Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
07_Metodichny_posibnik_semin_prakt_ta_samost.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать

Тема 3. Адміністративно-правові норми і відносини

Питання для обговорення на семінарському занятті

  1. Поняття адміністративно-правової норми. Державні гарантії дії адміністративно-правових норм.

  2. Структура адміністративно-правової норми. Гіпотеза та її види. Диспозиція та її особливості. Санкція.

  3. Реалізація норм адміністративного права (виконання, використання, додержання, застосування). Вимоги до застосування норм адміністративного права (законність, обґрунтованість, доцільність).

  4. Поняття і особливості (характерні риси) адміністративно-правових відносин.

  5. Види адміністративних правовідносин. Вертикальні і горизонтальні адміністративно-правові відносини.

Окремі пояснення та загальні рекомендації до вивчення теми

При підготовці слід повторити, а при необхідності вивчити положення про норму права і правовідносини дисципліни «Теорія держави і права». Такі знання є базовими, наприклад, вивчення ознак адміністративних норм і правовідносин ґрунтується на відокремленні тих, що притаманні всім правовим нормам, і тих, що відрізняють норми адміністративного від норм інших галузей права.

Слід вияснити, які саме, окрім держави, інституції гарантують і забезпечують дію адміністративно-правових норм. Характеризуючи державні гарантії слід провести їх класифікацію на правові, організаційні, матеріально-технічні та ін.

Аналізуючи структуру адміністративно-правових норм необхідно виявити особливості гіпотез, диспозицій, санкцій норм адміністративного права, що вирізняють їх від таких самих елементів норм інших галузей права. Наприклад, звернути увагу на те, що санкції норм КпАП, на відміну від санкцій норм кримінального права можуть бути відсильними і навіть бланкетними. Слід також провести класифікаію гіпотез, диспозицій і санкцій адміністративно-правових норм.

Класифікацію адміністративно-правових норм слід приводити за такими критеріями: за спрямованістю змісту; за адресатами (видавниками); за суб'єктами; за формою припису; за галузевою належністю; за межею дії в часі, просторі, за колом осіб; за ступенем спільності; за повнотою викладених велінь; за юридичною силою.

Слід бути готовим проаналізувати форми реалізації норм адміністративного права (виконання, використання, додержання, застосування) і визначити, є вони правом чи обов’язком суб’єкта, полягають в активних діях чи у бездіяльності. Особливу увагу слід звернути на таку форму як застосування, адже вона є одночасно реалізацією і права і обов’язку виконавчо-розпорядчого органу.

При підготовці до семінарського заняття необхідно проаналізувати вимоги до застосування норм адміністративного права, якими є законність, обґрунтованість, доцільність. В свою чергу законність застосування адміністративно-правової норми має принаймні три аспекти: законність рішення, дії, бездіяльності по суті; дотримання законної процедури прийняття рішення чи проведення дії; прийняття рішення чи здійснення дії в межах визначеної законом компетенції. Не зайвим при підготовці до заняття буде з’ясування компетенції адміністративних судів, яким підсудні справи щодо оскарження рішень, дій, бездіяльності адміністративних судів а також підстави, за якими такі рішення можуть бути скасовані повністю чи частково, а дії – визнані незаконними. Така інформація наявна в Кодексі адміністративного судочинства.

Особливостями (характерними рисами) адміністративно-правових відносин є їх владно-розпорядницький зміст і обов’язкова участь у них виконавчо-розпорядчого органу (органу державної влади чи органу місцевого самоврядування.

Існують різні класифікації адміністративно-правових відносин. Найбільш розповсюджена – поділ їх на: горизонтальні і вертикальні; внутрішьоорганізаційні та зовнішньоапаратні; у соціальній, економічній, культурній та інших сферах.

Практичні завдання

1.Підготуйте коротку усну відповідь на поставлені питання:

  • Чим норми адміністративного права відрізняються від норм цивільного і кримінального права?

  • Що означає розуміння норми права як норми - логічного правила і як норми-припису?

  • Що таке зворотна сила закону?

  • Як вирішуються питання про невідповідності норм одних актів нормам інших?

  • Чи можливі адміністративні відносини між фізичними особами, між юридичними особами? Чому?

  • Що необхідно для виникнення адміністративного правовідношення? Чи обов’язкова згода сторін?

  • Яке співвідношення понять «суб’єкт адміністративного права» та «суб’єкт адміністративних правовідносин».

  • Чи може виникнути адміністративне правовідношення на базі забороняючої норми адміністративного права?

  • Наведіть по три приклади горизонтальних і вертикальних адміністративних правовідносин.

2.Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій у звязку із аномально сухою і спекотною погодою прийняло наказ «Про невідкладні заходи боротьби з лісовими пожежами», згідно якого, зокрема,

  • З 1 червня до 1 серпня 2010р. громадянам заборонено заходити до лісових масивів;

  • З 1 червня до 1 вересня 2010р. підприємствам заборонено будь-які види господарської діяльності в межах лісових масивів

  • Начальикам обласних управлінь внутрішніх справ спільно з обласними управліннями надзвичайних ситуацій надати право у виняткових випадках надавати дозволи підприємствам лісозаготівлі в межах лісових масивів проводити заходи що підготовки, вирубки, транспортування лісу.

  • Міністерство внутрішніх справ, Державний комітет по житлово-комунальному господарству разом з виконкомами місцевих Рад зобовязано забезпечити роз'яснення правил пожежної безпеки за місцем проживання  громадян та у громадських місцях.

  • виконкоми місцевих Рад населених пунктів, що знаходяться поблизу лісів /згідно переліку/ з 1 червня і до 1 вересня 2010р. зобовязано організувати проведення заходів з цілодобового патрулювання теритрій відповідних населених пунктів.

  • Які з наведених приписів є нормами адміністративного права? До яких видів вони відносяться?

3. Згідно Закону України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 року:

  • Право на державну службу мають громадяни України незалежно від походження, майнового стану, політичних поглядів, які одержали відповідну освіту і професійну підготовку та пройшли у встановленому порядку конкурсний відбір.

  • Державний службовець повинен дотримуватися високої культури спілкування.

  • Не можуть бути обраними або призначеними на посаду в державному органі та його апараті особи, які мають судимість, що є несумісною із зайняттям посади.

  • Державний службовець не має права вчиняти дії, передбачені статтями 1 і 5 Закону України "Про боротьбу з корупцією".

  • Граничний вік перебування на державній службі становить 60 років для чоловіків і 55 років для жінок.

  • У разі необхідності керівник державного органу за погодженням з Начальником Головного управління державної служби при Кабінеті Міністрів України може продовжити термін перебування на державній службі, але не більш як на п'ять років.

  • Особа, яка претендує на зайняття посади державного службовця третьої - сьомої категорій, передбачених статтею 25 цього Закону, подає за місцем майбутньої служби відомості про доходи та зобов'язання фінансового характеру, в тому числі і за кордоном, щодо себе і членів своєї сім'ї.

  • Рішення про відсторонення державного службовця від виконання повноважень за посадою приймається керівником державного органу, в якому працює цей службовець. Тривалість відсторонення від виконання повноважень за посадою не повинна перевищувати часу службового розслідування. Службове розслідування проводиться у строк до двох місяців у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Класифікуйте наведені норми адміністративного права. Які з наведених норм адміністративного права є матеріальними, процесуальними, зобов’язуючими, забороняючими, уповноважуючими (дозвільними), відсильними, бланкетними?

4.Спробуйте сформулювати всі елементи структури (тобто, визначте гіпотезу, диспозицію, санкцію) наступних норм адміністративного права:

  • Здійснення діяльності без державної реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності, що містить ознаки підприємницької, або здійснення без одержання ліцензії видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, - тягне за собою накладення штрафу у розмірі від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва і сировини чи без такої (ч.1 ст.164 КпАП).

  • Незаконне копіювання форми, упаковки, зовнішнього оформлення, а так само імітація, копіювання, пряме відтворення товару іншого підприємця, самовільне використання його імені - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до сорока чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва і сировини чи без такої (ч.1 ст.164-3 КпАП).

  • Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей - тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч.1 ст.184 КпАП).

  • Завданням Кодексу України про адміністративні правопорушення є охорона прав і свобод громадян, власності, конституційного ладу України, прав і законних інтересів підприємств, установ і організацій, встановленого правопорядку, зміцнення законності,

  • запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі точного і неухильного додержання Конституції і законів України, поваги до прав, честі і гідності інших громадян, до правил співжиття, сумлінного виконання своїх обов'язків, відповідальності перед суспільством (ст.1 КпАП).

  • Законодавство України про адміністративні правопорушення складається з цього Кодексу та інших законів України (ч.1 ст.2 КпАП).

  • Сільські, селищні, міські, обласні ради мають право приймати в межах, що визначаються законами, рішення з питань боротьби зі стихійним лихом і епідеміями, які передбачають за їх порушення адміністративну відповідальність, а також рішення з питань боротьби з епізоотіями, за порушення яких відповідальність встановлено статтею 107 цього Кодексу (ч.1 ст.5 КпАП).

  • Особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення (ч.1 ст.8 КпАП).

Чи вдалося Вам у всіх випадках визначити всі три елементи структури норм? Вказані норми права процитовані з КпАП є нормами-приписами чи логічними нормами?

5.На практичному занятті з адміністративного права на тему «Адміністративно-правові норми і відносини» студент заперечував приналежність до джерел адміністративного права таких видів актів:

  • постанов Кабінету Міністрів України про перенесення неробочих днів на інші дати у зв’язку із святами;

  • правових актів, де поряд з нормами адміністративного права є і норми інших галузей права – трудового, цивільного.

  • правових актів, які поряд з окремими нормами адміністративного права містять в основному конкретні вимоги і доручення визначеним органам влади, місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям.

Яка Ваша думка з цього приводу? Дайте письмову відповідь

Самостійна робота

1.Опрацювання питання :

Класифікація адміністративно-правових норм (за спрямованістю змісту; за адресатами або суб'єктами; за формою припису; за галузевою належністю; за межею дії; за ступенем спільності; за повнотою викладених велінь; за юридичною силою).

2..Які з нижченаведених актів є джерелами адміністративного права:

  • Закон України «Про Кабінет Міністрів України» від 1 грудня 2006 року

  • Закон України «Про міліцію» від 20 грудня 1990 року

  • Указ Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» від 10 червня 1997 року

  • Указ Президента України «Про присвоєння О.Вівчаренку почесного звання "Заслужений юрист України" від 17 квітня 2009 року.

  • Указ Президента України «Про призначення на посаду голів обласних державних адміністрацій» від 3 лютого 2010р.

  • Статут незалежної профспілки працівників юридичної сфери.

3.Практичне завдання полягає у класифікації студентами норм адміністративного права за деякими із існуючих критеріїв. Класифікація здійснюється шляхом складання класифікаційних таблиць.

Критерій класифікації: спрямованість змісту.

Назва нормативного акту:

Класифікаційні групи

Зміст норми

Закріплюючі правове становище суб'єктів

Закріплюючі форми і методи управління

Закріплюючі порядок проходження служби

Закріплюючі засоби забезпечення законності

Критерій класифікації: форма припису.

Назва нормативного акту:

Класифікаційні групи

Зміст норми

Зобов'язуючі

Забороняючі

Уповноважуючі

Стимулюючі

Рекомендуючі

Критерій класифікації: галузева належність.

Назва нормативного акту:

Класифікаційні групи

Зміст норми

Матеріальні

Процесуальні

Критерій класифікації: повнота викладених велінь.

Назва нормативного акту:

Класифікаційні групи

Зміст норми

Визначені

Бланкетні

Критерій класифікації: адресати.

Назва нормативного акту:

Класифікаційні групи

Зміст норми

Органи державної виконавчої влади

Інші державні органи управління

Об’єднання громадян

Державні службовці

Громадяни України

Суб’єкти підприємницької діяльності

Органи місцевого самоврядування

Критерій класифікації: межа дії.

Назва нормативного акту:

Класифікаційні групи

Зміст норми

Діючі у просторі

Діючі у часі – строкові

Діючі у часі – безстрокові

Критерій класифікації: ступень спільності.

Назва нормативного акту:

Класифікаційні групи

Зміст норми

Загальні

Галузеві

Міжгалузеві

Місцеві

4.Вкажіть на юридичні факти, у зв'язку з якими виникають адміністративно-правові відносини:

  • самовільне захоплення громадянином земельної ділянки і будівництво гаража;

  • укладення між громадянами договору купівлі-продажу;

  • втеча з-під варти засудженого;

  • досягнення особою 16-ти річного віку;

  • службова атестація;

  • неприбуття у військкомат при отриманні повістки;

  • скоєння дрібного хуліганства;

  • неправильне нарахування зарплатні.

5.В родині Петренків 17 липня 2010р народилася дочка, яку вирішили назвати Марією. В цей же день виповнилося 16 років сину Петренків Олексію. Через місяць померла бабця Олексія. Які адміністративні правовідносини виникли на базі викладених юридичних фактів?

Рекомендована література:

  1. Афанасьєв К. Сучасний формат адміністративних правовідносин // Право України.-2008.-№11.- С.20

  2. Бойко І. Громадянин як суб’єкт адміністративно-правових відносин // Вісник Академії правових наук.-2004.-№1(36).-С.94

  3. Бородін І. Адміністративно-процесуальні норми - основа адміністративно-юрисдикційного процесу // Право України.-2006.-№3.- С.86

  4. Горьова С. Класифікація норм адміністративного права: проблеми методології // Право України.-1998.-№12.-С.43

  5. Дерець В. Реординаційні відносини як окремий вид управлінських відносин між органами виконавчої влади// Право України.-2005.-№5.-С.32

  6. Завальний А. Юридичні факти: історичні та сучасні аспекти розуміння // Право України.-2006.-№1.- С.113

  7. Кикоть Г. Проблема класифікації юридичних фактів у сучасній теорії права // Право України.-2003.-№7.- С.29

  8. Кикоть Г. Юридичні факти у механізмі правового регулювання: проблеми теорії // Право України.-2005.-№7.-С.109

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]