Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕЗИ ЗВІТНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ- 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
759.81 Кб
Скачать

Список літератури

  1. Булахова Г. Інформаційно-аналітична діяльність бібліотек як форма творення наукового знання / Г. Булахова // Наук. пр. Нац. б-ки України ім. В. І. Вернадського. — К. : НБУВ, 2009. — Вип. 25. — С. 328—330.

  2. Бунина Е. Г. Информационо-аналитическая деятельность библиотек в оценке специалистов / Е. Г. Бунина // Библиография. — 2006. — № 6. — С. 71—79.

  3. Горовий В. Процес вдосконалення бібліотечного обслуговування користувачів у контексті впровадження електронних технологій / В. Горовий // Наук. пр. Нац. б-ки України ім. В. І. Вернадського. — К. : НБУВ, 2002. — Вип. 8. — С. 7—13.

  4. Пальчук В. Інформаційно-аналітична структура сучасної бібліотеки / В. Пальчук // Наук. пр. Нац. б-ки України ім. В. І. Вернадського. — К. : НБУВ, 2009. — Вип. 25. — С. 116—124.

  5. Сілкова Г. В. Інформаційно-аналітична діяльність як напрям інформаційної діяльності / Г. В. Сілкова // Вісн. Кн. палати. — 1999. — № 3. — С. 15—16.

УДК 01:004.738.5+025.5 Трачук Людмила

Вебліографія в практичній діяльності українських бібліотек

В останні роки у зв’язку зі значним зростанням кількості інформаційних ресурсів Інтернету, значущих для довідково-бібліографічного обслуговування (ДБО) в бібліотеках, виникла потреба впорядкування цих ресурсів в межах так званих вебліографічних посібників. В практику роботи бібліотек увійшов новий напрям діяльності — вебліографія. Цей термін з’явився ще 1990 р. в американській періодиці, а в українському професійному середовищі почав вживатися на початку 2000-х рр. Поряд вживають терміни «вебографія» [1] та «веб (web) бібліографія» [2].

Вважаємо, що гіпотетично всі ресурси Інтернету можуть бути джерелом задоволення інформаційних запитів користувачів, однак для бібліотеки важливо виділити ті з них, які будуть «ядром» її довідково-бібліографічного апарату (ДБА). Тому першим кроком до ефективного використання електронних ресурсів віддаленого доступу є їх відбір і оцінка відповідно до інформаційних запитів користувачів конкретної бібліотеки.

Для швидкого знаходження такі ресурси мають бути відповідно впорядковані та структуровані. Зробити це можна в межах вебліографічного посібника, основним призначенням якого буде допомога бібліотекарям у професійній діяльності.

Скористатися такими відібраними і впорядкованими відповідно до інформаційних потреб користувачів інформаційними ресурсами Інтернету можуть не тільки бібліотекарі, але й читачі, які часто здійснюють пошук інформації за допомогою інформаційно-пошукових систем. На цьому фоні надзвичайну цінність мають професійно відібрані і систематизовані вебліографічні посібники, створені бібліотекарями, що ґрунтовно досліджують галузь чи тему, з якої відбирають ресурси Інтернету і аналізують їх з точки зору відповідності темі, проблемі, галузі.

Вебліографічні посібники, створені в бібліотеках, є своєрідним шлюзом достовірної інформації з мережі Інтернет, що забезпечує предметний доступ до неї. Вони можуть існувати як у електронній, так і в друкованій формі. Створення вебліографічних посібників відбувається із застосуванням кількох етапів. На першому етапі здійснюється вибір теми: вона повинна відповідати інформаційним потребам користувачів бібліотеки і бути якомога конкретнішою, тому що вузькі теми більш конкурентоздатні на інформаційному ринку. Другий етап — це пошук інформації з обраної теми в Інтернеті. Для збільшення повноти і точності знайденої в процесі пошуку інформації повинні бути чітко визначені критерії пошуку. Третій етап — перегляд результатів пошуку і їх відбір до вебліографічного посібника. При цьому необхідно виробити чіткі критерії оцінки інтернет-ресурсів для їх відображення у вебліографічному посібнику. Четвертий етап — створення характеристик інтернет-ресурсів, що найчастіше містять назву ресурсу, його вебадресу та анотацію. Доцільно, крім загальної характеристики, подати інформацію про розділи, рубрики ресурсу, як це, наприклад, зроблено у вебліографічному посібнику на допомогу навчальному процесу «История Украины» [3]. Наступним, п’ятим етапом є групування інтернет-ресурсів, яке здійснюється відповідно до цільового та читацького призначення вебліографічного посібника, як правило, за тематикою.

Бібліотека несе відповідальність за точність наведеної в посібниках інформації, тому обов’язково встановлюються і вказуються терміни перевірки і оновлення інформації в них. Регулярному оновленню підлягають і анотації до інтернет-ресурсів.

Отже, вебліографічні посібники це особливий вид бібліографічних посібників, що відрізняється об’єктом відображення. Вони є важливим довідково-бібліографічним ресурсом для бібліотекарів та користувачів. З одного боку, вебліографічні посібники є частиною довідково-бібліографічного апарата бібліотеки і відіграють значну роль в електронному ДБО, з іншого — сприяють підвищенню інформаційної культури і самообслуговуванню користувачів Інтернету. А їх створення — вебліографія — це особливий напрям (вид) бібліографії як галузі діяльності.

Список літератури

  1. Вебографія корисних математичних Інтернет-ресурсів / уклад. В. В. Пікалова // Кафедра інформатики Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди. — Режим доступу : http://kafinfo. org. ua.

  2. Жарких М. І. Web-бібліографія старої України 1240 — 1800 рр. / М. І. Жарких // Мислене древо. — Режим доступу : www. myslenedrevo. com. ua/studies/bsu/index. html.

  3. История Украины [Электронный ресурс] : в помощь учебному процессу. — Режим доступа : http://www. niklib. com/resource/archives/historyRu. doc.

УДК: 027.7:061.6 Грипич Світлана