Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕЗИ ЗВІТНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ- 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
759.81 Кб
Скачать

Список літератури

  1. Краеведческие указатели и БД // Справочник библиографа. — СПб. : Профессия, 2002. — С. 380—392.

  2. Краєзнавча діяльність бібліотек України : метод. посіб. / ДІБУ ; укл. : В. П. Кисельова, З. Х Мусіна, С. І. Смілянець. — К., 2002. — 208 с.

  3. Краєзнавча робота в бібліотеках України : інформ. бюлетень. Вип. 12 / Держ. іст. б-ка України ; підгот. О. В. Михайлова ; ред. В. П. Кисельова. — К., 2000. — 10 с.

  4. Краєзнавча робота в бібліотеках України : інформ. бюлетень. Вип. 19 / Держ. іст. б-ка України ; підгот. О. В. Михайлова ; ред. В. П. Кисельова. — К. : Арістей, 2008. — 83 с.

  5. Кушнаренко Н. М. Бібліотечне краєзнавство : формування базових напрямів / Н. М. Кушнаренко // Вісн. Харк. держ. академії культури. — 2006. — Вип. 18. — С. 86—95.

  6. Михлина Н. Теоретические вопросы краеведческой библиографии / Н. Михлина // Библиография. — 2003. — № 3. — С. 3—11.

  7. Терентьева Г. Краеведческий справочно-библиографический аппарат — средство идейного воспитания средствами культуры и искусства на современном этапе / Г. Терентьева, Л. Табрина // Актуальные вопр. патриотич. и интернац. воспитания средствами культуры и искусства на современном этапе : Респ. науч.-теор. конф., 26—28 апр. 1989 г. : тез. докл. / Харьк. гос. ин-т культуры. — Х., 1989. — С. 156—158.

УДК 016:087.5:027.53 Карасюк Анна

Аналіз бібліографічних посібників обласних бібліотек україни для дітей (2005—2010 рр.): типологічна, жанрова, тематична структура

В умовах інформаційного суспільства рекомендаційно-бібліографічна діяльність займає гідне місце, орієнтуючи читачів у сучасному строкатому літературному потоці. Вона виконує важливу місію, допомагаючи в освіті, самоосвіті читачів, формує у них соціально-значимі інтереси, розширює світогляд, сприяє поглибленню їхньої культури в цілому. Особливо важливою є така діяльність у дитячих бібліотеках, адже будь-який бібліографічний покажчик, вчасно та доброзичливо донесений до читача-дитини, — це дієва допомога у формуванні її інтересу до читання.

Метою даного дослідження став аналіз бібліографічних посібників, що створюються обласними бібліотеками України для дітей, зокрема Рівненською державною обласною бібліотекою.

При проведенні дослідження були використані такі джерела як «Аналітичний огляд діяльності бібліотек України для дітей у 2005—2007 роках» [1], довідник «Бібліотеки України для дітей» [3], «Дитяча бібліотека та новітні інформаційні технології: огляд діяльності бібліотек України для дітей» [4], видані Національною бібліотекою України для дітей, статистичний щорічник «Бібліотеки Рівненщини в цифрах» [2], виданий Рівненською державною обласною бібліотекою, публікації Живової З. С. [5], Застави І. В. [6], Трачук Л. Ф. [7], Чернецької О. [8] та ін.

Аналізувались бібліографічні посібники, видані у 2005—2010 рр., за такими параметрами, як жанр, тип, тематика.

Найбільшу частину бібліографічних посібників, що видаються обласними бібліотеками України для дітей, становлять видання літературознавчої тематики. Це такі посібники, як: «Іван Франко на Тернопільщині» (Тернопільська ОДБ), «Поезія життя і проза творчості: Е. Январьов» (Миколаївська ОДБ ім. В. Лягіна) та ін. Цікавими для юних читачів були пам’ятки із серії «Книги-ювіляри» Львівської ОДБ: «Маленькому принцу» — 60», «Артур Конан Дойль «Пригоди Шерлока Холмса».

Окремі обласні дитячі бібліотеки видають календарі пам’ятних дат. Деякі з них під різними «кутами» висвітлюють події, пов’язані з краєм. Цікавий календар пам’ятних дат «Книги-ювіляри … року» щороку готує Дніпропетровська ОДБ. Розповіді про книги представлені тут у хронології їх виходу в світ [1].

Рівненська державна обласна бібліотека для дітей користується краєзнавчими календарями, які створює Рівненська державна обласна бібліотека та календарями «Пам’ятні літературні дати … року письменників і художників-ілюстраторів дитячих книг», які видає Національна бібліотека України для дітей.

Загалом, порівняно з минулими роками, спектр тем бібліографічних покажчиків дещо розширився. Крім вищезгаданих, варто назвати такі бібліографічні списки, як «Пізнай себе» (Херсонська ОДБ), «Знай свої права, дитино», «До школи час» (Сумська ОДБ ім. М. Островського).

Найчастіше готуються бібліографічні посібники про відомих мешканців країв та областей. Пізнавальним з точки зору історії є набір пам’яток «Історія Поділля в іменах», присвячених Б. Хмельницькому, І. Богуну, М. Кривоносу, С. Наливайку, Д. Нечаю, в яких розповідаються легенди про героїчні вчинки цих історичних постатей, про їхнє життя і подвиги, представлена їх біографія.

На жаль, зменшилась кількість видань про природу. Винятком є лише такі видання: «Веселий зоопарк» (Миколаївська ОДБ ім. В. Лягіна), «Зелений дивосвіт» (Тернопільська ОДБ) та деякі інші [1].

Не забувають обласні бібліотеки для дітей готувати посібники і для організаторів дитячого читання. Це такі видання, як: «Готуємо дитину до школи» (Одеська ОДБ ім. Н. Крупської), «Бібліопростір» (Львівська ОДБ) та ін.

Значна частина обласних бібліотек почала готувати бібліографічні посібники на електронних носіях, в основному, з питань краєзнавства. Ці посібники різноманітні за змістом та способом подання. Електронні носії — благодатний ґрунт для розширення, поглиблення, пошуку нових цікавих рішень бібліографування, зокрема створення цікавих і потрібних рекомендаційних посібників.

Відбулись деякі зміни за жанровою ознакою — зменшилась кількість посібників традиційних жанрів, натомість з’явилися нові посібники, створені з використанням електронних ресурсів. Відбувається частковий відхід від традиційних методик укладання посібників, а саме: з’явилось більше видань без анотацій, що є негативним явищем; у багатьох посібників зменшився обсяг, але вони стали мобільнішими.

Бібліографи обласних дитячих бібліотек готують бібліографічні посібники широкого жанрового спектру: покажчики, списки, огляди, довідники, пам’ятки, бесіди. На жаль, останній жанр, найбільш «довірливий» у спілкуванні з користувачами-дітьми, за останні роки дещо втратив свої позиції.

Щодо вікового спрямування, то найменше посібників адресовано учням середнього шкільного віку, найбільше — старшокласникам. У цілому ж рекомендаційно-бібліографічна діяльність у дитячих бібліотеках України продовжує розвиватися, своїми специфічними методами допомагає в освіті та самоосвіті, поглиблює пізнавальні інтереси дітей, допомагає орієнтуватись в інформаційному потоці.

Рівненська державна обласна бібліотека для дітей (РДОБД) також активно займається бібліографуванням, створенням поточних і ретроспективних бібліографічних матеріалів, розширенням кола посібників з краєзнавства та актуальної тематики.

Усі бібліографічні посібники, створені РДОБД, адресуються як організаторам дитячого читання (батькам, вчителям, бібліотекарям), так і дітям; вони різноманітні за змістом та жанрами.

Бібліографами складаються бібліографічні інформаційні списки: «Новини літератури краєзнавчого характеру» (щорічник), а також бібліографічні рекомендаційні списки літературознавчої та історичної тематики. Вони адресовані, в першу чергу, організаторам дитячого читання, а також читачам середнього та старшого шкільного віку.

Для батьків дітей молодшого шкільного віку укладено рекомендаційний бібліографічний покажчик «Цікаві книги у сімейному колі». Його мета — допомогти батькам підібрати цікаві книги для читання дітям. Він містить художні та науково-пізнавальні книги для дітей, а також літературу для батьків про дитяче читання. Цей покажчик створений не тільки на паперовому носії, але й також в електронному вигляді — на компакт-диску.

Вивчаючи досвід обласних бібліотек України для дітей щодо створення бібліографічних матеріалів, необхідно відзначити, що дитячі бібліотеки стали активно послуговуватись мережею Інтернет, створювати новаторську вебліографічну продукцію. При вебліографуванні сайти відбираються за темами, подаються їхні адреси, переплітаються відомості про сайти та про друковані джерела [2]. Такими є дайджести: «Книги, які цікаві дітям і дорослим: до 100-річчя від дня народження А. Ліндгрен» (Дніпропетровська ОДБ) та ін.

Рівненська державна обласна бібліотека для дітей також робить певні кроки у цьому напряму. На своєму сайті (www.rdobd.com.ua) бібліографи виставляють підбірки цікавих сайтів на такі теми: «Роль батьків у вихованні інтересу до читання дітей», «Кращі інтернет-ресурси українською мовою для дошкільників та молодших школярів», «Кращі інтернет-ресурси українською мовою для середнього та старшого шкільного віку» — для тих, хто хоче читати книги та журнали онлайн.

Можна зробити висновок, що типологічна, жанрова і тематична структура системи бібліографічних покажчиків, які створюються обласними бібліотеками для дітей, є доволі різноманітною. Найбільшу частину бібліографічних посібників складають видання літературознавчої тематики та персональні бібліографічні покажчики. В цілому, порівняно з минулими роками, спектр тем бібліографічних покажчиків розширився. Позитивним також є те, що обласні бібліотеки України для дітей почали створювати бібліографічні покажчики на електронних носіях, а також розміщувати вебліографічні списки на сайтах своїх бібліотек.