Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 4 Ухилення вд податкв.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

9

ЛЕКЦІЇ Податкова система Тема 4

Тема 4 Ухилення від податків

  1. Основні причини ухилення від сплати податків.

  2. Незаконне ухилення від сплати податків.

  3. Узаконені способи зменшення сум податкових платежів.

1. Основні причини ухилення від сплати податків

Недосконалість діючого податкового законодавства та бажання отримати максимальні доходи або прибутки створюють для платників податків величезну спокусу недоплатити або взагалі ухилитися від сплати податків і зборів та інших неподаткових платежів.

Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів може бути вчинене, наприклад, шляхом:

- неподання документів, пов'язаних із їх обчисленням і сплатою до бюджетів чи державних цільових фондів (податкових декларацій, розрахунків, бухгалтерських звітів і балансів тощо);

- приховування об'єктів оподаткування;

- заниження цих об'єктів;

- заниження сум податків, зборів, інших обов'язкових платежів;

- приховування факту втрати підстав для одержання пільг з оподаткування або їх відсутності.

Умисне неподання або неправильне подання податкової звітності також вважається одним з шляхів уникнення оподаткування. В даному випадку створюється ситуація, коли платник, маючи реальний об'єкт оподаткування, не відображає його в бухгалтерських і податкових звітах і таким чином приховує певні суми від оподаткування. Неподання документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою обов'язкових платежів, полягає в умисному неподанні до органів державної податкової служби в установлений строк декларацій про прибуток суб'єктів підприємницької діяльності чи фізичних осіб, про сплату інших обов'язкових платежів тощо. Неподання податкової декларації, як правило, є одночасно і приховуванням об'єктів оподаткування.

Під приховуванням об'єктів оподаткування треба розуміти невідображення у звітних документах, які подаються до податкових органів, будь-яких об'єктів оподаткування - *доходу (прибутку), *доданої вартості робіт, продукції, послуг тощо.

Заниженням об'єктів оподаткування є зменшення його бази шляхом невідображення у поданих до податкових служб звітних документах повного обсягу об'єктів оподаткування, умисно неправильне обчислення бази оподаткування, заниження податкової ставки тощо, внаслідок чого податки, збори, інші обов'язкові платежі сплачуються платником податку не в повному обсязі. Зокрема, заниження оподатковуваного прибутку може полягати в частковому чи повному невключенні до нього коштів, одержаних від виконання робіт, надання послуг тощо. Дане ухилення може бути виявлено при проведенні камеральної перевірки і тому для цього необхідно провести документальну перевірку по усіх видах діяльності господарюючого суб'єкта для виявлення реального об'єкта оподаткування.

Під заниженням сум податків, зборів, інших обов'язкових платежів слід розуміти умисно неправильне обчислення тих їх сум, що підлягають сплаті до бюджетів чи державних цільових фондів при правильному відображенні об'єктів оподаткування (без заниження останніх чи їх приховування).

Суми заборгованості бюджету перед платником податків та суми наявної в останнього переплати за окремими видами податків, зборів, інших обов'язкових платежів не повинні враховуватися при визначенні розміру коштів, що не надійшли до бюджетів чи державних цільових фондів внаслідок ухилення такого платника від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, у тому числі й тих, за якими має місце заборгованість або переплата. У зв'язку з цим слід враховувати, що при кваліфікації дій винного зменшення розміру коштів, що не надійшли до бюджетів чи державних цільових фондів внаслідок ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, на суму коштів, що підлягають поверненню платнику податків з бюджету чи зарахуванню до платежів майбутніх періодів, не допускається.

Крім цього, останні п'ять років досить поширеною є практика претендування платниками податку - юридичними особами - на незаконне бюджетне відшкодування з державного бюджету. В основному це стосується податку на додану вартість, де розміри відшкодування майже вже досягли суми податкового зобов'язання. Існує досить багато схем, якими користуються не чисті на руку платники податку, хоча і податкова служба постійно ускладнює процес отримання відшкодування з метою недопущення втрат бюджетних коштів. Проте в цілому українське податкове законодавство є досить ліберальне щодо платників податків. Про це свідчать і статистичні дані щодо пільг в оподаткуванні. Так, починаючи з введення власної грошової одиниці, пільги у сфері оподаткування постійно зростають і у 2002 році були на 28% більші від надходжень в цьому році. Ще у 1997 році це співвідношення було на користь фактичних надходжень - 24,1 млрд. грн. проти 19,7 млрд. грн. пільг. Варто зауважити той факт, що пільги у структурі зведеного бюджету є дещо вагомішими, ніж у складі державного бюджету, відповідно 56,3 млрд. грн. і 54,1 млрд. грн. у 2002 році (за даними сайту www.sta.gov.ua).

Виходячи з вищенаведеного можна виділити три основні причини, які спонукають до ухилення від сплати податків у різних його проявах:

* причини соціально-економічного характеру;

* причини організаційного характеру;

* причини правового характеру;

До першої групи причин відносять  недостатність вільних оборотних коштів у суб'єктів господарювання,  небажання скористатись системою кредитування (тому що необхідно платити відсотки за користування позикою),  бажання отримати максимальну вигоду (прибуток) від діяльності. І, як наслідок, потенційні платники стають злісними неплатниками податків. Для цього вони відкривають досить багато різних видів банківських рахунків, розрахунки переважно проводять у готівці, нараховують мінімальні заробітні плати, а фактичні майже школи їм не відповідають, реєструються по фіктивних адресах та на осіб, які уникають кримінальної відповідальності згідно з діючим законодавством.

До причин організаційного характеру необхідно віднести недосконалу систему обліку платників податку, а також недостатньо належний рівень контролю за їх діяльністю, починаючи від процесу реєстрації платника податку і закінчуючи адмініструванням прикладних податків і зборів. Необхідно сказати, що одним з основних факторів, що формує дану групу причин організаційного характеру, є відсутність досвіду боротьби із неплатниками податків у податковій службі. Але, на нашу думку, це явище об'єктивне, адже історія діяльності податкової служби в Україні є ще досить нетривалою. І тому доречно було би скористатися досвідом розвинутих держав світу щодо застосування методів і схем, які дозволять зменшити збитки держави від несплати податків та зборів.

До причин правового характеру відносять недосконалість діючого податкового законодавства. Але і в цьому випадку в Україні спостерігаються позитивні тенденції. Процес реформування податкової системи здійснюється постійно, хоча і є ще багато сфер в оподаткуванні, які потребують свого нагального впорядкування та вдосконалення.

Основні та проблемні питання в податковому законодавстві:

- систематизація податкового законодавства в консолідованому документі

- вдосконалення методики контролю за виплатою бюджетного відшкодування

- дотримання принципу соціальної справедливості при адмініструванні основних податків і зборів

- посилення відповідальності посадових осіб за необ'єктивне проведення податкових перевірок

- чітке та єдине трактування норм податкового законодавства

Розв'язавши ці та інші проблемні питання у сфері законодавчої діяльності, країна матиме буде можливість створити сприятливі умови для зменшенню втрат бюджету та зменшенню кількості неплатників податків, які ухиляються від свого конституційного обов'язку цілком свідомо.