Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕП орг-ції.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
124.18 Кб
Скачать

Всесвітня метеорологічна організація

Заснована 1950р.

Тип: Агенція ООН

Штаб-квартира: Женева, Швейцарія

Всесвітня метеорологічна організація, ВМО - спеціалізований міжурядовий заклад ООН в області метеорології. Заснований в 1950 році. Компетентний орган ООН з приводу спостереження за станом атмосфери Землі та її взаємодії з океанами. Штаб-квартира ВМО знаходиться в Женеві, Швейцарія.

23 березня, в день коли набрала чинність Конвенція про заснування ВМО, відзначається Всесвітній метеорологічний день.

Всесвітня Метеорологічна Організація (ВМО) є спеціалізованою установою Організації Об'єднаних Націй і авторитетним джерелом інформації системи ООН з питань стану і поведінки атмосфери Землі, її взаємодії з океанами, утвореного клімату і виникає розподілу водних ресурсів.

Членський склад ВМО налічує 189 країн-членів і територій (станом на 4 грудня 2009 р.). ВМО бере свій початок від Міжнародної Метеорологічної Організації (ММО), яка була заснована в 1873 р. Заснована в 1950 р., ВМО стала спеціалізованою установою Організації Об'єднаних Націй в області метеорології (погода і клімат), оперативної гідрології та суміжних геофізичних наук в 1951 р.

З часу свого заснування ВМО грає унікальну і впливову роль у сприянні безпеці та добробуту людства. При керівництві з боку ВМО і в рамках програм ВМО національні метеорологічні та гідрологічні служби вносять істотний внесок в захист життя і майна від стихійних лих, збереження навколишнього середовища та розширення економічного і соціального благополуччя всіх сегментів суспільства в таких областях, як продовольча безпека, водні ресурси та транспорт.

ВМО заохочує співпрацю в установі мереж для здійснення метеорологічних, кліматологічних, гідрологічних і геофізичних спостережень, а також для обміну відповідними даними і для їх обробки і стандартизації, і сприяє в передачі технологій та здійсненні підготовки кадрів та дослідницької діяльності. Вона також зміцнює взаємодію між національними метеорологічними та гідрологічними службами своїх країн-членів і сприяє застосуванню метеорології в державних метеорологічних службах, сільському господарстві, авіації, судноплавстві, навколишньому середовищу, водних аспектах і для пом'якшення наслідків стихійних лих.

ВМО сприяє вільному та необмеженому обміну даними та інформацією, продукцією та послугами в реальному або близькому до реального масштабі часу з питань, що стосуються безпеки та охорони суспільства, економічного добробуту та захисту навколишнього середовища. Вона вносить вклад в формулювання політики в цих областях на національному та міжнародному рівнях.

ВМО грає провідну роль в міжнародних зусиллях з моніторингу та захисту навколишнього середовища за допомогою своїх програм. У співпраці з іншими установами системи ООН та національними метеорологічними та гідрологічними службами ВМО надає підтримку здійсненню низки конвенцій з навколишнього середовища і відіграє важливу роль у наданні консультацій та оцінок урядам з відповідних питань. Така діяльність вносить вклад у забезпечення сталого розвитку та благополуччя нації.

Структура Організації. Всесвітній метеорологічний конгрес, який є вищим органом Організації, об'єднує в своїй роботі делегатів країн-членів кожні чотири роки з метою визначення загальних напрямів політики, спрямованої на виконання завдань Організації, затвердження довгострокових планів, затвердження граничного рівня витрат на наступний фінансовий період, прийняття положень Технічного регламенту, що мають відношення до міжнародної метеорологічної та оперативної гідрологічної практиці, виборів Президента і віце-президентів Організації та членів Виконавчої Ради, а також призначення Генерального секретаря.

Виконавча Рада, будучи виконавчим органом Організації, підзвітний Конгресу з питань координації програм Організації та використання її бюджетних ресурсів відповідно до рішення Конгресу. Він складається з 37 директорів національних метеорологічних або гідрометеорологічних служб і збирається не рідше одного разу на рік для здійснення програм, схвалених Конгресом, та розгляду діяльності Організації.

До складу шести регіональних асоціацій входять країни-члени, завдання яких полягають у координації метеорологічної, гідрологічної та іншої відповідної діяльності в рамках своїх Регіонів (Африка; Азія; Південна Америка; Північна Америка, Центральна Америка і Карибський басейн; південно-західна частина Тихого океану; Європа).

Вісім технічних комісій, що складаються з призначених країнами-членами експертів, вивчають питання в рамках своїх конкретних сфер компетенції.

Секретаріат, очолюваний Генеральним секретарем, є адміністративним, документаційне та інформаційним центром Організації. Він займається питаннями підготовки, редагування, випуску та розповсюдження публікацій Організації, а також виконує обов'язки, зазначені в Конвенції та інших основних документах, і надає підтримку в роботі конституційних органів ВМО.

У Секретаріаті розміщуються Регіональні бюро для Африки, Азії та південно-західній частині Тихого океану, Америк і Європи. Регіональні бюро здійснюють координацію діяльності відповідних бюро ВМО на місцях. Є два бюро по зв'язках: одне в Нью-Йорку і одне в Брюсселі.

На сьогоднішній момент 183 країни-члени та 6 територій-членів.