Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0-Лекция 7укр.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

Випробування, повірка та калібровка звт

Випробування. У рамках ДМК ЗВТ піддаються обов’язковим випробуванням з наступним затвердженням їх типу. Порядок проведення випробувань і затвердження типу ЗВТ включає:

випробування ЗВТ з метою затвердження їхнього типу (затвердження типу ЗВТ – правовий акт, що полягає у визнанні типу ЗВТ придатним у країні для серійного випуску); ухвалення рішення про затвердження типу, його державну реєстрацію і видачу відповідного сертифікату; випробування ЗВТ на відповідність затвердженому типу (відповідність затвердженому типу ЗВТ – правовий акт, що полягає у визнанні відповідності ЗВТ, що серійно випускають, раніше затвердженому типу); визнання затвердженого типу або результатів випробувань ЗВТ, проведених компетентними органами закордонних країн; інформаційне обслуговування споживачів вимірювальної техніки.

Зазначені випробування проводяться спеціалізованими організаціями, акредитовані як державні центри випробувань ЗВТ. Випробування зразків ЗВТ проводяться у встановленому Держспоживстандартом порядку. ВипробуванняЗВТ з метою затвердження їхнього типу проводять за затвердженою програмою, що повинна містити наступні розділи:

розгляд технічної документації; експериментальне дослідження ЗВТ; оформлення результатів випробувань.

Детальні вимоги до програм викладені в рекомендаціях міжнародних метрологічних органів. Рішення про про затвердження типу ЗВТ приймається Держспоживстандартом за результатами випробувань і засвідчується сертифікатом, термін дії якого встановлюється при видачі. Затверджений тип вноситься до Державного реєстру ЗВТ, що веде Держспоживстандарт.

Відповідність ЗВТ затвердженому типу контролюється органами ДМС по місцю розташування виготовлювачів. Контроль здійснюється шляхом випробувань відібраних зразків ЗВТ, проведених за затвердженою програмою.

Повірка засобів вимірювання

В основі забезпечення однаковості засобів вимірювань лежить система передачі розміру одиниці вимірюваної величини. Технічної формою нагляду за однаковістю засобів вимірювань є державна (відомча) повірка засобів вимірювань, що встановлює їх метрологічну справність.

Півроку - визначення метрологічним органом похибок засоби вимірювань і встановлення його придатності до застосування.

Придатним до застосування протягом певного міжповірочний інтервал часу визнають ті СІ, перевірка яких підтверджує їх відповідність метрологічним і технічним вимогам до даного СІ.

Засоби вимірювання піддають первинної, періодичної, позачергової, інспекційної та експертної перевірка.

Первинною повірці піддаються СІ при випуску з виробництва або ремонту, а також СІ, що надходять по імпорту.

Періодичної повірки підлягають СІ, що є в експлуатації або на зберіганні через певні міжповірочний інтервали, встановлені з розрахунком забезпечення придатності до застосування СІ на період між повірки.

Інспекційну перевірку проводять для виявлення придатності до застосування СІ під час здійснення держнагляду і відомчого метрологічного контролю за станом і застосуванням СІ.

Експертну повірку виконують при виникненні спірних питань з метрологічним характеристикам (MX), справності СІ та придатності їх до застосування.

Достовірна передача розміру одиниць в усіх ланках метрологічної ланцюга від еталонів або від вихідного зразкового засобу вимірювань до робочих засобів вимірювання проводиться в певному порядку, наведеному в повірочних схемах. Перевірочна схема - це затверджений в установленому порядку документ, що регламентує засоби, методи і точність передачі розміру одиниці фізичної величини від державного еталона або вихідного зразкового засобу вимірювань робочим засобам.

Розрізняють державні, відомчі та локальні перевірочні схеми органів державної або відомчих метрологічних служб.

Повірці піддаються СІ, що випускаються з виробництва і ремонту, що отримуються з-за кордону, а також знаходяться в експлуатації та зберіганні. Основні вимоги до організації та порядку проведення повірки СІ встановлені ГОСТ 8.513-84.

Результатом повірки є підтвердження придатності ЗВТ до застосування. У цьому випадку до нього і (або) технічну документацію наноситься відбиток повірительного клейма і (або) видається «Свідчення про повірку».

Повірка проводиться відповідно до встановлених методик і містить у собі наступне:

  • встановлення періодичності робіт (визначення міжповірочних інтервалів) відповідно до ISO 10012;

  • розробку і документування методик проведення робіт відповідно до інструкції РД 50-660-88;

  • ведення відповідних протоколів, що відображають результати проведених робіт;

  • організацію зберігання і використання документації по повірці ЗВТ.

За рішенням Держспоживстандарту право повірки ЗВТ може бути надано акредитованим МС юридичним особам, діяльність яких здійснюється відповідно до діючого законодавства і НД по забезпеченню єдності вимірювань, з урахуванням рекомендацій ISO i IEK.

Держспоживстандарт здійснює періодичний інспекційний контроль за діяльністю акредитованої МС.

Калібрування. У тих сферах діяльності, де державний метрологічний нагляд і контроль не є обов’язковими, для забезпечення метрологічної справності ЗВТ застосовується калібрування.

Калібрування (калібрувальні роботи) – сукупність операцій, виконуваних з метою визначення і підтвердження дійсних значень метрологічних характеристик і (або) придатності до застосування ЗВТ, що не підлягають державному метрологічному контролю і нагляду.

Організація, що виконує калібрувальні роботи, повинна мати повірені і ідентифіковані засоби калібрування – еталони, установки і інші ЗВТ, застосовувані при калібруванні відповідно до встановлених правил. Вони покликані забезпечити передачу розміру одиниць від державних еталонів ЗВТ, який калібрується; актуалізовані документи, що регламентують організацію і проведення калібрувальних робіт.

Результати калібрування засвідчують калібрувальним знаком, що наноситься на ЗВТ, або свідченням про калібрування, а також записом в експлуатаційних документах.

Вимоги до калібрувальних лабораторій наведені у відповідному ДСТУ і стандарті ISO/IEK 17025-2000.

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]