розрахунки; екстраполяції; факторні розрахунки; узагальнення пропозицій тощо.

6. Абстрактно-логічний метод зводиться до відриву у думках явища, до його розбиття на складові частини і виявлення їх особливостей і закономірностей розвитку, а потім до цілісного синтезу об’єкту, що вивчається. Основні наукові прийоми: індукція і дедукція; аналіз і синтез; абстракція, аналогія, формалізація; моделювання і прогнозування.

7. Експериментальний метод – це дослідження економічних явищ шляхом постановки спеціальних експериментів. Даний метод забезпечує найбільш достовірні результати, але його використання вимагає великих витрат і не завжди можливе. Основні прийоми: технічне нормування, виробничі досліди.

8. Економіко-математичний метод є сукупністю різних методів (симплексний, сітьовий, лінійний, нелінійний тощо).

9. Комплексно-програмно-цільовий метод застосовується при вивченні проблем розвитку народного господарства та його основних галузей і регіонів , інвестиційної політики з метою розробки ефективних довготривалих комплексних програм. Основними прийомами методу є комплексний аналіз, паспортна характеристика підприємств, системно-нормативні розрахунки, балансові моделі тощо.

Соціологічний метод використовується при вивченні взаємозв’язків суспільних явищ і поведінки людей в умовах виробництва. Основними прийомами є аналіз впливу факторів, анкетування, соціологічне опитування, інтерв’ювання, моделювання тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]