Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РТОС нов.учебн..doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать

Міністерство Оборони України

Одеська національна академія звязку ім. О.С. Попова

Кафедра військової підготовки

Керівництво по технічному забезпеченню звязку та АСУВ Збройних Сил України

Методичний посібник

м. Одеса 2005 рік

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Постійна готовність техніки зв'язку і автоматизованих систем управління військами (АСУВ) до використання за призначенням, ефективність її застосування в процесі управління військами досягаються правильною організацією технічного забезпечення.

1.2. Технічне забезпечення зв'язку і АСУВ – це один з видів технічного забезпечення військ (сил), який включає комплекс організаційно-технічних заходів і дій з накопичення до установлених норм техніки та майна зв’язку і АСУВ, своєчасного забезпечення ними військ (сил), збереження та підтримання їх у стані, що забезпечує своєчасне приведення в готовність до використання за призначенням, а також своєчасного відновлення при пошкодженнях, поповнення витрат і втрат даних засобів у ході бойових дій і повсякденної діяльності військ (сил).

1.3. Для виконання завдань щодо забезпечення управління військами в з’єднаннях, частинах і підрозділах зв’язку організується експлуатація техніки зв'язку і АСУВ.

До експлуатації відноситься стадія життєвого циклу техніки зв’язку і АСУВ з моменту прийняття її військовою частиною від підприємства-виробника чи ремонтного підприємства до зняття з експлуатації і є сукупністю етапів:

введення в експлуатацію;

приведення в установлений ступінь готовності до використання за призначенням;

підтримання в установленій ступені готовності до використання за призначенням;

використання за призначенням;

зберігання;

транспортування.

Експлуатація закінчується зняттям техніки зв’язку і АСУВ з експлуатації і списанням її з обліку Міністерства оборони України.

1.4. Комплекс робіт, що їх виконують на техніці зв’язку і АСУВ на етапах приведення її в установлений ступінь готовності до використання за призначенням, підтримання цього ступеню готовності, використання за призначенням, зберігання і транспортування складає технічну експлуатацію.

1.5 До заходів технічної експлуатації техніки зв’язку і АСУВ відносяться:

технічне обслуговування;

ремонт;

зберігання (під час експлуатації, короткочасне, тривале);

планування та облік експлуатації і ремонту;

збирання та узагальнення даних за надійність;

рекламаційна робота, гарантійний та авторський нагляд;

контроль технічного стану.

1.6. Керівництво технічним забезпеченням зв’язку і АСУВ здійснюють начальники військ зв’язку об’єднань, начальники зв’язку з’єднань і частин, командири з’єднань і частин, начальники стаціонарних об’єктів зв’язку.

1.8. До техніки зв'язку і АСУВ належать: засоби зв'язку, засоби автоматизації, засоби забезпечення зв’язку і АСУВ, рухомі засоби фельд’єгерсько-поштового зв’язку та сигнальні засоби (звукові, світло-технічні), розроблені на замовлення Міністерства оборони та (або) прийняті на озброєння або оснащення військ зв’язку, а також засоби радіорозвідки, РЕБ і радіопротидії.

1.9. Засоби зв’язку – це технічні пристрої, призначені для передавання, оброблення та (або) приймання, а також доставки повідомлень у системі військового зв’язку. За функціональним призначенням вони поділяються на каналоутворювальні, комутаційні, сигнальні, кінцеві, спеціальні та автоматизації.

Засоби зв’язку поділяються на засоби електрозв’язку і сигнальні, рухомі та стаціонарні.

Каналоутворювальні засоби зв’язку призначені для утворення каналів передавання та (або) групових трактів первинної мережі військового зв’язку.

Каналоутворювальні засоби зв’язку включають у себе: станції космічного зв’язку, радіостанції, радіорелейні і тропосферні станції, апаратуру частотного та тимчасового розподілу каналів зв’язку, кабелі зв’язку.

Комутаційні засоби військового зв’язку призначені для комутації групових трактів, каналів, повідомлень, пакетів та (або) цифрових потоків.

До комутаційних засобів зв’язку належать: ручні й автоматичні телефонні станції, концентратори, комутатори і кроси каналів та повідомлень, спеціальні антенні комутатори.

Спеціальні засоби військового зв’язку призначені для виконання спеціальних функцій оброблення з метою засекречування, підвищення вірогідності, забезпечення безпеки зв’язку або оповіщення.

До складу спеціальних засобів зв’язку входить: апаратура засекречування телеграфних, телефонних і факсимільних повідомлень, передачі даних, передачі сигналів оповіщення, контролю безпеки зв’язку.

Кінцеві засоби військового зв’язку призначені для передавання та (або) приймання повідомлень.

До кінцевих засобів зв’язку належать: телефонні, телеграфні і факсимільні апарати, апаратура гучномовного зв'язку та документування.

Засоби автоматизації військ зв’язку – це автономні або вбудовані у засіб зв’язку пристрої, що забезпечують автоматичне встановлення зв’язку і передавання інформації у формі повідомлень різного виду зв’язку, автоматичну комутацію групових трактів каналів, пакетів, цифрових потоків та інші процеси в системі військового зв’язку.

До засобів автоматизації належать: електронно-обчислювальні машини (ЕОМ), пристрої спряження, збору, введення, відображення, документування і реєстрації інформації, автоматизовані робочі місця (АРМ), а також засоби математичного, програмного, інформаційного та лінгвістичного забезпечення.

До засобів забезпечення зв'язку і АСУВ належать апаратні технічного забезпечення (АТЗ), автономні джерела живлення електроенергією, зарядні і випрямні пристрої, засоби вимірювань, кабелеукладачі, військово-технічне майно, а також інше спеціальне обладнання.

Військово-технічне майно, яке використовується при експлуатації та ремонті техніки зв'язку і АСУВ, включає в себе експлуатаційно-витратні матеріали, комплекти ЗІП, запасні елементи та деталі розсипом, різноманітний інструмент та приладдя.

До рухомих засобів фельд’єгерсько-поштового зв’язку належать автомобілі, мотоцикли, бронетранспортери, літаки і гелікоптери зв’язку, катери й інші транспортні засоби.

До комплексних рухомих об’єктів зв’язку і АСУВ належать засоби зв’язку і автоматизації, встановлені спільно з іншим обладнанням на засобах рухомості.

До стаціонарних об’єктів зв’язку і АСУВ належать змонтовані у спеціально обладнаних приміщеннях вузли, центри і станції зв’язку, підсилювальні, ретрансляційні і контрольно-випробувальні пункти постійних ліній зв’язку, центри АСУВ і обчислювальні центри.

До споруд зв’язку належать антенно-щоглові і фідерні пристрої стаціонарних радіоцентрів, постійні повітряні, підземні і підводні кабельні лінії зв’язку, пасивні ретранслятори тощо.

1.10. Залежно від призначення техніка зв'язку і АСУВ поділяється на бойову, навчально-бойову і навчальну.

До бойової належить техніка зв'язку і АСУВ, що є на озброєнні і постачанні військ згідно зі штатами (табелями) з’єднань та частин і призначена для організації управління військами, повітряними, морськими силами і зброєю.

До навчально-бойової належить частина бойової техніки зв’язку і АСУВ, яка, крім використання її при вирішенні задач управління військами, використовується також для відпрацювання і вдосконалення навичок особового складу в роботі на техніці зв’язку і АСУВ.

До навчальної належить техніка зв’язку і АСУВ, призначена для навчання особового складу.

1.11. Для бойової і навчально-бойової техніки зв’язку і АСУВ наказом Міністра оборони України встановлюються річні норми витрати ресурсів та міжремонтні ресурси (терміни).

Для навчальної техніки зв'язку і АСУВ річні норми витрати ресурсів і міжремонтні ресурси (терміни) не регламентуються, а встановлюється термін служби.

1.12. Використання бойової і навчально-бойової техніки зв’язку і АСУВ для навчання особового складу прийомам технічного обслуговування і ремонту, пов’язаним зі штучним введенням несправностей, розбиранням, демонтажем апаратури, порушенням заводських настройок і регулювань, категорично забороняється.

1.13. Технічний стан техніки зв'язку і АСУВ визначається сукупністю властивостей, що змінюються під час її експлуатації та ремонту і характеризуються в певний момент часу значеннями показників і якісними ознаками, встановленими в експлуатаційній і ремонтній документації.

Техніка зв'язку і АСУВ залежно від технічного стану оцінюється як справна, працездатна, несправна і непрацездатна.

1.14. Техніка зв'язку і АСУВ є справною, якщо вона відповідає всім вимогам нормативної та (чи) конструкторської документації, і несправною, якщо вона не відповідає хоча б одній з цих вимог.

1.15. Техніка зв'язку і АСУВ є працездатною, якщо вона здатна виконувати всі свої функції.

На відміну від справної працездатна техніка зв’язку і АСУВ може мати окремі дефекти, які безпосередньо не впливають на виконання заданих функцій (сліди деформацій, пошкодження опліток кабелів і шнурів, порушення декоративних покриттів тощо).

Техніка зв’язку і АСУВ є непрацездатною, якщо вона нездатна виконувати хоча б одну з її функцій.

1.16. Відповідальність за підтримання техніки зв'язку і АСУВ у працездатному стані і забезпечення її постійної готовності до використання за призначенням несуть начальники військ зв'язку об’єднань, начальники зв'язку з’єднань і частин, командири з’єднань і частин, начальники стаціонарних об’єктів зв'язку.

Безпосередню відповідальність за технічний стан техніки зв'язку і АСУВ, її вчасне і якісне обслуговування і ремонт несуть заступники командирів з озброєння (по технічній частині), командири підрозділів і особи, за якими вона закріплена.

2. Постачання у війська техніки зв’язку, асув і електронно-обчислювальної техніки

2.1. Постачання техніки зв'язку, АСУВ і електронно-обчислювальної техніки (ЕОТ) загального призначення є видом забезпечення матеріальними засобами Збройних Сил України, яке організовується та здійснюється органами технічного забезпечення зв’язку, АСУВ і ЕОТ з метою своєчасного задоволення штатної (табельної) потреби військ.

2.2. Основними задачами постачання є:

визначення потреби військ у техніці зв’язку, АСУВ і електронно-обчислювальній техніці загального призначення всієї номенклатури;

розподіл техніки зв’язку, АСУВ і ЕОТ між видами Збройних Сил України, оперативними командуваннями, об’єднаннями, з’єднаннями, частинами та установами;

планування поставок техніки зв’язку, АСУВ і ЕОТ;

розміщення, відповідно до потреби, техніки зв’язку, АСУВ і ЕОТ на особливий період;

створення, розміщення, освіження, поповнення та переміщення запасів техніки зв’язку, АСУВ і ЕОТ для забезпечення підтримання укомплектованості військ згідно зі штатною (табельною) потребою;

видача техніки зв’язку, АСУВ і ЕОТ військам згідно з прийнятою схемою постачання;

ведення обліку та подання звітності щодо наявності, руху та якісного стану техніки зв’язку, АСУВ і ЕОТ;

планування списання непридатної для подальшого використання техніки зв’язку, АСУВ і ЕОТ з урахуванням рівня забезпеченості військ;

планування реалізації надлишкової та непридатної для подальшого використання техніки зв’язку, АСУВ і ЕОТ брухту чорних та кольорових металів через уповноважені урядом організації;

організація обліку, збору, зберігання та здачі на центри первинної переробки Збройних Сил України технічних матеріальних засобів, що містять дорогоцінні метали;

перевірка обліку, наявності, організація зберігання техніки зв’язку, АСУВ і ЕОТ у військах, на базах та складах;

контроль за постачанням військ озброєнням та військовою технікою, яке здійснюється іншими постачальними органами.

2.3. Постачання техніки зв’язку, АСУВ і ЕОТ у мирний та воєнний час визначається Керівництвом з постачання в Збройні Сили України техніки зв’язку, АСУВ та електронно-обчислювальної техніки загального призначення.

3. Освідування і введення в експлуатацію техніки зв’язку і асув.

3.1. Освідування і категорування техніки зв’язку і асув

3.1.1. Освідування техніки зв’язку і АСУВ має за мету встановлення категорії і визначення можливості її використання за призначенням. Освідування проводиться:

при надходженні в частину;

при складенні рекламаційних актів;

після знаходження на зберіганні, понад 12 років;

після вироблення міжремонтних ресурсів (строків) і встановленого ресурсу (строку служби) до списання;

при аварійних пошкодженнях.

3.1.2. Для проведення освідування техніки зв’язку і АСУВ призначається комісія з числа посадових осіб, які є спеціалістами зі складових частин.

При освідуванні комісія перевіряє комплектність, технічний стан, встановлює час фактичного знаходження в експлуатації (витрата ресурсу), кількість проведених планових ремонтів; складає акт (приймання, технічного стану, рекламаційний) і визначає категорію.

3.1.3. Категорією техніки зв’язку і АСУВ називається умовна облікова характеристика, яка встановлюється залежно від її фактичного технічного стану і необхідності проведення ремонту і подання до списання.

Для техніки зв’язку і АСУВ встановлені: перша, друга, третя, четверта і п’ята категорії, за винятком дослідних зразків і засобів зв’язку і АСУВ, які ремонтуються агрегатним методом, для яких встановлені тільки перша, друга і п’ята категорії.

3.1.4. Освідування техніки зв’язку і АСУВ, яка виробила міжремонтний або встановлений ресурс (строк служби) до списання, проводиться, як правило, в період проведення чергового технічного обслуговування №2 (ТО-2), а техніки, яка знаходиться на тривалому зберіганні понад 12 років, - при плановій переконсервації.

Якщо в результаті освідування встановлена відповідність технічних характеристик вимогам експлуатаційної документації, то строк експлуатації цієї техніки продовжується наказом командира з’єднання (частини) до чергового ТО-2.

Рішення про продовження строку експлуатації понад трьох разів приймається постачальним органом.

3.1.5. Техніка зв’язку і АСУВ переводиться з першої категорії в другу після закінчення гарантійного ресурсу (строку) наказом командира військової частини.

Переведення техніки зв’язку і АСУВ у третю, четверту і п’яту категорії, продовження строків її експлуатації здійснюються на підставі актів технічного стану після їх затвердження командиром військової частини.

Техніці зв’язку і АСУВ, яка пройшла середній або капітальний ремонти, встановлюється друга категорія.

3.1.6. Про зміну категорії або продовження строку експлуатації робиться запис у формулярі із зазначенням номера і дати акта (наказу), на підставі якого проводиться зміна. Записи завіряються підписом заступника командира з озброєння (технічної частини) і печаткою.

Про продовження строку експлуатації робиться також відмітка в плані експлуатації і ремонту (плані-графіку технічного обслуговування техніки зв’язку і АСУВ, яка знаходиться на тривалому зберіганні) і в акті проведення ТО-2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]