Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча прогама_фінправо_ЮК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
238.08 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний університет «Одеська юридична академія»

Кафедра адміністративного і фінансового права

„ЗАТВЕРДЖУЮ”

Президент НУ «Одеська юридична академія»

академік ____________________ С.В. Ківалов

“_____” ____________________ 2011 року

Робоча навчальна програма

на 2011-2012 навчальний рік

Фінансове право

для спеціальності 7.060101 „Правознавство”

Для Юридичного коледжу

Розробив: ас. Лещенко О.В.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри “____” _________ 2011 р. протокол № ____

Розглянуто та схвалено навчально-методичною радою НУ «Одеської юридичної академії» протокол № _____ від “____” _____________ 2011 р.

Одеса – 2011

1. Навчальний план курсу

Форма навчання (факультет)

Курс

Семестр

Лекції

Семінарські (практичні) заняття

Всього аудиторних робіт

Самостійна

робота студента

Курсові роботи

Залік

Іспит

Всього годин

Юридичний коледж

(денна)

3

5

28

18

46

62

-

-

+

108

Юридичний коледж

(заочна)

4

7

10

6

16

92

-

-

+

108

Всього

38

24

62

154

-

-

+

216

2. Загальні положення.

Побудова незалежної суверенної держави потребує значних фінансових ресурсів для забезпечення завдань та функцій, які мають виконувати органи публічної влади. Становлення та розвиток ринкових відносин вимагають нових підходів до вирішення питань щодо управління економікою та фінансовими ресурсами держави, використання сучасних ринкових механізмів при регулюванні економічних процесів. В сучасних умовах фінансове право як наука і галузь стає однією із провідних галузей права та відграє значну роль у реалізації державної економічної та соціальної політики.

Фінансове право регулює суспільні відносини, які складаються в сфері мобілізації, розподілу та використання публічних фондів грошових коштів, що необхідні для фінансового забезпечення діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування. Таким чином, фінансове право впливає на найважливіші сторони життєдіяльності суспільства. Воно реагує на політичні та економічні процеси, які відбуваються у державі, вдосконалюються форми та методи фінансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування, змінюється фінансова система, з’являються нові фінансово-правові інститути, систематизуються та кодифікуються фінансово-правові норми, вдосконалюється фінансово-правове регулювання.

Фінансове право є досить складною галуззю права. Крім норм, що встановлюють загальні правила здійснення фінансової діяльності, воно об’єднує і норми, які відображають специфіку різних сфер правовідносин, зокрема, бюджетних, податкових, банківських та інших.

Знання фінансового права необхідно юристам незалежно від того, у якій сфері вони будуть працювати, оскільки будь-яка сфера суспільних відносин та чи інакше пов’язана з фінансами. Вивчення курсу «Фінансове право» допоможе майбутнім фахівцям-правникам орієнтуватися у фінансовому законодавстві та успішно вирішувати складні завдання у їхній професійній діяльності.