Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 4 Ухилення вд податкв.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

2. Незаконне ухилення від сплати податків

Суспільна небезпечність ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів полягає в умисному невиконанні обов'язку кожної юридичної і фізичної особи сплачувати податки та збори в порядку і розмірах, установлених законом.

Умисне ухилення від сплати податків є одним із найбільш шкідливих господарських злочинів. Внаслідок цього руйнується формування фінансових надходжень у державний бюджет, соціальна сфера не отримує фінансового забезпечення, суб'єкти сплати податків отримують невиправдані прибутки і мають змогу витиснути з ринку товарів і послуг законослухняних конкурентів.

Обов'язок сплачувати податки є конституційним. Ст. 67 Конституції України встановлює обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Порушення встановленого порядку і строків подання декларацій про доходи і несплата податків є об'єктивною стороною діяння, що тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену частиною 1 статті 212 Кримінального кодексу (КК) України. Для кваліфікації цього діяння досить встановити і довести, що декларація не була подана в установлений строк умисно і що з цієї причини податок не було сплачено.

Діяння кваліфікується за ч. 1 ст. 212 КК у випадках заподіяння несплатою податків чи інших обов'язкових платежів шкоди державі у значних розмірах. Такою визнається шкода, яка у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадам, встановлений законодавством України.

Заподіяння несплатою податків менших розмірів шкоди тягне за собою адміністративну відповідальність. Згідно з ч. 7 ст. 25 Закону України "Про оподаткування доходів підприємств і організацій" на посадових осіб, винних у несплаті податків, приховувати (заниженні) доходу або об'єктів оподаткування, накладається адміністративний штраф у розмірі середньомісячної заробітної плати, а за такі ж дії, вчинені протягом року після накладення адміністративного стягнення, - у розмірі двох середньомісячних заробітних плат.

Коли несплата податків поєднується з посадовою фальсифікацією документів, діяння кваліфікується лише за ст. 212 ККУ. Сукупності злочинів при цьому не утворюється, бо фальсифікація документів (ст. 366 ККУ) є способом, частиною об'єктивної сторони діяння, передбаченого ст. 212 КК. За ст. 212 КК кваліфікуються дії посадових осіб, суб'єктів підприємницька діяльності, на яких покладені обов'язки подавати декларації про доходи, складати бухгалтерські звіти, баланси, вести розрахунки, пов'язані з обчисленням і сплатою податків, керівників підприємств і організацій, їх заступників, головних бухгалтерів, інших посадових осіб, на яких безпосередньо покладені такі обов'язки, а також усіх фізичних осіб.

За ч. 2 ст. 212 КК кваліфікується ухилення від сплати податків чи інших обов'язкових платежів, вчинене за попереднім зговором групою осіб, або якщо воно призвело до ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах (які більше, ніж у три тисячі разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян), а також вчинене повторно.

Умисне ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності карається згідно з законодавством.

Якщо дії платника податку призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах, то вони караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна.

Під значним розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в тисячу і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Під великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в три тисячі і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Під особливо великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів, інших обов'язкових платежів, які в п’ять тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Особа, яка вперше вчинила ці діяння, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов'язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Суб'єктом ухилення від сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів можуть визнаватися посадові особи підприємств, установ, організацій усіх форм власності, на яких покладено відповідальність за правильність обчислення і своєчасність сплати цих платежів, ведення бухгалтерського обліку об'єктів оподаткування, подання бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків, платіжних доручень та інших відповідних документів. До таких осіб належать, зокрема,  керівники, головні (старші) бухгалтери та їх заступники, особи, що фактично виконують їх обов’язки, а також інші посадові особи, які мають право підпису фінансово-господарських документів.

Дії керівників підприємств, установ, організацій, які дали підлеглим посадовим особам розпорядження підписати чи подати до податкових органів недостовірні (фальсифіковані) звіти, баланси, декларації, розрахунки або не сплачувати взагалі чи сплатити не в повному обсязі податки, збори, інші обов'язкові платежі, а також дії посадових осіб, які виконали такі незаконні розпорядження, мають кваліфікуватися як злочинні і вчинені за попереднім зговором групою осіб.

Дії працівників підприємств, установ, організацій, які за наказами, вказівками, розпорядженнями посадових осіб, відповідальних за правильність обчислення і своєчасність сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, вносять умисно неправдиві відомості в документи первинного обліку чи звіти, баланси, декларації, розрахунки, повинні кваліфікуватись як пособництво умисному ухиленню від сплати платежів. Особи, які своїми діями сприяли платникам податку (виконавцям злочину) в ухиленні від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, несуть відповідальність як співучасники виконавця.

Дії посадових осіб органів державної влади й місцевого самоврядування, які сприяли ухиленню громадянина чи посадової особи від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, також належить кваліфікувати як співучасть у даному злочині, а якщо вони діяли при цьому з корисливої або іншої особистої заінтересованості, - і як відповідний посадовий злочин.

При визначенні розміру коштів, що не надійшли до бюджетів чи державних цільових фондів внаслідок ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, не повинні враховуватися нараховані чи сплачені у зв'язку з цим штрафи й пеня.

Різного виду помилки у сплаті податків чи якась інша недбалість складу злочину не утворює. Відповідальними за несплату податків можуть бути посадові особи об'єктів оподаткування, а також громадяни, які досягли віку шістнадцяти років.

Необхідно пам'ятати, що притягнення до відповідальності з ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів можливе тільки із висновком експерта та за допомогою актів документальної перевірки виконання податкового законодавства і ревізії фінансово-господарської діяльності.