Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет до кр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
355.33 Кб
Скачать

27

Міністерство ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ україни

БУКОВИНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра грошового обігу і кредиту

Затверджую

Перший проректор к.е.н., доцент

__________________ О. В. Третякова

“____” _______________ 2012 р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ З

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ „ПОДАТКОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ”

підготовки спеціаліста

галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво”

напряму підготовки 7.03050801 “ Фінанси і кредит”

Чернівці

2012

Укладач: ст. викладач Т.М. Савчук

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри грошового обігу і кредиту

Протокол № ___ від ”___”___________ 2012 року

В.о. завідувача кафедри _________________ к.е.н., доцент Н.С. Островська

1. Загальна характеристика, актуальність, мета та завдання курсової роботи

Згідно з навчальним планом підготовки спеціаліста галузі знань 0305 ”Економіка та підприємництво” напряму підготовки 7.03050801 ”Фінанси і кредит” вивчення студентами дисципліни "Податковий менеджмент" включає написання курсової роботи, яка займає особливе місце в системі діагностики якості підготовки фахівців. В процесі написання курсової роботи формується професійність майбутнього фахівця через закріплення і поглиблення знань, отриманих при вивченні дисципліни.

Написання курсової роботи з дисципліни "Податковий менеджмент" передбачає необхідність самостійного аналізу та обґрунтування висновків і пропозицій щодо практичної реалізації результатів дослідження.

В процесі підготовки курсової роботи студент повинен виявити вміння використовувати спеціальну літературу, грамотно формулювати та висловлювати власні думки, робити висновки та обґрунтовані пропозиції.

При захисті курсової роботи студент має довести здатність виконувати такі завдання:

- застосовувати, отримані в процесі навчання, навички самостійної роботи у вигляді проведення наукового дослідження;

- вміти узагальнювати і критично оцінювати економічну ситуацію;

- професійно користуватися законодавчими і нормативними актами, інструктивними матеріалами, узагальнювати та піддавати критичному аналізу зміст літературних джерел;

- використовувати сучасні методи дослідження для оцінки даних бухгалтерської та статистичної звітності, оперативного та управлінського обліку платників податків, а також виявлення факторів, які впливають на зміни економічних показників об'єкта дослідження;

- професійно користуватися сучасними автоматизованими інформаційними технологіями для розв'язання завдань теми дослідження.

2. Зміст, структура та обсяг курсової роботи

При виборі теми курсової роботи студент керується тематикою, затвердженою кафедрою. Вибираючи тему курсової роботи, необхідно враховувати наступне:

  • її актуальність;

  • ступінь розробленості в науковій літературі;

  • наявність публікацій в учбовій, науковій та періодичній літературі;

  • практичну значимість;

  • зацікавленість студента в розробці цього напряму ;

  • необхідність і можливість розробки практичних рекомендацій з метою впровадження в практику результатів.

По погодженню з керівником студент може замінити назву теми курсової роботи (розширити, звузити її) або запропонувати для розробки іншу тему, не зазначену в тематиці кафедри.

Структура курсової роботи наступна:

  • титульний аркуш;

  • зміст;

  • вступ;

  • основна частина;

  • висновки і пропозиції;

  • список використаних джерел;

  • додатки.

Обсяг курсової роботи повинен складати 35 – 40 сторінок рукописного тексту або 25 – 30 друкованого.

Процес формування курсової роботи можна уявити у вигляді наступної схеми:

1. Ознайомлення з основними теоретичними положеннями.

2. Вивчення різних точок зору вчених, експертів, практиків з питань теми.

3. Вивчення практичних матеріалів по темі.

4. Визначення власної точки зору по даному питанню.

5. Розробка висновків та пропозицій з питань теми.

У вступі (4 – 5 сторінок рукописного або 2 – 3 сторінки друкованого тексту) розглядаються:

  • актуальність теми, її теоретичне та практичне значення;

  • мета, яку ставить перед собою автор при написанні роботи;

  • об’єкт дослідження в роботі;

  • завдання автора щодо досягнення мети, що співпадають з пунктами розширеного плану, за яким студент виконуватиме роботу;

  • короткий огляд літературних джерел, оцінка повноти і глибини розкриття даної теми в літературних джерелах;

  • чому дана тема розкрита саме в такій послідовності.

Основна частина роботи складається з трьох розділів. Кожен з розділів курсової роботи повинен мати не менше 6 друкованих сторінок (10 сторінок рукописного тексту).

Перший розділ – теоретичний. Тут висвітлюються теоретичні основи теми курсової роботи, різні точки зору щодо даної проблеми; сучасні аспекти, принципи та методологія даної тематики.

У ньому слід розкрити стан теоретичних напрацювань з обраної теми, проаналізувати існуючі різноманітні погляди (в тому числі власні) на ті чи інші аспекти, виявити нерозв'язані проблеми, які потребують розв'язання в теоретичному, методичному та прикладному плані.

Важливе місце в даному розділі посідає викладення характеристика сутності даного питання, враховуючи сучасний досвід фінансових відносин високорозвинутих країн та методику аналізу даної теми курсової роботи. Автор має продемонструвати свої знання теоретичних основ даної теми і обґрунтувати вибір найпридатнішого для обраної теми напряму дослідження.

Другий розділ – прикладний. В ньому студент повинен здійснити ґрунтовний аналіз фактичного стану проблеми, яку він досліджує, використовуючи матеріали макроекономічного рівня України, зарубіжних держав, конкретного регіону, міста чи конкретного підприємства, фірми, якщо це дозволяє тема. Розділ повинен бути насичений фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображають відповідні результати діяльності суб’єкта фінансових відносин за останніх 3-5 років.

Слід чітко розмежувати джерела походження використаної при аналізі інформації: що запозичене з літератури, що одержано з документів організації, а які дані здобуті шляхом власних спостережень, експериментів, розрахунків, соціологічних опитувань тощо. Розділ завершується оцінкою одержаних результатів.

Третій розділ має містити основні проблеми в розрізі теми курсової роботи характерні для фінансових відносин в Україні, обґрунтовані пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, поставленої у вступі. Характер і зміст заходів, що пропонуються, повинні базуватися на аналізі, проведеному в другому розділі курсової роботи, пропозиції повинні мати стратегічний чи поточний характер, повинні бути конкретними, економічно і соціально обґрунтованими. Робота буде оцінена дуже високо, якщо складовою частиною третього розділу буде обґрунтування чи розрахунок фінансово-економічної ефективності заходу, пропозиції.

В кінці кожного розділу повинно бути узагальнення викладеної думки, невеликий висновок. Для цього можна використати слова, які в українській мові означають узагальнення, підбиття підсумків: таким чином, отже.

Кожен з розділів в роботі може розбиватися на підрозділи так, щоб ці підрозділи були частками цілого, а також дотримувалась завершеність думки та логічність переходу від одного підрозділу до іншого. Обсяг підрозділу – не менше 4-5 друкованих сторінок.

Розділи курсової роботи повинні бути пов'язані один з одним або доповнювати один одного і становити певну цілісність. Теоретичні і методичні положення, викладені в першому розділі, є вихідною точкою для аналізу економічних явищ, що висвітлюються в другому розділі. В свою чергу, дані цього аналізу, а також теоретичні передумови – основа рекомендацій, що висвітлюються в заключному третьому розділі роботи.

Висновки і пропозиції (2 – 3 сторінки друкованого тексту) повинні логічно завершувати роботу і мати конкретний характер. Тут аналізуються поставлені у вступі завдання, узагальнюються дослідження особливостей, проблем тих чи інших фінансових відносин, певного напряму фінансової діяльності, певного суб’єкта, об’єкта фінансової системи, вказуються пропозиції щодо підвищення результативності, ефективності, раціональності фінансових відносин, фінансової поведінки, діяльності суб’єкта фінансових відносин в розв’язанні проблеми забезпечення фінансовими ресурсами, розподілу, перерозподілу, використання фондів фінансових ресурсів, аналізується виконання поставлених завдань.

Схема розділу «Висновки і пропозиції» наступна: актуальність теми – оцінка і узагальнення проблем і причини, які спонукали виникненню цих проблем – пропозиції автора по усуненню цих проблем, щодо шляхів вирішення цих проблем та оцінка ефективності цих шляхів.

В списку використаних джерел (15 – 25 позицій) вказуються лише ті джерела, які були використані при написанні курсової роботи.

В додатках розміщуються документи, за даними яких проведено аналіз.

Орієнтовна структура курсової роботи та її обсяг в кількості друкованих сторінок

Кількість сторінок

друкованих

написаних від руки

Зміст

Вступ

2 – 3

4 – 5

Розділ 1

Викладення теоретичних питань з досліджуваної проблеми

6 - 7

не менше 10

Розділ 2

Економічна характеристика досліджуваного об’єкта, аналіз його діяльності у вибраному напрямку досліджень

9 - 10

не менше 12

Розділ 3

Шляхи покращення роботи на досліджуваному об'єкті, обґрунтування пропозицій

6 - 7

не менше 10

Висновки і пропозиції

2 – 3

4 – 5

Список використаних джерел

Додатки