Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програм_радіо_5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать
  1. Типи інформаційних програм і їхні структурні особливості

Теорія радіожурналістики не встигає останнім часом проаналізувати весь практичний досвід сучасної новинарної радіожурналістики. Труднощі насамперед пов’язані з тим, що новини – динамічний і мінливий процес, вони рухомі, тому складно їх типологізувати. Та все ж типологія інформаційних (у В. Смирнова, «новинарних») програм наявна. Поділ інформаційних програм на типи відбувається за мірою кожного з них відображати розмаїття життя, реалізовувати ту чи іншу функцію, задовольняти ту чи іншу актуальну слухацьку потребу. Отже, інформаційні програми на радіо поділяють на такі основні типи:

  1. Інформаційні програми. Це випуски оперативної інформації, що являють собою структурну єдність блоків, які мають тематичну та монтажну підрядність. Вони відзначаються вагомістю інформації та поділяються на такі основні частини: політика, економіка, зарубіжне життя, культура, спорт, погода, реклама. Легко можемо зіставити цей тип інформаційної програми з загальним випуском новин.

  2. Інформаційно-аналітичні програми. Як правило, підбивають підсумки певного часового відрізка мовлення, мають підсумковий характер. Відзначаються більшим хронометражем, розмаїттям жанрів (кореспонденція, огляд, коментар, інтерв’ю тощо). Активну роль відіграє ведучий.

  3. Інформаційно-музичні програми. Являють собою невеликі за об’ємом інформаційні випуски, які часто звучать у музичному потоці. Часто за таким алгоритмом структурують ранкові шоу, коли оперативна інформація подається в межах музичного клоку.

  4. Інформаційно-розважальні програми. У них використовуються ігри, вікторини, опитування слухачів тощо. Як зазначає В. Смирнов, такі програми більше притаманні зарубіжному радіо.

  5. Інформаційно-рекламні програми. Предбачають використання реклами в найбільш актуальних передачах – інформаційних. Та не слід забувати, що згідно з українським медійним законодавством, реклама розташовується після інформаційних текстів, а не в середині випусків [6, 86-87].

Незалежно від характеристики того чи іншого типу інформаційної програми, сучасні новини мають ряд спільних ознак:

  • розширення спектру інформації,

  • розширення тематики,

  • значна гострота й актуальність тем,

  • більша свобода ведучого перед мікрофоном,

  • прискорення темпу мовлення, подачі інформації,

  • збагачення лексики;

  • звучання тексту новин на музиці [6, 87].

Поряд із цими ознаками дослідники виводять тенденції розвитку інформаційного радіомовлення, які стисло можна схарактеризувати так:

  • підвищення оперативності,

  • зменшення кількості офіційних повідомлень,

  • задоволення інтересів слухачів,

  • збільшення об’ємів реклами,

  • підвищення ролі та об’єму місцевого мовлення [6, 87].

Серед структурних особливостей інформаційних програм на особливу увагу заслуговують основні принципи (параметри) їхньої верстки:

  1. Час. Принцип, пов’язаний із оперативністю матеріалу. Віддавати перевагу необхідно матеріалам зі знаком сьогодні, щойно.

  2. Тема. Принцип, пов’язаний із діапазоном повідомлень, їхньою сполучуваністю, «блоковістю».

  3. Проблема. Принцип, пов’язаний із почерговістю розташування фактичного матеріалу за мірою його важливості.

  4. Простір. Принцип, пов’язаний із «географією» новин (місцеві, всеукраїнські, зарубіжні тощо) [6, 88].

Особливу роль у структуруванні інформаційної програмі, сполученні всіх принципів верстки відіграє монтаж. Він полягає в підсиленні, продовженні розвитку, протиставленні фактів. Головне завдання якісного монтажу інформаційної програми – вплив на слухачів. Тому часто використовують при монтажі інформаційної програми принцип «естафети новин» - повідомлення про найважливіші події дня повторюються, але текст доповнюється новими деталями, подробицями. Часто в випусках новин використовується поняття «наскрізної новини» - повідомлення про одну подію в основних інформаційних програмах у різному обрамленні. Така циклічність примушує слухача звернути увагу на таку новину.В цілому, амплітуда коливань головної новини дня впливає на структурні особливості інформаційної програми.