Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 4 етапи маршрут.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Тема № 2

ЕКСКУРСІЙНА МЕТОДИКА

Лекція № 4

ТЕХНОЛОГІЯ ПІДГОТОВКИ НОВОЇ ЕКСКУРСІЇ

1. Основні етапи створення екскурсії

Створення   нової екскурсії – складний процес, в якому виділяється

два основних напрямки:

- розробка нової теми екскурсії

- підготовка екскурсовода до проведення вже розробленої екскурсії.

Розробка нової екскурсії доручається творчій групі з 3-5 чоловік; кожний з них розробляє один з розділів, підтем або декількох питань підтеми; координує роботу всіх керівник творчої групи.           

Підготовка нової екскурсії проходить по трьох основних ступенях:

Попередня робота – збір матеріалів і їх вивчення; визначеня цілей і завдань екскурсії; відбір об”єктів, на яких буде побудована екскурсія;

Розробка екскурсії – складання маршруту екскурсії, обробка фактичного матеріалу, робота над складанням основної частини екскурсії; розробка методики проведення екскурсії;

Заключний ступінь – прийом (захист) екскурсії (бажано) на маршруті; затвердження нової екскурсії керівником екскурсійного закладу(фірми); допуск екскурсоводів до роботи на маршруті.

Кожному із ступенів процесу підготовки екскурсії відповідать певні технологічні операції і дії, які здійснюються поетапно. Загалом в процесі підготовки нової екскурсії виділять п”ятнадцять послідовних етапів:

1 Ступінь

1. Визначення цілі і завдань екскурсії

2. Вибір теми

3. Відбір літератури і складання бібліографії Інтернет

4.Робота з іншими джерелами екскурсійного матеріалу – експозиції і фонди музеїв, архіви, Інтернет тощо.

5. Відбір і вивчення екскурсійних об”єктів

11 Ступінь

6.Складання маршруту екскурсії

7.Об”їзд, обхід маршруту

8. Підготовка контрольного тексту екскурсії

9. Комплектування „портфеля екскурсовода”

10.Визначення методичних прийомів проведення екскурсії

11.Визначення техніки ведення екскурсії

12.Складання технологічної карти екскурсії

13. Складання індивідуальних текстів

111 Ступінь

14. Прийом (захист) екскурсії

15.Затвердження екскурсії

2.Підготовчий ступінь створення екскурсії

Робота над будь-якою екскурсією починається з чіткого визначення цілі, цілей екскурсії – те, заради чого показуються екскурсійні об”єкти, те, що допомагає екскурсоводу цілісно і структуровано , організовано провести екскурсію. Вірно сформульована мета має виключно важливе значення - їй підпорядковується все, що буде показано та розказано у ході екскурсії.

Приклади цілей: виховання громадянської свідомості, патріотизму, любві і шани до рідного народу, краю, батьківщини, відповідальності за історичну спадщину, шанобливе ставлення до культури інших народів; моральне, естетичесне виховання, розширення кругозору, отримання допоміжних знань з різних областій науки і культури тощо.

Завдання екскурсії – це те, якими шляхами досягти цілей екскурсії, як розкрити тему екскурсії.

Вибір теми залежить від потенційного попиту, конкретного замовлення, цілеспрямованого визначення певної тематики екскурсій. Тема є стрижнем, що поєднує об”єкти, підтеми в єдине ціле, незалежно від того чи вона оглядова, чи тематична. Особливо вона важлива для тематичних екскурсій; формування тематики поєднано з класифікацією екскурсій.

Вірне визначення теми відображується на змісті екскурсії та методиці її проведення. Тема формулюється у назві екскурсії.

Відбір і опрацювання історичних, літературних джерел по темі – трудомісткий, тривалий, але дуже важливий етап. Результатом цієї роботи є бібліографічний список - перелік всіх джерел із зазначенням автора, назви, глав, розділів, сторінок; при великій кількості джерел їх можна поділити на частини „Основна література”, „Допоміжна література”. Фактологічний матеріал, зібраний в ході цієї роботи, буде покладений в основу контрольного текста екскурсії.

Автори екскурсії опрацьовують і складають список інших джерел – архівних матеріалів, музейних документів, хронікально-документальних науково-популярн их фільмів, спогади учасників та очевидців історичних подій, дані фахівців. Вони забезпечують достовірність, наукову виверінесть екскурсії.

Пошук і систематизацію матеріалу в значній мірі забезпечують також комп”ютерні енциклопедії, мультимедійні бази даних, Інтернет-ресурси, на які теж обов”язкове посилання.

Для визначення теми та мети екскурсії вирішальне значення мають екскурсійні об'єкти, які складають зорову основу для розкриття теми. Вони займають провідне місце в екскурсії і від того, наскільки правильно вони відібрані, визначена їх кількість, послідовність їх показу залежить якість всього процесу підготовки і проведення екскурсії. Весь екскурсійний процес, його зміст, методика залежать також від стану збереженості, обладнаності під”їзних шляхів, точок огляду об”єктів.

В якості об'єктів екскурсії можуть бути:

- пам”ятні місця, пов”язані з історичними подіями

- будівлі і споруди – пам”ятки архітектури та містобудування,монументальні

пам”ятники, промислові споруди

  • експозиції музеїв

  • пам”ятки археології

  • природні об”єкти

  • пам”ятки садово-паркового мистецтва