Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
07_Metodichny_posibnik_semin_prakt_ta_samost.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать

Тема 11. Адміністративні договори

Питання для обговорення на семінарському занятті

  1. Адміністративний договір як публічно-правовий договір.

  2. Функції адміністративного договору.

  3. Класифікація адміністративних договорів (дво- і багатосторонні; типові та індивідуальні, попередні і основні, організаційні і змішані (організаційні питання пов'язані з трудовими, майновими), чисто адміністративні і комбіновані (разом з адміністративними правовідносинами регулювати трудові, цивільні та ін.).

Окремі пояснення та загальні рекомендації до вивчення теми

Адміністративний договір — угода двох чи більше суб'єктів адміністративного права, один із яких завжди є суб'єктом виконавчої влади. Це багатосторонній акт, за допомогою якого виникають, змінюються або припиняються взаємні права та обов'язки сторін.

Укладення адміністративних договорів, як і надання адміністративних послуг є новим інститутом адміністративного права, який стрімко розвивається і характеризується диспозитивним методом правового регулювання.

Як нами було з’ясовано з попередньої теми, при наданні адміністративних послуг виникають реординаційні відносини, участь у яких беруть керуючий і керований суб’єкт, причому саме керований суб’єкт наділений правом вимоги щодо керуючого. При укладенні адміністративного договору сторони вступають у горизонтальні, координаційні (погоджувальні, рівноправні, партнерські відносини). Це певним чином зближує адміністративний договір із цивільно- та господарськоправовим, хоча і не позбавляє його управлінських якостей.

Відмінність між ними і слід з’ясувати в ході підготовки до семінарського заняття.

Перш ніж приступати до детального вивчення адміністративних договорів, слід згадати, їх укладення є однією із правових форм державного управління. (Форми державного управління традиційно поділяються на правові – прийняття нормативних актів державного управління, прийняття індивідуальних актів державного управління, укладення адміністративних договорів, вчинення інших юридично значущих дій і не правові – реалізація організаційних заходів і вчинення матеріально-технічних дій).

1. Термін «адміністративний договір» часто вживається у теорії адміністративного права, і зовсім відсутній у нормативно-правових актах.

Договір традиційно вважається засобом регулювання у галузях приватного права, зокрема у цивільному праві, де склалися засади, що ґрунтуються на рівності сторін, їх автономії тощо. Публічному праву, однією з провідних галузей якого є адміністративне право, не притаманні ні диспозитивний метод регулювання, ні широкий розсуд і воля сторін.

Проте, у зв’язку із переходом від авторитарних до демократичних методів державного управління, від адміністративно-командної до ринкової економіки в адміністративному праві формуються інститути, подібні до інститутів приватного права, зокрема, інститут адміністративного договору.

Визначаючи поняття адміністративного договору, на думку В.Б. Авер'янова, слід відштовхуватися від ознак загальноправового поняття договору і його ознак, а саме:

  • свобода волевиявлення, тобто добровільність укладення;

  • рівність сторін;

  • досягнення згоди по всіх істотних аспектах договору;

  • еквівалентний характер;

  • взаємна відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору;

  • забезпечення договору державним примусом, що надає документу юридичної чинності.

Договори в приватному праві найчастіше регулюють відносини двох сторін і розраховані на встановлення, зміну та припинення конкретних правовідносин. У цьому сенсі вони є індивідуалізованими, тобто такими, що не породжують зобов'язань для інших фізичних та юридичних осіб.

Особливими ознаками, що притаманні лише адміністративним публічно-правовим договорам є такі:

  • вони виникають лише у тих сферах державної влади і місцевого самоврядування, де складаються адміністративно-правові відносини;

  • договори в публічному праві здебільшого є договорами нормативного характеру, тобто відрізняються встановленням правил тривалої дії для широкого кола адресатів, котрі повинні: видати правові акти, укласти угоди, здійснити юридично значущі дії;

  • предметом публічно-правового договору є відносини владного характеру, причому лише ті з них, в яких допускається узгодження волевиявлення владних суб'єктів;

  • суб'єктами публічно-правового договору є суб'єкти публічно-правових відносин, котрі наділені насамперед публічно-владними повноваженнями. В адміністративному договорі це органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та їх посадові особи. Водночас суб'єктами адміністративного договору можуть виступати такі суб'єкти, які не мають владних повноважень, але які можуть у публічно-правовій сфері бути носіями деяких владних функцій (трудові колективи, органи самоорганізації населення тощо);

  • в адміністративному договорі завжди виявляється державна воля до створення певної ситуації;

  • специфіка змісту публічно-правового договору в тому, що права й обов'язки сторін (учасників) мають наперед заданий, передбачуваний характер, зумовлений компетенційними можливостями тієї чи іншої сторони.

  • норми адміністративного права безпосередньо впливають на зміст даних угод, при цьому волевиявлення сторін скеровується нормами адміністративного права, тобто набуває адміністративно-правової форми.

Визначаючи поняття адміністративного договору, окреслимо характерні ознаки останнього:

  • виникнення у сфері публічної влади у зв'язку і з приводу реалізації органом виконавчої влади або органом місцевого само врядування своїх владних повноважень;

  • підставою виникнення є правозастосовчий акт, прийнятий згаданими органами;

  • організуючий характер;

  • метою є задоволення публічних інтересів, досягнення публічного блага, тобто домінування суспільних цілей;

  • у адміністративному договорі неможлива (за будь-яких умов) одностороння відмова від виконання договірних умов або їх зміна, норми про форс-мажор тут не застосовуються;

  • такий договір або окремі його положення не може бути визнано конфіденційним. У деяких випадках необхідною умовою чинності адміністративно-правового договору є його опублікування;

  • значна кількість адміністративно-правових договорів, на відміну від договорів приватного права, має нормативний характер;

  • за порушення такого договору до винної особи можливе застосування різноманітних заходів відповідальності — дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової.

Усі такі договори можна поділити на: установчі договори; компетенційно-розмежувальні договори; угоди про делегування повноважень; програмно-політичні договори про дружбу й співробітництво; договори між державними і недержавними структурами; договори про громадянську згоду; міжнародні договори.

Для адміністративного права найбільш характерні функціонально-управлінські договори, договори між державними і недержавними організаціями.

Функціонально-управлінські договори укладаються між суб'єктами виконавчої влади з метою координації їх діяльності при розв'язанні спільних завдань. Вони посилюють взаємодію ланок виконавчої влади, а також взаємодію органів виконавчої влади з іншими суб'єктами шляхом уточнення, конкретизації або додаткового гарантування виконання повноважень для забезпечення реалізації публічних інтересів.

Адміністративні договори між: органами виконавчої влади і недержавними утвореннями покликані вирішувати проблему узгодження між ними вирішення питань, насамперед у галузі соціальних відносин тощо.

До адміністративних договорів слід віднести договори про делегування повноважень, а саме: договори про делегування деяких повноважень виконавчої влади органам місцевого самоврядування. При цьому мають бути дотримані такі вимоги: а) делегуються лише окремі повноваження; б) при делегуванні повноважень держава фінансує їх здійснення у повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету; в) при цьому органам місцевого самоврядування передаються відповідні об'єкти державної власності; г) органи місцевого самоврядування у питаннях здійснення ними повноважень органів виконавчої влади підконтрольні відповідним органам виконавчої влади.

Останнім часом дедалі частіше приймаються нормативні акти, що зобов’язують сторони до укладення договорів. Отже, підставами для них є насамперед адміністративно-правові норми. Вони набирають чинності лише у випадку прийняття відповідного правозастосовчого акту. Якщо дія цієї угоди буде визнана недоцільною, то угода може бути припинена в адміністративному порядку шляхом прийняття нового правозастосовчого акту, що скасовує попередній.

Практичні завдання

  1. Зробіть анотацію статті Малдюка О. Передумови становлення договірного регулювання управлінських правовідносин // Юридичний журнал.-2010.-№2.-С.36

Самостійна робота

Опрацювання окремих питань:

1. Окремі види договорів:

  • Договори про компетенцію.

  • Договори у сфері управління державною власністю.

  • Договори, що забезпечують державні потреби (державні контракти).

  • Договори із державними службовцями.

  • Фінансові та податкові угоди.

  • Договори про співпрацю.

  • Інвестиційні угоди.

Рекомендована література:

  1. Битяк Ю., Константний О. Правова природа адміністративних договорів // Вісник Академії правових наук.-2001.-№3(26).-С.101

  2. Завальна Ж. Адміністративний та цивільний договори: порівняльна характеристика // Право України.-2007.-№3.- С.135

  3. Завальна Ж. Вимоги чинності адміністративного договору // Підприємництво, господарство і право.-2007.-№1.-С.24

  4. Куйбіда Р. Проблема адміністративного договору у доктрині, законодавстві, на практиці // Право України.-2009.-№3.- С.76

  5. Липа В. Щодо адміністративного договору // Право України.-2008.-№2.- С.87

  6. Малдюк О. Передумови становлення договірного регулювання управлінських правовідносин // Юридичний журнал.-2010.-№2.-С.36

  7. Олюха В. Публічний договір на сучасному етапі в Україні // Право України.-2000.-№9.-С.104

  8. Олюха В. Суб’єкти публічного договору // Підприємництво, господарство і право.-2004.-№8.-С.17

  9. Приймаченко Д. Використання адміністративних договорів у діяльності митних органів // Право України.-2006.-№8.- С.20

  10. Самсон І., Іваницька Н. Адміністративний договір – форма реалізації публічного інтересу // Право України.-2006.-№6.- С.114

  11. Стефанюк В. Адміністративний договір – вимога сьогодення // Право України.-2003.-№7.- С.3

  12. Токар А. Адміністративний договір як форма управлінської діяльності (питання теорії) // Підприємництво, господарство і право.-2001.-№6.-С.72

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]