Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний стандарт_8211.2_Токар.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Тема 2. Фінішна обробка поверхонь.

Вимоги до якості поверхні відповідальних деталей.

Загальні відомості про фінішну обробку. Ії значення. Поняття про дефектний шар.

Притирка поверхонь; притири; підготовка поверхні під притирку.

Шліфування і супершліфування на токарних верстатах, застосування оснастки, режимів обробки, інструментів.

Полірування абразивними і алмазними стрічками і пастами. Тонке (алмазне ) точіння і розточування. Особливості конструкції і геометричні параметри твердосплавних, алмазних і ельборових різців для тонкого точіння. Доводка і полірування за 5-м квалітетом точності (1-м класом ), особливо складний спеціальний інструмент різної конфігурації з декількома сполученими поверхнями.

Різновидності природних і штучних алмазів. Застосування алмазів в якості ріжучого інструменту і фільєрів .Переваги і недоліки алмазних різців. Основні якості алмазів і їх здатність витримувати високу температуру при тривалій роботі. Висока точність, яка досягається при обробці алмазними різцями, параметри шорсткості обробленої поверхні. Методи закріплення алмазних кришталів у державці різця. Механічні способи закріплення алмазів. Складність відновлення ріжучих частин різця. Припуски на обробку. Геометричні параметри ріжучої частини різця. Режими різання. Фізико-механічні властивості алмазів, анізотропність. Змащувально-охолоджувальні рідини, які застосовують при обробці алмазними різцями. Алмазно-розточувальні верстати, їх застосування. Вимоги до верстатів для тонкого точіння, застосування оснастки. Переваги при обробці деталей партіями.

Основні дефекти при фінішній обробці поверхонь. Вимоги безпеки праці.

Лабораторно-практичні роботи № 1. Підбір конструкцій і розрахунок параметрів твердосплавних ( алмазних, ельборових) різців для тонкого точіння.

Тема 3. Способи нарізання відповідальних багатозахідних різьб

Прийоми заточування і доводки різьбових різців різного профілю. Способи заточування різців на універсально-заточних верстатах із застосуванням абразивних кругів різного профілю для трикутної, прямокутної, трапецеїдальної, упорної і круглої різьб. Принцип підбору передніх і задніх кутів різця в залежності від матеріалу, на поверхні якого буде нарізано різьбу.

Порядок наладки токарно-гвинторізного верстата і підбирання змінних зубчастих коліс гітара для нарізання одно-, двох-, трьох- і багатозахідних різьб. Способи нарізання трубних різьб. Визначення припусків на обробку, кількості проходів. Принцип застосування попередньо настроєних блоків різців. Способи зберігання стержневих, круглих різців і призматичних гребінок. Вибір змащувальних і охолоджуючих рідин. Способи нарізання конічних різьб. Методи контролю різьби.

ЛПР № 2. Наладка верстата і підбирання змінних зубчастих коліс для нарізання багатозахідних різьб

Тема 4. Методи відновлення зношених деталей

Види зношувань деталей. Умови відновлення зношених поверхонь деталей. Методи відновлення зношених поверхонь деталей наплавкою, металізацією і напиленням. Обладнання для на плавки, металізації і напилення. Способи обробки поверхонь під металізацію і наплавку, нарізування “рваної” різьби, обезжирювання. Проволока для напилення. Режим відновлювальних операцій. Методи контролю товщини нанесеного шару металу. Порядок обробки відновленої поверхні ріжучим інструментом.

Зварювання тертям на токарному верстаті.

Вимоги безпеки праці.