Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕЗИ ЗВІТНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ- 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
759.81 Кб
Скачать

Список літератури

  1. Краєзнавча діяльність бібліотек України : метод. посіб. / ДІБУ; укл. В. П. Кисельова, З. Х. Мусіна, С. І. Смілянець. — К., 2002. — С. 208.

  2. Краєзнавча робота в бібліотеках України : інформ. бюлетень. Вип. 19 / підгот. В. П. Кисельова, О. В. Михайлова, С. І. Смілянець. — К. : Арістей, 2008. — 84 с.

  3. Кушнаренко Н. М. Бібліотечне краєзнавство : підручник / Н. М. Кушнаренко. — К. : Знання, 2007. — 502 с.

  4. Мамонтов А. В. Каталог местных изданий в системе краеведческого аппарата областных библиотек / А. В. Мамонтов // Библиотеки СССР : опыт работы. — 1965. — Вып. 30. — С. 86—92.

  5. Мілясевич І. Зведений краєзнавчий каталог обласних універсальних наукових бібліотек : проблемні питання методики ведення / І. В. Мілясевич // Вісн. Кн. палати. — 2009. — № 2. — С. 13—20.

  6. Мілясевич І. В. Краєзнавчий довідково-бібліографічний апарат обласних універсальних наукових бібліотек : лекція з курсу «Бібліотечне краєзнавство» для студ. спеціальності 7.020102 «Книгознавство, бібліотекознавство, бібліографія» / І. В. Мілясевич. — Рівне : РДГУ, 2006. — 60 с.

  7. Положення про краєзнавчу роботу бібліотек системи Міністерства культури і мистецтв України : наказ Міністерства культури і мистецтв України № 314 від 11 черв. 1996 р. // Законодавство — бібліотекам України : довід. вид. / НПБУ. — К., 2000. — Вип. 1. — С. 168—176.

УДК 025.34:908 Сторожук Яна

Зведені електронні краєзнавчі каталоги та зведені електронні каталоги місцевих видань в оунб україни

Формування інформаційного суспільства суттєво вплинуло на діяльність бібліотек загалом та краєзнавчу роботу зокрема: бібліотеки сьогодні отримали більше можливостей щодо збагачення складу краєзнавчих ресурсів, форм і засобів обслуговування користувачів [2, с. 20].

Краєзнавчий довідково-бібліографічний апарат — це сукупність не лише традиційних, а й електронних довідкових і бібліографічних видань, каталогів і картотек, призначенням яких є розкриття складу та змісту документів, пов’язаних із краєм змістом, походженням та авторською належністю [2, с. 258].

Краєзнавчий електронний каталог — це бібліотечний каталог у машиночитаній формі, який відображає документи краєзнавчого характеру, працює в реальному режимі часу і наданий у розпорядження користувачів. Це відкрита система кумулятивного типу, ресурс, який продовжується і постійно поповнюється поточною інформацією про краєзнавчі документи, які надходять у фонд бібліотеки. Він є головним джерелом краєзнавчої інформації, основним засобом доступу до краєзнавчих документів бібліотек [7, с. 35].

За даними Національної історичної бібліотеки України (НІБУ) зведений краєзнавчий каталог в електронному варіанті (ЗвЕКК) ведуть 8 ОУНБ України, а саме: Житомирська, Запорізька, Луганська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Херсонська та Чернівецька. ЗвЕКК першими розробили та запровадили в діяльність Херсонська ОУНБ (1996 р.); потім у 1999 р. — Одеська; 2003 р. — Запорізька, Рівненська; 2004 р. — Луганська, Чернівецька; 2006 р. — Тернопільська; 2008 р. — Житомирська [4].

Найбільша кількість бібліографічних записів зосереджена у ЗвЕКК Херсонської ОУНБ — 37171; на другому місці — Чернівецька ОУНБ — 32500; у Рівненській — 24052; у Луганській — 22627, Запорізькій –2432 та у Житомирській — 6054 [3] (див. табл. 1). Кількість БЗ у ЗвЕКК останньої бібліотеки є невеликою, оскільки каталог був організований лише у 2008 році.

Таблиця 1. Наявність та обсяг ЗвЕКК в ОУНБ України

№ з/п

ОУНБ

Рік заснування

Обсяг

Он-лайн доступ

Житомирська

2008 р.

6054

Запорізька

2003 р.

2432

Луганська

2004 р.

22627

Одеська

1999 р.

Рівненська

2003 р.

24052

+

Тернопільська

2006 р.

16592

+

Херсонська

1996 р.

37171

Чернівецька

2004 р.

32500

Невтішним фактом щодо організації та доступу до ЗвЕКК є те, що не всі бібліотеки надають онлайновий доступ до своєї електронної бази даних. Лише на сайті Тернопільської та Рівненської ОУНБ представлено доступ до ЗвЕКК. Це значно зменшує ефективність його використання читачами і перетворює у службовий каталог. Це є великим недоліком в організації ДБА бібліотеки, оскільки свої інформаційні ресурси, які існують в реальному часі, треба надавати для доступу користувачів, а не просто задля існування назви цього ресурсу. Адже це певною мірою знижує конкурентоспроможність та доступність ресурсів ОУНБ.

На сайтах таких бібліотек, як Херсонська, Запорізька, Луганська, Одеська представлені лише універсальні електронні каталоги. Проте в них можна знайти відомості про відомих краєзнавців чи діячів відповідного краю.

Рівненська ОУНБ почала формувати ЗвЕКК у 2003 році. Станом на лютий 2011 року останнє поповнення каталогу було здійснене 10 січня 2011 року. Всього база даних містить 24052 бібліографічні записи. Пошук можливий за автором/редактором, назвою, ключовими словами, ISSN/ISBN, роком видання. Також є можливість перегляду списків ключових слів, авторів та ISSN/ISBN (див. табл. 2). Бібліографічні записи, отримані в результаті пошуку, супроводжуються анотаціями, які дають коротку характеристику інформації, представленої у джерелі, а також предметними рубриками (див. табл. 2).

Таблиця 2. Пошукові можливості ЗвЕКК в ОУНБ України

з/п

Параметри

пошуку

ОУНБ

Автор, редактор, інше

Назва

Ключове слово

Рік видання

ISBN

Інше

1.

Житомирська

+

+

+

+

2.

Запорізька

+

+

+

Мова; Вид документів

3.

Луганська

+

+

+

+

+

Місце видання; Видавництво

4.

Одеська

5.

Рівненська

+

+

+

+

6.

Тернопільська

+

+

+

+

7.

Херсонська

+

+

+

+

Персоналіїї; Географічна рубрика;

8.

Чернівецька

+

+

+

+

+

Колективний автор; Видавництво; Мова; Вид документа

Тернопільська ОУНБ веде ЗвЕКК з 2006 року. Він відображає книги та статті з періодичних видань і на лютий 2011 року містить 15780 бібліографічних записів. Пошук можливий за ключовими словами, автором, заголовком, роком видання, предметною рубрикою, а також є можливість перегляду надходжень за окремий рік (див. табл. 2). До ЗвЕКК занесені документи, які почали видаватись із 1994 року включно по теперішній час, тобто глибина ретроспекції є невисокою.

Як бачимо на прикладі цих двох бібліотек, пошукові можливості їх ЗвЕКК різні. Проаналізувавши можливі параметри пошуку інформації у ЗвЕКК ОУНБ України, вдалося з’ясувати, що вони мають від 4 до 8 пошукових ознак (див. табл. 2).

Як свідчать дані таблиці № 2, найбільший спектр параметрів пошуку поданий в ЗвЕКК Чернівецької ОУНБ. Тут можна здійснювати пошук за 9 ознаками: іменем осіб, що створили документ; назвою документа; ключовим словом; роком видання; ISBN; колективним автором; видавництвом; мовою; видом документа. На сайті Луганської ОУНБ можна здійснювати пошук за 7 ознаками: іменами осіб, що створили документ; назвою документа; ключовим словом; роком видання; ISBN; місцем видання; видавництвом.

Добре розроблені пошукові образи документів і в електронному каталозі Херсонської ОУНБ, де використовується 6 параметрів, серед яких: імена осіб, що створили документ; назва документа; ключові слова; ISBN; персоналії, що дає можливість розшукати матеріал про осіб, згаданих у документах; географічні рубрики, що прискорить пошук інформації про будь-який населений пункт.

Запорізька ОУНБ представила такі пошукові елементи, як мова видання, що дає можливість швидко розшукати інформацію про документи, видані мовою, потрібною для користувача; а також вид документа (комп’ютерний файл, періодичне видання, DVD, оптичний диск, образотворче мистецтво, дискети, стандарти, діафільми, грамплатівки, брошура, відеокасета, книга, CD-R, журнал, газета, карта, номер журналу, номер газети, ноти, стаття періодики, книга (скорочений бібліографічний опис), серіальне видання, технічний документ, складова частина документа, додаток до журналу, додаток до газети, автореферат, аудіо- та відеоматеріали). Це прискорює процес отримання потрібної інформації.

Каталоги таких ОУНБ, як Рівненської, Тернопільської і Житомирської, дають можливість пошуку за стандартними полями: автор, редактор тощо, ключове слово, рік видання, ISBN та автор, редактор тощо, назва, ключове слово, рік видання відповідно.

Велику роль у пошуку інформації у будь-якому каталозі відіграє вдало розроблена бібліографічна характеристика документа. Проаналізувавши елементи бібліографічного запису (БЗ) творів друку, відображених у ЗвЕКК ОУНБ, вдалося з’ясувати, що в різних бібліотеках застосовують різні методичні прийоми (див. табл. 3).

Таблиця 3. Елементи бібліографічного запису в ЗвЕКК ОУНБ

з/ п

Бібліографічна харак- теристика

ОУНБ

Бібліографічний опис

Анотація

Предметні рубрики

Житомирська

+

+

+

Запорізька

+

+

Луганська

+

+

Одеська

+

Рівненська

+

+

+

Тернопільська

+

+

+

Херсонська

+

+

Чернівецька

+

+

+

Деякі ОУНБ (Житомирська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька) використовують такі елементи бібліографічного запису, як бібліографічний опис, анотаця та предметні рубрики, що дає вичерпну характеристику знайденого в каталозі документа. Луганська та Херсонська ОУНБ обмежуються бібліографічним описом та предметною рубрикою. Але в цих бібліотеках дуже різноманітний асортимент параметрів пошуку (див. табл. 2), що трохи компенсує відсутність анотацій.

Надавши електронний каталог віддаленим користувачам, бібліотека забезпечує вільний доступ до краєзнавчої інформації, робить її частиною національного репертуару, а також світового культурного надбання, забезпечує найбільш зручний і оперативний шлях отримання краєзнавчої інформації. Але на сайтах ОУНБ України можна знайти доступ до ЗвЕКК лише у Рівненської та Тернопільської ОУНБ. Сьогодні ЗвЕКК ведуть і деякі інші ОУНБ. Їх відсутність на веб-сайті бібліотеки дає можливість стверджувати, що це є службові каталоги, доступ до яких читачам не надається.

Каталог місцевих видань є однією з головних частин та обов’язковим елементом краєзнавчого довідково-бібліографічного апарата ОУНБ, що відображає розвиток видавничої справи в регіоні. Бібліотеки ведуть такі каталоги також і в електронному варіанті. Саме ці каталоги є основою для підготовки популярних в останні роки покажчиків місцевого друку.

Згідно з даними досліджень НІБУ [3], на сьогоднішній день 5 ОУНБ України мають каталоги місцевих видань в електронній формі. Це Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Луганська, Чернівецька ОУНБ [3]. З них в онлайновому режимі не представлено жодного.

Першовідкривачами створення ЗвКМВ в електронному варіанті стали працівники Луганської ОУНБ. У 2003 році вони створили БД, яка містить станом на 2008 рік 6675 записів. У 2004 році організували такий каталог Запорізька та Івано-Франківська ОУНБ із кількістю записів 794 та 3500 відповідно. У 2005 році — Чернівецька ОУНБ, 2500 записів, у 2008 році — Житомирська ОУНБ, 483 записи [2].

Відбір матеріалу до ЗвЕКМВ здійснюється бібліотеками України по-різному: кожний з них має свої хронологічні межі. Схематично дані показано у таблиці № 4.

Таблиця 4. Стан ЗвЕКМВ в ОУНБ України

з/п

Бібліотека

Рік заснування

Кількість бібліографічних записів

Хронологічні межі

1.

Житомирська

2008

2011

2008-2011

2.

Запорізька

2004

794

2004-2011

3.

Івано-Франківська

2004

3500

2004-2011

4.

Луганська

2003

6675

2003-2011

5.

Чернівецька

2005

2500

2005-2011

Інформація про місцеві періодичні видання в електронному вигляді окремо не подається. Частково про неї можна довідатись із зведеного каталогу періодичних видань, який в електронній формі представлений на сайтах багатьох ОУНБ України: Кіровоградської, Тернопільської, Луганської, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Кримської, Херсонської. У таких каталогах зосереджені відомості про всі періодичні видання, що надходять в бібліотеку: як загальноукраїнські, так і місцеві (обласні, міські, районні, сільські). Серед усього масиву цих періодичних видань можна знайти необхідне місцеве періодичне видання. У бібліографічному записі вказано бібліотеки, в яких зберігаються ці твори друку. Для пошуку необхідного періодичного видання необхідно ввести назву запитуваного видання у пошукову форму. Однак такий каталог не відображає суто місцеву періодичну видавничу продукцію.

Вінницька ОУНБ на веб-сайті своєї бібліотеки представляє такий інформаційний ресурс, як «Краєзнавчі видання», в якому вміщені деякі найпопулярніші періодичні видання Вінничини, а саме представлено газети та журнали м. Вінниці з посиланням на їх офіційні веб-сайти, де можна знайти повні тексти цих видань. Станом на березень 2011 року вміщені дані про періодичні видання за 2000—2011 роки.

Тернопільська ОУНБ представляє на своєму сайті вільний доступ до Каталогу періодичних видань м. Тернополя. Цей каталог складається з двох частин: Зведена картотека періодичних видань м. Тернополя (журнали; газети) та окремо Каталог газет Тернопільської ОУНБ.

Отже, питання створення, організації та ефективного функціонування такого електронного бібліографічного ресурсу, як ЗвЕКМВ, поки що знаходиться на стадії становлення. На шляху до створення такого ресурсу стоїть багато перешкод і не вирішених методично проблем. Серед них: назва цього електронного каталогу, методика його ведення, засоби пошуку інформації у ньому, проблеми ретроконверсії та конверсії даних, поповнення новими бібліографічними записами тощо.