Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0-Лекция 6 укр-н.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

  1. Розділ 1. Метрологія

Тема 1.3. Метрологічне забезпечення в галузі зв’язку

Лекция 1.3.1. (6)

Основні положення, метрологічна служба, її структура і діяльність, місце МС галузі зв’язку в Державній МС.

Основні положення

Рішення найважливіших науково-технічних завдань, у тому числі, завдання забезпечення якості послуг, у значній мірі, залежить від досягнення єдності і достовірності вимірювань. Під єдністю вимірювань мається на увазі такий стан вимірювань, який характеризується тим, що їхні результати виражаються в узаконених одиницях, розміри яких у встановлених межах дорівнюють розмірам одиниць, відтворених первинними еталонами, а похибки результатів вимірювань відомі і з заданою ймовірністю не виходять за встановлені межі.

Для рішення цього завдання створені комплекси правил, що регламентують порядок підготовки, виконання і обробки результатів вимірювань (правила законодавчої метрології), а також еталонна база і комплекс зразкових ЗВТ, що забезпечують передачу розміру одиниць ФВ від еталонів до зразкового і робочого ЗВТ, проводиться контроль за виконанням правил законодавчої метрології (метрологічний нагляд). Для здійснення такого контролю і створена метрологічна служба. Метрологічна служба України складається з Держаної метрологічної служби (ДМС) і МС центральних органів виконавчої влади, підприємств і організацій.

Діяльність ДМС спрямована на вирішення науково-технічних проблем метрології і виконання необхідних законодавчих та контрольних функцій, таких як:

- встановлення з урахуванням завдань соціально-економічного розвитку України приоритетних напрямів розвитку метрології;

- розробка наукових, технічних, законодавчих та організаційних основ метрологічного забезпечення; організацію виконання фундаментальних досліджень нових фізичних ефектів; встановлення одиниць ФВ, що допускаються до застосування; організація робіт, що пов’язані з розробленням, зберіганням і підтриманням на сучасному рівні еталонної бази України; встановлення єдиних вимог щодо метрологічних характеристик ЗВТ і характеристик похибок вимірювань;

- державний метрологічний нагляд за розробкою, виробництвом, станом, застосуванням, повіркою, калібруванням, ремонтом, прокатом, продажем, імпортом і зберіганням ЗВТ, дотриманням метрологічних норм, правил, а також за діяльністю відомчих МС; застосування до підприємств і організацій правових і економічних санкцій за результатами державного метрологічного нагляду;

- стандартизація норм і правил метрологічного забезпечення; розробка та затвердження державних стандартів і інших нормативних документів із забезпечення єдності вимірювань; організація державної повірки ЗВТ; затвердження типів ЗВТ і ведення їх державного реєстру; узгодження положень про МС міністерств (відомств); акредитація МС, вимірювальних, випробувальних, аналітичних та інших лабораторій

на право виконання метрологічних робіт; ліцензування на право виготовлення та імпорту (ввезення) засобів вимірювань;

- підготовка кадрів у галузі метрології та підвищення їх кваліфікації; розробка концепції участі України в роботі міжнародних організацій з метрології, а також реалізації міждержавних угод у галузі метрології.

Керування ДМС здійснює Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт України). Органам ДМС надане право контролювати дотримання міністерствами і відомствами правил законодавчої метрології, вилучати з обсягу ЗВТ, що не відповідають встановленим вимогам і не затверджені Держспоживстандартом України.

Єдина номенклатура і оцінка метрологічних характеристик ЗВТ встановлюється комплексом нормативно-технічних документів (НТД). Основними НТД Державної системи забезпечення єдності вимірювань є державні стандарти.

Під керівництвом ДМС діють органи відомчих МС, що створюються міністерствами і відомствами для забезпечення метрологічного нагляду у своїй галузі народного господарства.

Галузь зв’язку є однією з найважливіших галузей, від якої залежить своєчасне вирішення економічних і політичних проблем держави, управлінська діяльність уряду, задоволення соціальних потреб суспільства в інформаційному плані, обороноздатності країни і таке інше. Якість послуг зв’язку напряму залежить від стану систем зв’язку, а її стан, вочевидь, визначається достовірністю вимірювальної інформації. Таким чином, метрологічне забезпечення галузі є вирішальним в наданні якісних послуг зв’язку, в їх конкурентоспроможності на зовнішньому ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]