Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФО та АБД курс 11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

3.Основні етапи виконання курсової роботи

Виконання студентом курсової роботи можна поділити на наступні етапи:

а) вибір теми курсової роботи;

б) знайомство зі змістом теми і складання плану роботи;

в) глибоке вивчення законодавчих та нормативних документів, літературних джерел, збір, обґрунтування та дослідження фактичного матеріалу;

г) написання тексту і оформлення курсової роботи;

д) захист курсової роботи.

Вибір теми

Тематику курсових робіт з курсів «Фінансовий облік у банках» та «Аналіз банківської діяльності» розробляє кафедра банківської справи на основі навчального плану і програми даних курсів з урахуванням сучасних тенденцій розвитку діяльності банківських установ.

На період написання та захисту курсової роботи за студентом закріплюється керівник-викладач кафедри банківської справи.

Тему курсової роботи студент обирає самостійно, але він повинен враховувати свої можливості щодо збирання необхідного фактичного матеріалу в установі банку. Студент має право працювати над темою, яка відсутня в запропонованому кафедрою переліку тем. У цьому випадку він повинен обґрунтувати свій вибір, звернувшись до завідувача кафедри банківської справи, надавши мотивовану доповідну з приводу обраної ним теми.

Написання тексту та оформлення курсової роботи.

Курсова робота повинна бути єдиним цілим, в якій різні частини органічно пов'язані між собою.

Викладення матеріалу повинно здійснюватися по суті поставлених питань і відповідати плану.

Всі теоретичні положення повинні бути підкріплені конкретним фактичним матеріалом, а розрахункова та аналітична частина повинна супроводжуватись аналітичними висновками.

Використання в курсовій роботі статистичних даних повинно відповідати наступним вимогам:

1. Цифрові дані повинні бути порівнянні;

2. Необхідно дотримуватись відповідності між загальним і частковим;

3. Приведений в роботі статистичний і фактичний матеріал оформлюється наступним чином.

Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею і друкують симетрично до тексту з великої літери. Рівняння і формули треба відділяти від тексту вільними рядками. Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів треба подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони дані у формулі. Таблиці нумеруються двома цифрами, перша з яких засвідчує розділ, а друга - порядковий номер таблиці в розділі (таблиця 1.2). Цей запис розташовують у верхньому правому куті безпосередньо над назвою таблиці та самою таблицею. При перенесенні частини таблиці на інший аркуш (сторінку) слово "таблиця" та її номер вказують один раз праворуч над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова "Продовження табл." і вказують номер таблиці, наприклад: "Продовження табл. 1.2".

Під час написання курсової роботи студент повинен давати посилання на джерела, матеріали або окремі результати. Посилання в тексті роботи на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, "... у працях [ 1 - 7 ]

Якщо використовують відомості, матеріали з монографії, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке дано посилання в роботі.

Робота закінчується висновками та пропозиціями, в яких даються чіткі, аргументовані узагальнення по результатах курсового дослідження та пропонуються шляхи покращення виявленої ситуації в банківській установі.

В кінці курсової роботи приводиться перелік використаних джерел, які можна розміщувати у списку одним з таких способів: в порядку посилань у тексті, в алфавітному порядку прізвищ авторів або заголовків, у хронологічному порядку. Відомості про джерела, які включені до списку, необхідно давати згідно з вимогами державного стандарту з обов'язковим наведенням назв праць.

Припускається наводити посилання на джерела у виносках, при цьому оформлення посилання має відповідати його бібліографічному опису за переліком посилань із зазначенням номера.

Кожна цитата повинна бути в лапках з обов'язковим посиланням на джерело знизу сторінки. (Див.: прізвище та ініціали автора, назва документа, книги, статті, в кількох томах виданий, назва видання, рік видання, кількість сторінок).

Приклад: Цитата в тексті: "...щорічно... [6]". Відповідний опис у переліку посилань: 6. Голуб О.М. Операції комерційних банків // Банківська справа. - 1997.- №1.- С.20-27.

Відповідне додання виноски: 1) [ 6 ] Голуб О.М. ...

На титульній сторінці роботи повинні бути вказані назва вузу, кафедри, тема, прізвище, ім'я, по батькові автора, наукового керівника, його ступінь і наукові звання. Зразок титульної сторінки додається.

На першій за титульним аркушем сторінці слід писати зміст курсової роботи. В кінці роботи дається перелік використаної літератури.

Готову курсову роботу студент здає на кафедру банківської справи у визначений навчальним планом термін. Студент-заочник курсову роботу надсилає поштою в деканат заочного відділення.

Захист курсової роботи

Важливим кінцевим етапом виконання курсової роботи є її захист студентом.

Під час захисту виявляється наскільки глибоко студент оволодів теоретичним та практичним блоком курсів «Фінансовий облік у банках» та «Аналіз банківської діяльності». Захист здійснюється перед комісією в присутності групи.

Курсова робота, яка в процесі перевірки отримала позитивну оцінку, допускається до захисту. В тих випадках, коли курсова робота має вагомі недоліки і оцінена "незадовільно", студент повинен виконати нову роботу, або ж суттєво переробити стару.

У процесі підготовки до захисту своєї роботи студент уважно знайомиться зі змістом рецензії, відзначеними в ній критичними зауваженнями та побажаннями рецензента і згідно з ними будує свою роботу. На основі всієї додаткової роботи студент готує необхідний матеріал безпосередньо для захисту.

Під час захисту студент говорить про актуальність вибраної теми, розкриває зміст її основних питань, обґрунтовує послідовність та основні параметри аналітичного дослідження, аргументовано викладає свою точку зору щодо предмета дослідження, робить висновки та пропозиції. Він також відповідає на питання членів комісії.

На захисті курсової роботи студент отримує оцінку на основі рецензії керівника і рівня самого захисту за чотирибальною системою ("відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно").

Оцінки виставляються в екзаменаційну відомість та залікову книжку. Студент, який отримав незадовільну оцінку до повторного захисту допускається на загальних підставах через деканат і з дозволу керівника.