Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізика-9.doc
Скачиваний:
273
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.41 Mб
Скачать

Посібник з фізики

Механіка. Закони збереження”

Для студентів спеціальності 5.92110

Будівництво та експлуатація будівель і споруд”

Упорядник: викладач І категорії ,Сумського будівельного коледжу,

Філатов О.Л.

ЗМІСТ

До читача 4

Основи кінематики (І) 6

Основи кінематики (II) 14

Закони Ньютона. Сили тяжіння 22

Сили пружності й тертя. Вага.

Застосування законів динаміки 30

Закон збереження імпульсу 38

Закон збереження енергії 46

Відповіді 54

Від автора

Із запровадженням в Україні 12-бальної системи оцінювання навчальних досягнень студентів особливого значення набуває тематичне оцінювання. Форми тематичного оцінювання можуть бути різними (письмова робота, тестування, усний залік тощо). Проте більшість викладачів віддають перевагу письмовій роботі: цей спосіб контролю дозволяє заощаджувати навчальний час, забезпечує достатню об'єк­тивність оцінювання. За наявності типових завдань для тематичного оцінювання його результати для студентів стають передбачуваними, з'яв­ляється можливість систематичної самостійної підготовки.

Цей посібник містить завдання для письмового тематичного оцінювання з механіки.

У посібнику пропонуються 6 тематичних оцінювань (вони від­повідають рекомендаціям у Методичному листі Міністерства освіти і науки України). Таким чином, цей посібник забезпечує проведен­ня тематичного оцінювання з усіх тем.

З кожної теми запропоновано 8 рівнозначних щодо складності варіантів. Викладач може використовувати всі 8 варіантів для конт­ролю або, наприклад, діяти таким чином: один із варіантів розбира­ється на заняттях, другий пропонується студентам як домашнє завдання, а решта 6 варіантів використовуються для контролю.

Кожний варіант містить 6 завдань, розташованих у порядку зростання складності. Перші три завдання — тести, у яких треба вибрати одну правильну відповідь із чотирьох запропонованих (при цьому ніяке обґрунтування вибору відповіді не потрібне). У наступних трьох завданнях вимагається повне оформлення роз­в'язання. Таким чином, навіть ті студенти, які виконають усі 6 зав­дань, не будуть перевантажені громіздким оформленням розв'язань і великим обсягом записів.

Для виконання п'ятого і шостого завдань у деяких випадках необхідно застосувати знання з вивчених раніше тем курсу фізики.

Усі довідкові дані, необхідні для виконання завдань, наведено в Додатку.

Перед кожним завданням зазначена максимальна кількість ба­лів, яку студент може за нього одержати (це зручно як для викладача, так і для студента). Завдання, у яких вимагається повне оформлення розв'язання, можуть бути виконані частково (не закінчені обчисле­ння, розв'язання містить помилку чи описку, є недостатньо обґрун­тованим тощо), у цьому разі студент одержує за завдання кількість балів, меншу від зазначеного максимального бала. Це дозволяє студентові, який має навчальні досягнення на початковому або середньому рівні, одержати певні бали навіть за п'яте і шосте завдання.

Якщо студент набрав у сумі від 1 до 12 балів, його оцінка збіга­ється з набраною кількістю балів. Якщо студент набрав у сумі 13 або 14 балів, він одержує оцінку 12.

Зрозуміло, пропонований набір завдань є орієнтовним: викладач може змінити частину завдань. Викладач може також змінити максимальну кількість балів за які-небудь завдання; він може, якщо вважає за доцільне, вимагати від студентів повного оформлення розв'язань завдань 2 і 3.

При створенні посібника особливу увагу було приділено його * тех­нологічності»: він має забезпечити об'єктивне та якісне оцінювання навчальних досягнень студентів за мінімальних витрат часу й сил викладача. Критерії оцінювання мають бути простими і «прозорими», не ство­рювати передумов для суб'єктивізму і ґрунту для конфліктів між викладачем та студентом.