Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_Kuryepina.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

2. Навчання з питань пожежної безпеки.

Закон України «Про пожежну безпеку», стаття 8 «Вивчення правил пожежної безпеки» зобов'язує всіх працівників період оформлення на ро-боту й щороку за місцем роботи проходити інструктажі з питань пожеж-ної безпеки.

Організація своєчасного і якісного проведення протипожежних інст-руктажів на підприємстві покладає на його керівника, а в структурних підрозділах - на керівників відповідних підрозділів (Типове положення про інструктажі, спеціальне навчання й перевірку знань із питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах й організаціях України. Затверджено наказом № 368 МНС України від 29.09.2003).

Порядок проходження працівниками інструктажів визначається керів-ником підприємства (наказ). Допуск до роботи осіб, не минулі інструкта-жі, забороняється.

По призначенню й часу проведення протипожежні інструктажі діля-ться на:

1. Вступний протипожежний інструктаж. Проводиться з усіма пра-цівниками, прийнятих на постійну або тимчасову роботу, особами, що при-були на підприємство у відрядження, на виробничу практику й приймаючу особисту участь у виробничому процесі.

Проводиться на підставі діючих на підприємстві правил, інструкцій, нормативних актів з питань пожежної безпеки в спеціально обладнаному приміщенні фахівцем, на який наказом по підприємстві возложенны ці обов'язки.

Програма для проведення вступного протипожежного інструктажу зат-верджується керівником.

2. Первинний протипожежний інструктаж. Проводиться безпосеред-ньо на робочому місці до початку виробничої діяльності працівника. Його проходять:

а) всі новоприйняті на постійну або тимчасову роботу;

б) працівники, інших структурних підрозділів, виробничих ділянок під-приємства;

в) особи, що прибули на підприємство у відрядження й приймаючу особисту участь у виробничому процесі;

г) будівельники сторонніх організацій, що виконують на підприємстві будівельно-монтажні, ремонтні або інші роботи;

д) студенти під час виробничої практики.

Програма проведення первинного інструктажу затверджується керівни-ком структурного підрозділу або керівником підприємства.

Програми для проведення вступного й первинного інструктажів узгод-жується з органами ДПН.

3. Повторний протипожежний інструктаж. Проводиться на робочо-му місці з усіма працівниками не рідше разу на рік.

4. Позаплановий протипожежний інструктаж. Проводиться із пра-цівниками на робочому місці або в спеціально відведеному приміщенні, ін-дивідуально або із групою працівників родинних спеціальностей у випадку:

а) введення в дію нових нормативних актів з питань пожежної безпеки чи змін і доповнень до них;

б) зміни технологічного процесу, використання нового або заміни, мо-дернізації існуючого пожароопасного встаткування;

в) вимоги ДПН при виявлених незадовільних знаннях.

Обсяг і зміст інструктажу визначаються в кожному випадку окремо за-лежно від причин, що послужили причиною необхідності його проведення.

5. Цільовий протипожежний інструктаж. Проводиться із працівника-ми перед виконанням ними разових, тимчасових пожароопасных робіт, під час ліквідації аварії, стихійного лиха.

Посадові особи, що проводять первинні, повторний, позаплановий і ці-льовий інструктажі проходять навчання й перевірку знань із питань поже-жної безпеки.

Первинний, повторний і позаплановий інструктажі завершують пере-віркою знань. Перевірку здійснює особу, що проводила інструктаж.

Проведення протипожежних інструктажів може здійснюватися разом з інструктажами з охорони праці.

Реєстрація всіх видів протипожежних інструктажів, крім цільового, проводиться в спеціальних журналах з підписами инструктируемых осіб, відповідального за проведення інструктажу. Журнали всіх видів протипо-жежних інструктажів ведуться окремо від журналів інструктажів охорони праці.

Запис про проведення цільового інструктажу виконують у документі, що дозволяє виконання робіт (наряд-допуск).

Тема № 4. «Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]