Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРПР 5.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
47.56 Кб
Скачать

3. Як ви розумієте поняття «підходяща робота»?

Поняття “підходяща робота” для різних категорій громадян, які звертаються щодо працевлаштування до державної служби зайнятості, неоднозначне.

Для громадян, які втратили роботу і заробіток (трудовий дохід), підходящою вважається робота, що відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації працівника і надається в тій місцевості, де він проживає.

Зауважимо, що заробітна плата повинна відповідати рівню, який особа мала на попередній роботі, з урахуванням середнього рівня заробітної плати, що склався у відповідній галузі за минулий місяць.

При пропонуванні підходящої роботи враховується трудовий стаж громадянина за спеціальністю, його попередня діяльність, вік, досвід, становище на ринку праці, тривалість періоду безробіття.

Зазначимо, що рішенням місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів відповідних рад може встановлюватися транспортна доступність та інші критерії підходящої роботи, які посилюють соціальний захист населення.

Задачі

Задача №1

Канонюк із своєю сім'єю виїжджав на роботу в Тюменську область Росії. Через кілька років вирішив повернутися в Украї­ну, прийняв громадянство України і хоче влаштуватись на роботу.

­Звернувся до юридичної консультації із запитанням, яка організація займається працевлаштуванням громадян і які її зав­дання та повноваження.

Дайте відповідь Канонюку.

Відповідь:

Згідно ст.9 Закону України «Про зайнятість населення» громадяни, які звернулися до державної служби зайнятості як особи, що шукають роботу, мають право на безоплатну професійну орієнтацію, консультацію, підготовку, перепідготовку, одержання відповідної інформації з метою вибору виду діяльності, професії, місця роботи, режиму праці.

Відповідно ч. 1 ст. 18 Закону України «Про зайнятість населення» для реалізації державної політики зайнятості населення, професійної орієнтації, підготовки і перепідготовки, працевлаштування та соціальної підтримки тимчасово не працюючих громадян у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, створюється державна служба зайнятості, діяльність якої здійснюється під керівництвом Міністерства праці та соціальної політики України, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Канонюк повинен звернутися до Державної служби зайнятості, яка займається працевлаштуванням громадян на підставі трудового договору, який укладається сторонами за сприяння державної служби зайнятості або суб’єктів підприємницької діяльності, що надають платні послуги, пов’язані з профорієнтацією населення, посередництвом у працевлаштування громадян.

Задача № 2

Громадянка Жадько, жінка пенсійного віку, ніде не працювала, трудового стажу не має, тому їй була призначена соціальна пенсія. Оскільки ця пенсія не забезпечує всіх її потреб, Жадько звернулася до органів зайнятості з проханням надати їй статус безробітної і призначити допомогу по безробіттю.

Як повинно бути вирішене її прохання?

Відповідь :

Згідно ч.1 ст.2 Закону України «Про зайнятість населення» безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Безробітними визнаються також інваліди, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу.

Відповідно до п.4 ч.3 ст.2 Закону України «Про зайнятість населення» не можуть бути визнані безробітними громадяни, які мають право на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах, на пенсію за вислугу років та скористалися цим правом або досягли встановленого законом пенсійного віку.

Отже, громадянка Жадько не можуть бути визнана безробітнью, томущо вона отримує пенсію, тому вона не має права претендувати на статус безробітного та на отримання соціальних пільг.

Задача № 3

Заволока, 62-річного віку, звернувся до служби зайнятості з проханням підшукати для нього підходящу роботу. Таку роботу йому підшукати не змогли, тоді він зажадав визнати його безро­бітним і виплачувати допомогу по безробіттю.

Служба зайнятості відмовила Заволоці у наданні статусу без­робітного, пославшись на те, що він досяг пенсійного віку і може оформити пенсію. Заволока вважає таку відмову неправильною оскільки він ще хоче працювати, а не бути пенсіонером.

Як повинні бути вирішені вимоги Заволоки?

Відповідь:

Відповідно до п.4 ч.3 ст.2 Закону України «Про зайнятість населення» не можуть бути визнані безробітними громадяни, які мають право на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах, на пенсію за вислугу років та скористалися цим правом або досягли встановленого законом пенсійного віку.

Рішення

Спираючись на п.4 ч.1 ст.5 Закону України «Про зайнятість населення» держава забезпечує надання додаткових гарантій щодо працевлаштування працездатним громадянам у працездатному віці, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, у тому числі: особам передпенсійного віку (чоловікам по досягненні 58 років, жінкам – 53 років).

Отже, служба зайнятості не може визнати Заволоку безробітним тільки тому, що він досягнув пенсійного віку. Заволоки має право на працю, він може працювати на підходящій для нього роботі яку запропонує йому служба зайнятості.

Задача № 4

Кузькова самостійно влаштувалась на роботу кур'єром-посильною в акціонерне товариство «Південь» з тривалістю робо­ти по три години в день з відповідною погодинною оплатою. Одержувана заробітна плата навіть частково не покриває її по­треб, тому Кузькова звернулась до служби зайнятості з прохан­ням підшукати їй постійну роботу з пристойним заробітком, а до підшукання роботи виплачувати їй допомогу.

У службі зайнятості у вимогах Кузьковій відмовили, послав­шись на те, що вона відноситься до зайнятого населення.

Кузькова запитує, чи правильна така відмова?

Чи не означає це, що тепер вона все життя буде працювати протягом трьох годин на день?

Відповідь:

Відповідно до ч.1 ст.19 Закону України «Про зайнятість населення» державна служба зайнятості: надає послуги по працевлаштуванню та професійній орієнтації працівникам, які бажають змінити професію або місце роботи (у зв'язку з пошуками високооплачуваної роботи, зміною умов і режиму праці тощо), вивільнюваним працівникам і незайнятому населенню.

Згідно п.1 ч.3 ст.1 Закону України «Про зайнятість населення» в Україні до зайнятого населення належать громадяни, що проживають на території держави на законних підставах:

а) працюючі по найму на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, у міжнародних та іноземних організаціях в Україні і за кордоном, у фізичних осіб.

Спираючись на п.5 ч.1 п.1 ст.4 Закону України «Про зайнятість населення» держава гарантує працездатному населенню у працездатному віці в Україні: виплату вихідної допомоги працівникам, які втратили постійну роботу на підприємствах, в установах і організаціях, у випадках і на умовах, передбачених чинним законодавством.

Отже, дії служби зайнятості є правомірними. Кузькова відноситься до зайнятого населення, вона має роботу за яку отримує гроші. Щоб служба зайнятості виплачувала допомогу, Кузьковій потрібно звільнитися з роботи і стати на облік до служби зайнятості.

Задача № 5

У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці Геращенко була звільнена з роботи за п. 1 ст. 40 КЗпП України у віці 53 роки і 4 місяці. Після звільнення з роботи звернулася до служби зайнятості з проханням надати їй додаткові гарантії, передба­чені статтею 5 Закону України про зайнятість населення влаштувати на іншу підходящу роботу.

В службі зайнятості Геращенко порадили оформляти пенсію за віком. Геращенко вважає, що така пенсія їй могла б бути призначена відповідно до п. «г» ст. 26 Закону про зайнятість за півтора роки до настання пенсійного віку. А її звільнили за один рік і 8 місяців до настання цього віку.

Як повинно бути вирішене спірне питання?

Відповідь:

Підпункт «г» пункту 1 ст.26 зупинено на 2007 рік згідно із Законом України від 19.12.2006 р. №489-V

Задача № 6

Інженер Бобровник був звільнений з роботи у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці у віці 58 років. Служба зайнятості, до якої він звернувся зразу ж після звільнення, підхо­дящої роботи для Бобровника не підшукала.

Через шість місяців після звільнення, Бобровник звернувся до районного управління захисту населення з проханням при­значити йому пенсію за віком.

У призначенні пенсії в управлінні соціального захисту відмо­вили з тих мотивів, що Бобровник ще не досяг пенсійного віку - 60 років.

Цю відмову у призначенні пенсії Бобровник вважає такою, що суперечить п. «г» ст. 26 Закону України «Про зайнятість на­селення».

Як повинна бути вирішена розбіжність між сторонами?

Відповідь:

Згідно п.1 ст.26 Закону України «Про зайнятість населення» працівникам, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, і військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв'язку із скороченням чисельності або штату без права на пенсію, за умови їх реєстрації в службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення як таких, що шукають роботу, гарантується:

а) надання статусу безробітного, якщо протягом семи днів працівнику не було запропоновано підходящої роботи

Відповідно до п.4 ч.1 п.1 ст.26 Закону України "Про зайнятість населення" працівникам, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ ,організацій,скороченням чисельності або штату працівників, і військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв'язку із скороченням чисельності або штату без права на пенсію, за умови їх реєстрації в службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення як таких, що шукають роботу, гарантується: право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до встановленого законом строку осіб перед пенсійного віку, які мають страховий стаж для чоловіків - 25 років, для жінок - 20 років, а для осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах, - і стаж роботи, який дає право на цей вид пенсії.

Але в дію підпункту «4» пункту 1 ст.26 зупинено на 2007 рік згідно із Законом України від 19.12.2006 р. №489-V

Отже, відмова інженеру Бобровнику є незаконна.

Задача № 7

Механік Симоненко звернувся до станкобудівельного заво­ду з проханням прийняти його на роботу. У відділі кадрів заводу Симоненко відповіли, що заводу необхідні працівники його про­фесії, але декілька днів тому вони зробили заявку службі зайня­тості про вакансію робочих місць і служба зайнятості надішле їм необхідних спеціалістів. Якщо служба видасть і йому направ­лення, то завод візьме його на роботу.

Симоненко звернувся до служби зайнятості району, де зна­ходиться завод. Служба відмовила Симоненку у видачі направлення, оскільки він не проживає на території цього району. У службі зайнятості району, де він проживає, відмовили Симоненку з підстав, що вони не мають даних про наявність вакантних місць на підприємствах інших районів.

Як може бути вирішене питання про працевлаштування Симоненка на станкобудівельному заводі?

Відповідь:

Відповідно ч. 5 ст. 2 Закону України ”Про зайнятість населення” порядок реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних державною службою зайнятості визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно до п.3 ч.5 ст.5 Закону України «Про зайнятість населення» у разі відмови у прийомі на роботу громадян із числа категорій, зазначених у пункті 1 цієї статті (крім інвалідів, які не досягли пенсійного віку), у межах установленої броні з підприємств, установ та організацій державна служба зайнятості стягує штраф за кожну таку відмову в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат. Одержані кошти спрямовуються до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття і можуть використовуватися для фінансування витрат підприємств, установ та організацій, які створюють робочі місця для цих категорій населення понад встановлену квоту.

Спираючись на п.4 ст.7 Закону України «Про зайнятість населення» у разі неможливості надання громадянинові роботи за професією протягом шести місяців підходящою вважається робота, яка потребує зміни професії з урахуванням здібностей, стану здоров'я і професійного досвіду, доступних для нього видів навчання та потреби ринку праці у відповідних працівниках. З цього випливає, що підходящою не може вважатися робота, якщо: місце роботи розташоване за межами доступності послуг транспортного обслуговування, встановленої рішенням місцевої державної адміністрації, виконавчого органу місцевої ради (п.9 ч.2 ст.7 цього закону).

Задача № 8

У попередній задачі механіку Симоненку тричі відмовили у його проханні: у відділі кадрів, у службі зайнятості за місцем знаходження заводу і в службі зайнятості за місцем проживання Симоненка.

До яких органів Симоненко може оскаржити відмову у прий­нятті на роботу?

Відповідь:

Спираючись на ст.22 КЗпП Гарантії при укладенні, зміні та припиненні трудового договору забороняється необгрунтована вiдмова у прийняттi на роботу. Згідно ст. 12 Закону України ”Про зайнятість населення громадяни мають право оскаржити дії працівників державної служби зайнятості до відповідного за підпорядкуванням органу цієї служби або до суду в порядку, встановленому законодавством.

Симоненко спираючись на ст. 34 Законів України «Про зайнятість населення» повинен звернутися до органів, які здійснюють контроль за додержанням законодавства України про зайнятість населення здійснюється місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами відповідних рад, відповідними державними органами, інспекціями служби зайнятості та профспілковими об'єднаннями.

Задача № 9

Учень 9 класу Германчук, якому виповнилося 15 років, під час літніх канікул звернувся до служби зайнятості з проханням підшукати для нього підходящу роботу терміном до двох місяців.

Такої роботи служба зайнятості Германчуку підшукати не змогла, тому Германчук зажадав від служби зайнятості визнати його безробітним і призначити допомогу по безробіттю.

Як повинні бути вирішені вимоги Германчука?

Відповідь:

Згідно п.1 ч. 3 ст. 2 Закону України ”Про зайнятість населення не можуть бути визнані безробітними громадяни:

а) віком до 16 років, за винятком тих, які працювали і були вивільнені у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, реорганізацією, перепрофілюванням і ліквідацією підприємства, установи і організації або скороченням чисельності (штату).

Отже, учень 9 класу Германчук не може бути визнаний безробітним, так як він не досяг 16 років.

Задача № 10

Після звільнення з попередньої роботи у зв'язку із зменшен­ням обсягу робіт Славкин звернувся за сприянням до органів зайнятості, був зареєстрований як такий, що шукає роботу, і одержав статус безробітного. Через деякий час йому була запро­понована робота по його спеціальності, але значно нижчого рівня по оплаті, ніж та, що була у нього до звільнення. Славкин від роботи відмовився.

У центрі зайнятості Славкина попередили, що при другій такій відмові від роботи, яка йому пропонується, він буде зня­тий з обліку як безробітний і тому буде припинено виплату до­помоги по безробіттю.

Славкин вважає, що його відмова від роботи є обґрунтованою, оскільки робота, що оплачується нижче за попередню, не може вважатися підходящою.

А як Ви вважаєте?

Відповідь:

Відповідно до п.3 ч.1 ст.4 Закону України «Про зайнятість населення» держава гарантує працездатному населенню у працездатному віці в Україні: безплатне сприяння у підборі підходящої роботи і працевлаштуванні відповідно до покликання, здібностей, професійної підготовки, освіти, з урахуванням суспільних потреб, всіма доступними засобами, включаючи професійну орієнтацію і перепідготовку.

Згідно ч. 1 ст. 7 Закону України ”Про зайнятість населення для громадян, які втратили роботу і заробіток (трудовий доход), підходящою вважається робота, що відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації працівника і надається в тій же місцевості, де він проживає. Заробітна плата повинна відповідати рівню, який особа мала за попередньою роботою з урахуванням її середнього рівня, що склався в галузі відповідної області за минулий місяць.

Отже, відмова Славкина є обгрунтована.

Задача № 11

Для комбінату побутового обслуговування місцевою держав­ною адміністрацією була встановлена квота в прийнятті на ро­боту молоді, що закінчує загальноосвітні школи в розмірі 5 відсотків від загальної чисельності працюючих.

Оскільки на комбінаті працювало лише 3 відсотки молоді, служба зайнятості у межах квоти направила на роботу двох дівчат. Комбінат відмовився прийняти їх на роботу, пославшись на те, що обсяг робіт зменшується, що може привести навіть до вив­ільнення працівників.

Які наслідки наступають при відмові підприємства прийня­ти на роботу працівників, що направлені службою зайнятості?

Відповідь:

Згідно ч.3 ст. 5 Закону України ”Про зайнятість населення” у разі відмови у прийомі на роботу громадян із числа категорій, зазначених у пункті 1 цієї статті (крім інвалідів, які не досягли пенсійного віку), у межах установленої броні з підприємств, установ та організацій державна служба зайнятості стягує штраф за кожну таку відмову в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат. Одержані кошти спрямовуються до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття і можуть використовуватися для фінансування витрат підприємств, установ та організацій, які створюють робочі місця для цих категорій населення понад встановлену квоту.

Задача 12

Завод відповідно до п. 3 ст. 20 Закону України «Про зай­нятість населення» подав службі зайнятості інформацію про на­явність вакантних посад. Через декілька днів служба зайнятості направила на роботу Бикова, який перебував на обліку.

Директор заводу, ознайомившись з трудовою книжкою Би­кова, встановив, що він двічі з попередніх місць роботи звільнявся за систематичне порушення трудової дисципліни, відмовив Бикову у прийнятті на роботу.

Биков, посилаючись на частину 2 ст. 232 КЗпП України, звернувся з позовом до суду.

Які заходи у цьому випадку може вжити служба зайнятості?

Відповідь:

Посилаючись на п. 3 ст. 20 Закону України ”Про зайнятість населення” служба зайнятості може вимагати у підприємства, установи і організації в разі відмови у прийнятті на роботу спеціалістів, які були раніше ними заявлені, відшкодовують державній службі зайнятості всі витрати, пов’язані з працевлаштуванням, професійною підготовкою, перепідготовкою, виплатою допомоги по безробіттю та матеріальної допомоги по безробіттю. Одержані кошти спрямовуються до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно п.3 ст.5 Закону України ”Про зайнятість населення” у разі відмови у прийомі на роботу громадян із числа категорій, зазначених у пункті 1 цієї статті (крім інвалідів, які не досягли пенсійного віку), у межах установленої броні з підприємств, установ та організацій державна служба зайнятості стягує штраф за кожну таку відмову в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат. Одержані кошти спрямовуються до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття і можуть використовуватися для фінансування витрат підприємств, установ та організацій, які створюють робочі місця для цих категорій населення понад встановлену квоту.

Задача № 13

Районна державна адміністрація звернулася до служби зай­нятості району з пропозицією створити з осіб, які перебувають на обліку як такі, що шукають роботу, бригаду, яку направити у радгосп «Приміський» для збирання овочів як на громадські роботи.

Така бригада була створена, працювала на полях радгоспу, і виконала значний обсяг робіт. Коли робота була виконана, по­стало питання, хто ж повинен оплатити вартість виконаної ро­боти.

Як Ви думаєте?

Відповідь:

Згідно п.4 ст. 23 ЗУ «Про зайнятість населення» оплата праці осіб, зайнятих на громадських роботах, здійснюється за фактично виконану роботу і не може бути меншою мінімального розміру заробітної плати, встановленої законодавством України, при якісному виконанні норм праці.

Відповідно до п. 5 ст. 23 Закону України ”Про зайнятість населення” фінансування громадських робіт провадиться за рахунок місцевого бюджету із залученням коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (в частині організації таких робіт для безробітних) і підприємств, установ та організацій, для яких ця робота виконується за договорами.

Задача № 14

Безробітний Верник був направлений на асфальтування до­роги як на громадські роботи. Протягом виконання робіт вико­нав значний обсяг роботи і одержав досить високу заробітну плату.

Але коли він звернувся за допомогою по безробіттю, йому у виплаті допомоги відмовили, пославшись на те, що він мав при­стойно оплачувану роботу, тому виплату допомоги відповідно до статті 30 Закону про зайнятість населення йому відкладено на увесь час роботи.

Верник запитує, чи правильно йому відклали виплату допо­моги по безробіттю?

Відповідь:

Згідно ч.1 ст.30 Закону України ”Про зайнятість населення” виплата допомоги по безробіттю та матеріальної допомоги по безробіттю припиняється у разі:

а) працевлаштування безробітного.

Відповідно п. 3 ст. 23-1 Закону України ”Про зайнятість населення” безробітні, які дали згоду на участь у загальнодержавних оплачуваних громадських роботах, знімаються з обліку як безробітні.

Тому громадянину Вернику на час виконання громадських робіт було відмовлено в пільгах на законних підставах.