Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий матеріал 021000.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Запасні частини, інструмент і приладдя машини (індивідуальний комплект зіп)

Для виконання екіпажем робіт з обслуговування машини й усунення в шляху дрібних несправностей кожна машина укомплектовується індивідуальним комплектом інструмента, що возиться, і приладдя. Бойові машини, крім того, забезпечуються деякими запасними частинами, що потребуються найбільш часто. Завдяки цьому, коли підрозділу діють у відриві від рухомих засобів технічної допомоги, екіпажі можуть самостійно на місці ушкодження машин усувати в польових умовах дрібні несправності.

Комплект ЗІП – це запасні частини, інструменти, приладдя, матеріали і інше майно, яке необхідне для технічного обслуговування і ремонту машин, скомплектоване в залежності від призначення та особливостей використання машин.

Машина БТР-70 (80) укомплектована запасними частинами, інструментами і приладдям згідно відомості ЗІП 5903.000001034, яка входить в комплект експлуатаційних документів машини.

В відомості приведений повний перелік запасних частин, інструменту і приладдя з указанням місця укладки на машині.

До кожної машини додається невозимий (зберігається на складі частини) комплект 5903-1000620 запасних фільтруючих елементів двигуна.

З машинами можуть постачатися групові (на кожні 10 машин) комплекти 5903-3906234 запасних частин. Порядок і умови поставок їх встановлюються домовленістю про поставку машини.

Індивідуальний возимий комплект запасних частин, інструменту і приладдя призначений для обслуговування машин і усунення дрібних несправностей силами екіпажу.

Комплект дозволяє проводити роботи по обслуговуванню машини (заправка машини ПММ, перевірка технічного стану, знаття діагностичних параметрів), так і роботи по усуненню виявлених дрібних несправностей.

За допомогою зіп виконуються наступні роботи:

  • технічне обслуговування агрегатів, систем, механізмів і озброєння машин:

  • поточний ремонт ходової частини та інших механізмів з заміною окремих пошкоджених деталей:

  • самовитягування машини при легких застряганнях і буксируванні:

  • підготовка корпусу машини для поланням водних перешкод:

  • зачохління обладнання машини і укриття машини:

  • заміна лампочок, запобіжників, прокладок, дюритів і т.д.

Перелік предметів ЗІП дається в комплектовочній відомості, яка являється складовою частиною індивідуальної документації кожної машини і зберігається разом з її формуляром, а також комплекти ЗІП перераховуються в керівництвах або інструкціях по експлуатації машин даної марки.

Всі предмети, які складають комплект ЗІП, можна класифікувати по цільовому і по конструктивному призначенню.

По цільовому призначенню предмети ЗІП машини прийнято розподіляти на запасні частини, інструмент і засоби.

запасні частини – призначенні для заміни тих елементів машини, які виходять зі строю в процесі її використовування, в міжремонтний строк.

Запасні частини включають деталі і матеріали які необхідні для усунення незначних пошкоджень і несправностей, які часто виникають. В їх число входять електричні лампочки, запобіжники, прокладки, шайби, болти, шплінти, аптечка для ремонту камер та покришок при проколах на БТР-70, свічки до карбюраторних двигунів, ізоляційна прорезинена стрічка, проволока для кріплення і шплінтовки деталей, а також можуть бути передбаченні оглядові прилади та призми, захисне скло, фари.

інструмент – призначений для виконання перевірочних, кріпіжних, регулювальних, монтажно - демонтажних і слюсарних робіт. Для виконання перечисленних робіт передбачуються плоскі, торцеві ключі різних розмірів, великі і малі борідки, викрутки, комбіновані плоскогубці, молоток, кувалда, зубило, ломик, напильник, щуп для перевірки зазорів, нутромір, металева лінійка і ряд інших предметів.

приладдя – це обладнання для дозаправки паливом і маслом (відро, лійка, фільтр) насос для ручного переливання бензину, плунжерний шприц-прес для мащення вузлів консистентними змазками, шприц для заливки масла, ключ для зливу палива та масла, буксирний торс, пристосування для чистки озброєння, плавальні жилети, шанцевий інструмент (лопата, лом, сокира, пилка), переносна лампа, бачок для питтєвої води, брезент, коврики.

По конструктивному призначенню розділяють ЗІП водія, ЗІП спеціального обладнання, такелажний інструмент.

ЗІП водія – використовується при обслуговуванні силової установки трансмісії та ходової частини. Окремі предмети із його комплекту можуть бути використанні і при обслуговуванні спеціального обладнання.

ЗІП спеціального обладнання – призначається для обслуговування систем машини і розділяються на: ЗІП озброєння, ЗІП приладів спостереження та прицілювання та ЗІП радіостанції. Запасні частини, інструменти та приладдя використовуються при обслуговуванні тільки цих систем.

Такелажний інструмент – є приналежністю машин і використовується при подоланні важко прохідних ділянок місцевості, при самовитягуванні і витягуванні інших застряглих машин.

ЗІП машини: запасні частини, інструмент, приладдя розташовуються зовні та в середині корпусу машини в ящиках, сумках, а також окремими деталями, для кожного з них конструктивно передбачено місце зовні та в середині корпусу, а також кріплення при допомозі спеціальних хомутів, ременів або засувок.

Розташування ЗІП передбачено так, щоб не затрудняти екіпажу виконання основної роботи, забезпечити виконання основної роботи, забезпечити зручність користуванням при технічному обслуговуванні або ремонті.

ЗІП розташовується:

  • укладка ЗІП зовні машини:

  • комплектовка ящика для зберігання ЗІП машини:

  • комплектовка ящика для зберігання ЗІП ТВН:

  • укладка ЗІП в середині машини:

  • укладка ящика ЗІП ПХРР, Р-123, ТХП, електроламп, гармати:

  • комплектовка ящика для запасних частин для зберігання інструменту:

  • комплектовка сумки для зберігання інструментів водія і сумки для зберігання ЗІП:

  • комплектовка сумки для зберігання ПКТ, переносних ламп і шоломофонів.

Формою обліку предметів індивідуального ЗІП по кожній машині служить комплектовочна відомість, як правило, в цих документах указана вся номенклатура елементів (найменування), їх кількість, а також вказується місце розташування кожного предмету на машині. По комплектовочній відомості проводиться перевірка наявності ЗІП кожної машини в ході перевірки і передачі техніки, а також при поточному контролі їх укомплектованості командирами взводів, роти або другими посадовими особами.

Комплект ЗІП бойових машин повинен бути справним і в повній кількості на кожній машині.

Порядок використання, обліку, списання і поповнення предметами ЗІП:

Формою обліку предметів ЗІП на кожній машині служить комплектовочна відомість, по якій проводиться перевірка наявності ЗІП кожної машини, а також облік і укомплектованість.

Комплект ЗІП повинен бути справним і в повному складі на кожній машині.

Розходування предметів ЗІП дозволяється тільки на навчаннях або в бойовій обстановці.

Всі розходуванні для ремонту машини предмети ЗІП повинні бути поповненні в найкоротші строки.

Списання предметів ЗІП, розходуваних для ремонту машини на навчаннях, а також які вийшли зі строю в результаті зносу, проводиться на основі актів технічного стану і укомплектованості ЗІП, після затвердження акту командиром частини. Предмети ЗІП списуються наказом по частині. Доукомплектування проводиться за рахунок поточного постачання і на основі заявок в відповідні службі.

Недостаючий інструмент дозволяється закупати в роздрібній торгівлі відповідно з виділеною сумою по службах.

При відправці машин в середній ремонт, як правило, ЗІП з машини залишають в підрозділі, а при відправці машини в капітальний ремонт деякі предмети ЗІП можуть бути вилучені з машини і переданні на склад. Придатні до подальшого використання предмети ЗІП, витрачаються на доукомплектування машин учбово-бойової групи, використовуються в якості робочого інструменту в підрозділах при обслуговуванні техніки, що знаходиться на зберіганні. Непридатні до подальшого застосування предмети ЗІП списуються встановленим порядком.

При передачі машини з одного підрозділу в інший або однієї частини в іншу ЗІП її повинен бути укомплектований справними предметами. Як виняток, допускається недоукомплектованість запасними частинами, якщо їх немає на складі, бойових машин – 50%, а учбово – бойових 70% від кількості предметів, вказаних в комплектовочній відомості.

Необхідно утримувати ЗІП в постійній бойовій готовності, справному стані, повному комплекті, що забезпечить високу бойову готовність машин в польових умовах.

Стан укомплектованості машин ЗІПом також враховується при перевірці технічного стану і утримання машин в підрозділах.

Облік наявності, руху і якісного стану матеріальних засобів організує і постійно веде командир підрозділу.

Забороняється використовувати предмети ЗІП не по прямому призначенню.

Прибувши в частину і підрозділ нові або капітально відремонтовані машини доукомплектовуються деякими предметами ЗІП. Такими, як засоби ПХЗ (рукавички, плащі, панчохи), дегазації (АДК) фільтруючі протигази і інші, зі складів спеціальних служб по заявці командирів підрозділів.

Облік наявності, руху і якісного стану матеріальних засобів в підрозділах організує командир підрозділу.

Стан комплектності індивідуального ЗІП враховується старшим техніком (техніком підрозділу) в картці ф-46, яка зберігається разом з формуляром відповідного зразку озброєння, техніки.

На складі ф-46 для ЕК, ГК, РФ.

Комплектність індивідуальних ЗІП і хід їх поповнення враховується в службі військової частини на картці ф-46 сумарно за всі комплекти, які знаходяться в підрозділі і на складах військової частини. Доукомплектування індивідуальних ЗІП, які знаходяться в підрозділах і на складі оформлюється накладними (ф-2), а виявлена некомплектність актами (ф-11).

Списання з обліку матеріальних засобів, знятих з озброєння (постачання), а також непридатних для експлуатації, або проходженню встановленого строку експлуатації, зберігання, придатності, якщо вони по своєму якісному (технічному) стану не можуть бути відремонтовані і використанні по прямому призначенню оформляються актами (ф-12). Озброєння та техніка враховується по номерах і технічному стану.

Недостача матеріальних засобів в межах встановлених норм виявлених при ревізії, перевірці списуються з обліку на основі акту (форма 11).

Списання втрат матеріальних засобів по інспекторським свідоцтвах допускається тільки в тих випадках, коли сума ущербу не може бути повернена за рахунок винних осіб і повинна бути повністю або частково списана за рахунок держави. Списання проводиться на основі наказу.

Для отримання інспекторського свідоцтва на списання матеріальних засобів представляються мотивовані клопотання по команді, до клопотання додається: виписка з книги обліку недостач, акт списання (ф-11) або акт технічного стану (ф-12), формуляр або паспорт машини, матеріали адміністративного розслідування або карної справи, довідка про часткове повернення збитку за рахунок винних осіб.

Крім того, в залежності від конкретних обставин, до клопотання додаються : завірена виписка із акта перевірки (рішення), копія рішення судового органа, копія наказів командування на знищення матеріальних засобів з метою попередження захвату їх противником.

Завдання командира полягає в тому, щоб навчити екіпаж машини правильно використовувати ЗІП, забезпечити його збереження і своєчасно приймати міри по його укомплектуванні.

Призначення, зміст і порядок проведення контрольного огляду

Постійна справність та готовність машин до застосування забезпечується планово-попереджувальною системою технічного обслуговування, яка передбачає обов’язкове проведення визначеного виду обслуговування в повному обсязі після встановленого напрацювання календарного часу чи стану експлуатації.

Технічне обслуговування, яке зроблено своєчасно та якісно, забезпечує постійну бойову готовність машини, надійну роботу та тривалий час її служби.

Технічне обслуговування включає чистку та мийку машини, дозаправку чи заміну ПММ, охолоджуючої та робочої рідини, змащення агрегатів, підтягування кріплень вузлів, агрегатів, з’єднань трубопроводів, регулювання механізмів та систем, виявлення та усунення несправностей вузлів та агрегатів, перевірка працездатності механізмів та обладнання.

Для підтримки машини у технічно справному та готовому стані передбачено такі види ТО:

  • контрольний огляд машини перед виходом;

  • контрольний огляд машини на привалах;

  • щоденне технічне обслуговування;

  • технічне обслуговування №1;

  • технічне обслуговування №2;

  • сезонне обслуговування;

  • технічне обслуговування на зберіганні.

Контрольний огляд машини проводиться перед кожним виходом з парку чи перед виконанням завдання, на привалах, для перевірки справності машини та дозаправки її при необхідності експлуатаційними матеріалами.

Тривалість огляду 10-12 хв.

Контрольний огляд на привалах проводиться через 2-3 години руху на марші з метою перевірки справності та готовності машини до подальшого руху, тривалість огляду 10-12 хв.

Контрольний огляд БТР-70 перед виходом.

Найменування робіт:

- перевірити заправку машини паливом. При необхідності дозаправити

- перевірити рівень масла в картерах двигунів. При необхідності дозаправити масло до рівня мітки «П» на масловимірювальному стержні

- перевірити заправку машини охолоджуючою рідиною. При необхідності дозаправити до норми

- впевнитись у відсутності підтікання із систем живлення, мащення та охолодження. При виявленні підтікань виявити причину і усунути її

- перевірити стан акумуляторної батареї

- запустити двигуни і прослухати їх роботу на різних режимах, перевірити роботу контрольно-вимірювальних приладів

- Перевірити роботу фар, задніх ліхтарів, сигналу, ліхтаря радиста і роботу перемикача режимів світломаскування. Встановити в потрібне положення кришки світломаскувальних пристроїв фар і задніх ліхтарів

- перевірити тиск повітря в шинах коліс і при необхідності довести його до відповідності умовам руху

- перевірити, чи завернуті пробки в днищі машини і чи закритий зливний клапан водовідливної системи і лючок в днищі корпуса

- перевірити дію робочої і стоянкової гальмових систем.

- перевірити роботу електроспусків кулеметів

- перевірити роботу підйомного і поворотного механізмів баштової установки, а також дію її стопорів.

- перевірити укладку і кріплення патронних коробок

- перевірити видимість через прилади спостереження, їх кріплення і стан

- перевірити роботу радіостанції і переговорного пристрою

- перевірити справність електричних ланцюгів до піропатронів балонів ППО

- перевірити справність контрольних ламп:

ПОЖЕЖА, ГАЛЬМА, ВОДА В КОРПУСІ, ПЕРЕГРІВ ВОДИ У ДВИГУНІ,

ПОКАЖЧИК ПОВОРОТУ, БОКОВІ ЛЮКИ, ЗАСЛІНКА ВОДОМЕТА

- перевірити наявність, стан і надійність кріплення комплекту ЗІП зовні і всередині машини