Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая Сумская таможня.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
103.16 Кб
Скачать

1.2 Народногосподарська характеристика зони діяльності митниці

Місто розташоване на правому високому березі ріки Псла при впадінні до нього річки Сумки (звідси й одна з гіпотез про походження назви міста), важливий індустріальний і культурний осередок; аеропорт. Поділ міста - 2 райони: Ковпаківський та Зарічний.

Суми заснували в 1652-1655 рр. українські селяни і козаки-переселенці Герасима Кондратьева з Правобережної України.

1656-1658 - московський воєвода К. Арсеньєв побудував у Сумах фортецю для захисту Слобідської України від наскоків татар. Завдяки вигідному торгівельному шляху, що йшов через Путивль на Москву, Суми швидко зростали.

1658-1765 - місто було центром Слобідського Сумського полку.

1765-1780 - центр Сумської провінції Слобідсько-Української губернії; пізніше (до 1923 р.) повітове місто (з 1835 р. — Харківської губернії).

Розвиток Сум припадає на другу половину XIX - початок XX століття -завдяки зростанню промисловості: цукрової (Суми стали одним з її осередків в Україні), а також машинобудування, металообробної та текстильної (фабрика сукна) галузей, торгівлі (відомі ярмарки — 4 рази на рік).

1923-1930 - Суми були округовим містом, з 1939 р. — обласним. Найбільші підприємства: Машинобудівний завод (ВАТ) ім. М.В.Фрунзе (засноване у 1896 р.; нині одне з найпотужніших підприємств хімічного та нафтогазоперекачувального машинобудування України; виробляє устаткування для одержання мінеральних добрив, спирту, кавчуку, штучного волокна і пластмас, для вугільної, коксохімічної, харчової та інших галузей промисловості); Хімічний комбінат (ВАТ) "СумиХімпром" (основна продукція: сірчана кислота, двоокси титану, мінеральні добрива, пігменти, алюміній сірчано-кислий, вапно, лакофарбова продукція тощо); Завод електронних мікроскопів та електроавтоматики "СЕЛМГ(заснований 1959 року;основна продукція:різні типи електронних мікроскопів, лічильників йонів тощо); Червонозоряний цукрово рафінадний завод(збудований 1869 року); Чавуноливарний завод «Ценртоліт»; М'ясокомбінат; Лікерогорілчаний-завод; Овоче-консервний завод; Молокозавод; Суконна фабрика; Швейна фабрика; Взуттєва фабрика.

Суми є значним культурно- освітнім центро: Сумський державний університет, Українська академія банківської справи, Сумський державний педагогічний університет, 9 середніх спеціалізованих шкіл, 4 музичні школи, Краєзнавчий музей, художній музей, Будинок-музей А. Чехова, Музично драматичний театр ім.. Щепкіна, театр юного глядача, Філармонія, Телецентр, Кінозал «Дружба».

Багатовікова історія Сумщини відбилася в численних пам'ятках матеріальної та духовної культури. Тут можна побачити унікальні природні пам'ятки: державний степовий заповідник в Лебединському районі „Михайлівська цілина", в якому зустрічається 525 видів рослин; Червонотростянецький дендропарк у Тростянецькому районі, де збереглися найстаріші на Лівобережжі насадження дібровного типу з віковими ясенами, кленами, липами, дубами; загадкова яблуня-колонія в Кролевці; лісовий заказник „Великий Бір" у Шосткинському районі - своєрідний музей сосен, заснований відомим лісознавцем професором В.Д.Огієвським. Поблизу Ромен знаходиться всесвітньовідома геолого-тектонічна пам'ятка - „Гора Золотуха" (геологічний соляний купол), а в Лебединському районі - пам'ятка льодовикового періоду озеро Шелєхівське.

Рідкісні зразки флори і фауни зустрічаються у Деснянсько-Старогутськом у Національному природному парку, що в Середнобудеькому районі. Прадавню історію краю можна відчути біля єдиного в Україні пам'ятника мамонту, що знаходиться в с. Кулишівка Недригайлівського району, а над долиною р. Сула на території Романського району побачити унікальні Посульські скіфські некрополі, серед яких знаходиться найвищий скіфський курган Дніпровського Лівобережжя Старша Могила.

Тисячолітня історія міст Путивль, Глухів, Ромни відбита в унікальних пам'ятниках та музейних експозиціях. Серед унікальних об'єктів цивільної архітектури, з якими знайомить Сумщина — круглий двір у м. Тростянці, зведений у 1749 році, як манеж цирку та для господарських потреб, Будинок Сумського повітового земства у м. Суми, нині обласний краєзнавчий музей. Однією з найстаріших козацьких церков в Україні є Миколаївська церква в Глухові (1693р.) До надбань сакральної архітектури Сумщини також належать унікальні споруди - Воскресенська церква та Спасо -Преображенський собор у м. Суми, церква Миколи Козацького в Путивлі, Святодухівських собор в м. Ромни, ансамбль Покровського собору в м. Охтирка, Трьох-Анастасїївська в м. Глухов. Край дав вітчизняній і світовій культурі багато видатних талантів: письменники і поети Пантелеймон Куліш, Павло Грабовський, Олександр Олесь, Остап Вишня, Іван Багряний, Олекса. Ющенко; художники Антон Лосенко, Григорій Стеценко, Георгій Нарбут, Федір і Василь.Кричевські, Миколи Мурашко; скульптор Іван Кавалерідзе; композитори Василь Березовський, Дмитро Бортнянський; співаки Дмитро Гмиря, Петро Білинник та багато інших , чиїми іменами пишається Україна.

Приваблять туристів цікаві експонати краєзнавчих музеїв в Сумах, Глухові, Охтирці, Шостці, Конотопі.

Не залишать байдужими гостей нашої області вироби народних майстрів Сумщини: унікальний кролевецький рушник, вироби Боромлямської лозомеблевої фабрики, сувеніри Сумського фарфорового заводу, фірми «Верес», а ще цікаві фестивалі і конкурси , які полюбили мешканці нашої області і які з великим задоволенням відвідують мешканці сусідніх областей, серед них Всеукраїнські мистецькі фестивалі «Кролевецькі рушники», «Боромля», «Сурми: Конституції», «Козацький родослав», «Калнишева рада» та багато інших.

Сумщина овіяний легендами і славою край, багатовікова історія якого відбилася в численних пам'ятках матеріальної та духовної культури. На Сумщині народився останній кошовий отаман Запорізької Січі Петро Калнишеський, вона дала світові композиторів Максима Березовського та Дмитра Бортнянського, Пантелеймона Куліша, Павла Грабовського.[19]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]