Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма Болонський процес (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

11

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ХОЛОДУ

“ЗАТВЕРДЖУЮ”

Перший Проректор

_______________ М. В. Загорученко

“_______”_________________ 2011 р.

Робоча навчальна програма дисципліни "вища освіта україни і болонський процес”

Освітньо-кваліфікаційний рівень - магістр

Напрями підготовки -

Спеціальності:

Для всіх спеціальностей

Одеса - 2011

Розроблено кафедрою соціальних наук Одеської державної академії холоду.

Розробник: ст. викл. І. С. Лар'яновський,

Робочу програму затверджено на засіданні кафедри соціальних наук,

Протокол № 3 від 31 жовтня 2011 р.

Завідувач кафедри соціальних наук,

кандидат історичних наук, доцент І.С.Дружкова

ЗМІСТ

1. Вступ.................................................................................................................4

1.1. Мета, завдання та структурно-логічне місце дисципліни “Вища освіта України і Болонський процес” ...............................................................................................................................4

1.2. Анатований зміст дисципліни “Вища освіта України і Болонський процес” .................................................................................................................4

1.3. Перелік базових дисциплін (дисциплін, що передують)...........................5

1.4. Зміст знань, умінь та навичок після опанування дисципліни “Вища освіта України і Болонський процес” ...........................................................................5

1.5. Загальний обсяг дисципліни та розподіл часу за видами робіт................5

2. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН....................................................................................6

2.1. Перелік змістовних модулів..........................................................................6

2.2. Програми змістовних модулів.......................................................................6

2.3. Зміст навчального (лекційного) матеріалу...................................................7

2.4. Самостійна робота студентів.........................................................................7

2.5. Індивідуальні завдання...................................................................................8

2.6. Контрольні заходи..........................................................................................9

3. ЗАСОБИ ДІАГНОСТИКИ РІВНЯ ДОСЯГНЕНЬ...........................................9

4. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ..................................................................................11

1. Вступ

1.1. МЕТА, ЗАВДАННЯ та СТРУКТУРНО-ЛОГІЧНЕ МІСЦЕ дисципліни "Вища освіта України і Болонський процес" у навчальному процесі підготовки магістрів.

МЕТА : визначення, систематизація, аналіз, інтерпретація та адаптація західноєвропейських постіндустріальних ціннісно-культурних парадигм та інноваційних методологічних підходів щодо організації та технологізації навчального процесу.

ЗАВДАННЯ : ознайомлення студентів (магістрантів) з основними принципами, цілями та документами Болонського процесу, а також з методологією та засобами впровадження Болонської системи організації навчального процесу у вищу освіту України.

СТРУКТУРНО-ЛОГІЧНЕ МІСЦЕ дисципліни: „Вища освіта України та Болонський процес” у змістовно-логічному відношенні до основних блоків навчальних дисциплін (природничих та математичних, загально-технічних та спеціальних, соціально-економічних та гуманітарних), що передбачені навчальними планами підготовки магістрів, виступає у трьох основних аспектах: 1) як концепція (система взаємо узгоджених ідей), 2) як метод, 3) як методологія. Як концепція “Вища освіта України і Болонський процес” конкретизує опрацьований студентами фактичний та теоретичний матеріал і подає його у формі постіндустріальної ціннісно-культурної парадигми. Як метод “Вища освіта України і Болонський процес” сприяє формуванню рефлексивних навичок щодо визначення духовного (ціннісно-світоглядного) та технологічно-інноваційного змісту новітніх процесів у сферах освіти і науки. Як методологія “Вища освіта України та Болонський процес” задає систему орієнтирів щодо культурних та технологічних норм організації навчального процесу, а також навчає основам діагностики якості навчання.

1.2. АНАТОВАНИЙ ЗМІСТ дисципліни “”.

У першому розділі „Євро-інтеграція України як чинник соціально-економічного розвитку держави” наведено хронологію і коротко викладено події з налагодження співробітництва України і ЄС.

У другому розділі „Системи вищої освіти у країнах Європи і Північної Америки” охарактеризовано системи вищої освіти розвинутих країн світу; обговорено тенденції щодо їх сучасного розвитку.

Третій розділ „Болонський процес як засіб інтеграції і демократизації вищої освіти країн Європи” містить інформацію про чинники євро-інтеграційних процесів загалом та у вищій освіті зокрема.

У четвертому розділі „Основні завдання, принципи та етапи формування зони європейської вищої освіти” розглянуто механізми гармонізації структури систем вищої освіти в Європі як основного завдання Болонського процесу.

П’ятий розділ „Європейська кредитно-трансферна система” містить інформацію про характерні особливості, структуру, вимоги, переваги та недоліки Європейської системи накопичення та пере-зарахування кредитів.

У шостому розділі „Принципи, шляхи та засоби адаптації Європейської системи пере-зарахування кредитів у вищу освіту України” проаналізовано тенденції та стратегічні завдання розвитку вищої освіти України на сучасному етапі.

Сьомий розділ „Запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у ВНЗ України” містить інформацію про конкретні кроки, здійснені у вищій освіті України на шляху до входження в європейську зону вищої освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]