Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний стандарт_8211.2_Токар.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Тема 2. Основи теорії різання

Геометричні параметри різців. Види різців. Різці з механічним закріпленням ріжучого елемента. Спеціальні різці: комбіновані, різці, із змінними робочими головками, різці для ротаціонного різання, різці, оснащені надтвердими матеріалами.

Деформація при різанні. Наклеп. Наріст, його вплив на процес різання. Вібрації в процесі різання.

Швидкість різання. Знос ріжучих інструментів, вплив кута заточки на знос різця. Формула для визначення швидкості різання.

Сили різання, що впливають на різець, верстат, заготовку.

Вплив на силу різання різних факторів. Визначення моменту та ефективної потужності різання. Зв’язок між потужністю різання та потужністю верстата.

Стійкість інструменту. Залежність між швидкістю різання і періодом стійкості інструменту.

Економічна стійкість та її норми.

Машинний час обробки.

Поняття про раціональні режими різання.

Теплові явища при різанні металів. Вплив ЗОР на процес різання. Шорсткість, точність обробки деталей. Вплив жорсткості системи “верстат-пристосування-інструмент-деталь” на режими різання і точність обробки.

Прогресивні методи різання на токарному верстаті: швидкісне, силове, ротаційне, а також вібраційне і плазмово-механічне точіння.

Вправи:

Вибір раціональних режимів різання та розрахунок наладки верстата на вибраний режим обробки.

Лабораторно-практична робота № 1. Вимірювання геометричних параметрів різця.

Тема 3. Обробка складних фасонних поверхонь

Типові деталі зі складними фасонними поверхнями. Види фасонних поверхонь. Властивості конструкції фасонних різців. Схеми установлення. Обробка сферичних поверхонь. Обробка фасонних поверхонь за допомогою гідросупорта, обробка кулачків, криволінійних канавок по копіру. Контроль деталей за розмірами, шорсткістю поверхонь.

Тема 4. Нарізання багатозахідних різьб

Багатозахідні різьби. Деталі з багатозахідними різьбами. Прийоми заточування і доводка різьбових різців різного профілю. Способи наладки кінематичного ланцюга верстата на нарізання багатозахідних різьб.

Визначення числа чорнових і чистових робочих ходів. Способи ділення на заходи. Остаточна обробка заходів. Вибір режимів різання. Особливості нарізання багатозахідних модульних черв’яків. Види черв’яків (архімедові, конвалюнтні, евольвентні ). Методи обробки черв’яків на токарних верстатах. Інструмент для обробки черв’яків. Установка різців. Налагодження токарного верстата на обробку черв’яків. Методи і засоби контролю. Шляхи підвищення продуктивності праці.

Вправа: Виконання розрахунків, пов’язаних з нарізанням багатозахідних різьб.

Лабораторно-практична робота №2. Підбір змінних зубчастих коліс для нарізання багатозахідних різьб.

Тема 5. Способи обробки деталей з ексцентриковими поверхнями

Методи обробки і установлення деталей, налагодження верстатів. Порядок оброблення ексцентрикових деталей у чотирьохкулачкових, трьохкулачкових самоцентруючих патронах, спеціальних патронах на оправках і центрах.

Способи оброблення ексцентрикових деталей типу “вал”. Способи розмітки, накернення, свердління отворів по головній вісі вала та по його ексцентричній поверхні. Застосування штангенрейсмуса та призм при роботі на розмічувальній плиті. Правила підбору та використання противаги при обробці крупних екс-центрикових деталей типу “колінчастого валу”.

Способи оброблення колінчатих валів з великою кількістю корінних і кривошипних шийок, способи застосування розпірних стрижнів.

Способи обробки ексцентрикових деталей типу “втулка”.

Порядок оброблення тонкостінних деталей з товщиною стінки до 1 мм і способи їх закріплення. Застосована оснастка, режими різання.

Пристрої новаторів виробництва, застосовані при обробленні деталей зі складною установкою. Властивості оброблення пустих валів, циліндрів і барабанів на центрових пробках і хрестовинах.

Властивості оброблення крупногабаритних деталей. Поняття про статичне балансування деталей і пристроїв.

Умови застосування простіших вантажопідйомних улаштувань для установлення пристроїв і деталей на верстаті.

Вимоги безпеки при обробленні деталей зі складною установкою.

Вправи: Вибір способу обробки ексцентрикової деталі.