Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
153.09 Кб
Скачать

4. Шляхи подолання ухилення від сплати податків

Першочергово необхідно залучити всіх суб’єктів підприємницької діяльності до сплати податків. За приблизними підрахунками, від 30 до 40 відсотків підприємств сьогодні ухиляються від сплати податків. Як результат - бюджети всіх рівнів не доотримують щорічно 2-3 млрд. грн.

Далі, разом з банківськими структурами, слід створювати інформаційну базу всіх платників податків і відстежувати своєчасність та відповідність усіх платежів. Завдання полягає не в тому, аби перевіряти роботу окремих дрібних торговців, а щоб створити систему, яка б унеможливила діяльність тих підприємств, хто нехтує законодавством.

Адже сьогодні тіньовий сектор відлагодив систему створення фіктивних фірм, які започатковують свою діяльність для певної фінансової операції. Через них “прокачують” тисячі, а то й мільйони гривень і раптово, в потрібний момент вони розпадаються і зникають у невідомому напрямку, як фірми, так і їх засновники. Тому настав час реєстрацію всіх підприємств проводити через податкову адміністрацію, яка маючи свій “банк даних”, проведе ретельну перевірку кожної новоствореної фірми і тих, хто за нею стоїть. Районні адміністрації, які зараз цим займаються, зробити це не в змозі. Ефективність нововведення може становити сотні мільйонів гривень, так би мовити “на рівному місці”.

І нарешті, створити умови, щоб запрацював на нашу економіку “тіньовий капітал”, який знаходиться за кордоном і працює на економіку інших держав (звичайно якщо ці кошти були створені кримінальним шляхом).

Головне завдання податкова міліція вбачає не в кількості виявлених порушень (хоча сьогодні ця проблема не знімається), а в тому, щоб підприємці всіх рівнів не ухилялися від сплати податків. Отже, потрібно створити в державі таку ситуацію, щоб було невигідно порушувати закон, ухилятися від сплати податків чи платити їх в не повному обсязі, зробити так, щоб всі наші громадяни жили за законами цивілізованого світу.

Податкова система України потребує корінного реформування в напрямі:

  • забезпечення стабільності податкового законодавства;

  • суттєвого спрощення податкового законодавства (закони з питань оподаткування

мають бути законами прямої дії);

  • усунення дублювання одних податків іншими;

  • встановлення періоду введення нової податкової норми (платник податку має

заздалегідь знати, в яких податкових рамках він працюватиме);

  • визначення умов, за яких настає чи зупиняється відповідальність за порушення

законодавства з питань оподаткування);

  • чіткого та вичерпного визначення всіх елементів оподаткування;

  • закріплення принципу одноразовості податкового покарання і розробки процедури

відшкодування платнику збитків, які він поніс з вини працівників податкових органів;

  • посилення відповідальності працівників податкових органів за необ'єктивне

проведення перевірок, навмисне приховування виявлених правопорушень.

Ідеальна податкова система повинна мати декілька чітких економічних рис. Загалом ідеальна податкова система є економічно нейтральною: вона не створює ніяких спотворень, стимулів або перешкод для здійснення різних видів діяльності. Часом уряд використовує податкову систему щоб стимулювати економічне зростання чи перешкоджати використанню певних ресурсів.

Однак, ці функції не є основними функціями податкової системи і вони, за звичай, застосовуються тоді, коли потенціал інших методів повністю вичерпаний. Хоча уряд уже зробив ряд важливих і успішних кроків у реформуванні податкової системи, вона все ще залишається обтяжливою, спотворюючою, несправедливою та дорогою для утримання. Крім цього, податкова система України виконує низку функцій, які не є звичними для податкової системи будь-якої розвиненої країни. Зокрема, можна спостерігати такі дві виразні риси – карну та, так звану, стимулюючу.

На мою думку податкова система може виконувати лише одну роль – фіскальну - роль збору податків для бюджету. Така податкова система є дешевшою в утриманні, вона не спотворює стимулів працювати, заощаджувати та інвестувати, а також є справедливою по відношенню до кожного учасника системи. Податкова система не може і не повинна компенсувати чи розв’язувати недоліки судової системи, проблеми з дотриманнями контрактів, недотримання законів, погану продуктивність у стратегічних секторах, тощо. Останні роки реформ дають чимало прикладів того, як податкова система пристосовувалася для вирішення питань простроченої заборгованості між підприємствами, недотримання контрактів та недієвої судової системи.

Слід наголосити, що реформування податкової системи неможливе без від повідних змін бюджетної політики з метою збалансування дохідної та видаткової частин зведеного бюджету та соціальних фондів. Якщо зміни ставок податків призводить до зменшення надходжень, то необхідно адекватно від коригувати видаткові програми.

ВИСНОВКИ

Обов'язок сплачувати податки є конституційним. Ст. 67 Конституції України встановлює обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених Законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Ухилення від сплати податків — використання незаконних прийомів зменшення розміру податкового зобов'язання.

Ухилення від сплати податків здійснюється платником податків, як правило, шляхом скорочення доходу чи іншого предмету оподаткування, неподання чи не повного подання документів, необхідних для обчислення податку чи подання не достовірних документів, незаконного отримання податкових пільг та інших преференцій, здійснення інших дій, що суперечать закону. Незаконне зменшення суми податків може бути наслідком заниження податкової бази з того чи іншого податку (податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств, податку з доходів фізичних осіб). В даному випадку сума нарахованого податку буде нижчою ніж повинна бути насправді. В кінцевому результаті платник податків подає до податкової інспекції декларацію з завідомо неправдивими даними. За такі дії передбачена податкова, адміністративна, кримінальна відповідальність.

Державна податкова адміністрація України — центральний орган виконавчої влади, що очолює систему органів державної податкової служби України. Вона має велике значення у вирішенні проблем виявлення ухилень від сплати податків, виконуючи одну з своїх функцій: здійсненням контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів), контролю за валютними операціями, контролю за додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) у встановленому законом порядку, а також контролю за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності та ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, торгових патентів.

Податкова система України потребує корінного реформування в напрямі: забезпечення стабільності податкового законодавства; суттєвого спрощення податкового законодавства (закони з питань оподаткування мають бути законами прямої дії); усунення дублювання одних податків іншими; встановлення періоду введення нової податкової норми (платник податку має заздалегідь знати, в яких податкових рамках він працюватиме); визначення умов, за яких настає чи зупиняється відповідальність за порушення законодавства з питань оподаткування); чіткого та вичерпного визначення всіх елементів оподаткування; закріплення принципу одноразовості податкового покарання і розробки процедури відшкодування платнику збитків, які він поніс з вини працівників податкових органів; посилення відповідальності працівників податкових органів за необ'єктивне проведення перевірок, навмисне приховування виявлених правопорушень.

Впровадження розроблених пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства, підвищення ефективності діяльності органів внутрішніх справ та взаємодії з іншими контролюючими органами, пільгового оподаткування, зарубіжного досвіду, я вважаю, може позитивно вплинути на результати роботи з виявлення та попередження злочинності у сфері оподаткування.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

  1. Вишневський В. Ухилення від сплати податків: моделювання вибору та дії

економічного суб'єкта / Вишневський В. // Фінанси України. 2008. – № 1. – с. 9-15.

  1. Закон України " Про державну податкову службу в Україні " За станом на

19.07.2005 року. / Верховна рада України: Офіційне видання. – К.: Парламентське видавництво, 2005. – 32 с.

  1. Закон України " Про систему оподаткування " № 6 від 25.06.1999 із змінами та

доповненнями від 12.06.2001. [ Електронний ресурс ]. Режим доступу : http:// portal.rada.gov.ua/

  1. Золотко І. А. Податкова система: Навч. Посібник / Золотко І. А.. – К. КНЕУ,

2004. – с.

  1. Податкова система України: Підручник / [ Федотов В.М., Опарін М.В.,

П′ятаченко С.О. та ін. ; за ред. В.М. Федосова ]. – К.: Либідь, 2004.-350с.

  1. Юрій С.І. Казначейська система: підручник/ Юрій С.І., Стоян В.І., Мец М.Й.,

Тернопіль: Карт-Бланш, 2002. – 394 с.

  1. Ярошенко Ф.О. Трансформація державної податкової служби України :

підручник/ Ярошенко Ф.О. – Ірпінь: Національна академія ДПС України, 2004. –

с. 207