Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0-Лекция 7укр.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать
  1. Розділ 1. Метрологія

Тема 1.3. Метрологічне забезпечення в галузі зв’язку

Лекция 1.3.2. (7)

Державний метрологічний контроль і нагляд, нормативні документи,

калібровка та повірка ЗВТ.

Державний метрологічний контроль і нагляд

Одним з найбільш важливіших напрямів діяльності ДМС країни є метрологічний контроль і нагляд за ЗВТ.

Державний метрологічний контроль і нагляд (ДМКН) здійснюється з метою забезпечення виконання та перевірки дотримання положень Закону про метрологію, інших законодавчих актів і нормативних документів з метрології. Державний метрологічний контроль здійснює ДМС у встановленому Держспоживстандартом порядку. Зокрема, ЗВТ є об’єктом ДМКН на підприємствах зв’язку.

Об'єктами державного метрологічного контролю і нагляду є:

засоби вимірювальної техніки;

методики виконання вимірювань;

кількість фасованого товару в упаковках.

До державного метрологічного контролю належать:

- уповноваження та атестація у державній метрологічній системі;

- державні випробування засобів вимірювальної техніки і затвердження їх типів;

- державна метрологічна атестація засобів вимірювальної техніки;

повірка засобів вимірювальної техніки.

Державний метрологічний контроль і нагляд стосовно засобів вимірювальної техніки та методик виконання вимірювань поширюється на вимірювання, результати яких використовуються під час:

робіт із забезпечення охорони здоров'я;

робіт із забезпечення захисту життя та здоров'я громадян;

контролю якості та безпеки продуктів харчування і лікарських засобів;

контролю стану навколишнього природного середовища;

контролю безпеки умов праці;

геодезичних і гідрометеорологічних робіт;

торговельно-комерційних операцій і розрахунків між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем),

у тому числі у сферах побутових і комунальних послуг, телекомунікаційних послуг і послуг поштового зв'язку;

податкових, банківських і митних операцій;

обліку енергетичних і матеріальних ресурсів (електричної і теплової енергії, газу, води, нафтопродуктів тощо), за винятком внутрішнього обліку, який ведеться підприємствами, організаціями

та фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності;

робіт, пов'язаних з державною реєстрацією земельних ділянок і нерухомого майна;

робіт із забезпечення технічного захисту інформації, необхідність якого визначена законодавством;

робіт, що виконуються за дорученням органів прокуратури та правосуддя;

робіт з оцінки відповідності продукції, процесів, послуг;

реєстрації національних і міжнародних спортивних рекордів.

До державного метрологічного нагляду належать:

- державний метрологічний нагляд за забезпеченням єдності вимірювань

- проведення вимірювань та атестації методики виконання вимірювань (МВВ)

- нагляд за випуском, станом і застосуванням ЗВТ, станом одиниць ФВ, додержанням метрологічних правил і норм

- держ. метрологічний нагляд за кількістю фасованого товару в упаковках.

Атестація калібрувальних лабораторій метрологічних служб або інших структурних підрозділів підприємств і організацій (далі - калібрувальні лабораторії підприємств та організацій) - на проведення калібрування засобів вимірювальної техніки для інших підприємств, організацій та для фізичних осіб здійснюється Національним науковим метрологічним центром.

Метрологічними центрами за рішенням ЦОВМ здійснюється також атестація калібрувальних лабораторій підприємств та організацій, що не належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади або належать до сфери управління цих органів (якщо ці органи не мають метрологічної служби з головними та/або базовими організаціями), - на проведення калібрування засобів вимірювальної техніки для власних потреб цих підприємств та організацій.

Територіальними органами здійснюється атестація вимірювальних лабораторій підприємств та організацій, що не належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади або належать до сфери управління цих органів (якщо це передбачено законодавством або якщо ці органи не мають метрологічної служби з головними та/або базовими організаціями), - на проведення вимірювань у сфері та/або поза сферою поширення державного метрологічного нагляду.

До відомчих МС відносяться: підрозділи міністерств (відомств), на які покладені функції МС; МС об’єднань підприємств; МС, інші підрозділи, посадові особи в підприємствах і організаціях, незалежно від форм власності, на які в установленому порядку покладені роботи з метрологічного забезпечення.

ДМК за дотриманням положень Закону, інших законодавчих актів і нормативних документів з метрології поширюється на міністерства, відомства, підприємства, організації, на громадян – суб’єктів підприємництва.

У міністерствах, відомствах та в апараті об’єднань підприємств перевіряють дотримання положень Закону, інших законодавчих актів і НД з метрології.

На підприємствах, в організаціях та у громадян – суб’єктів підприємництва перевіряється стан і застосування ЗВТ; застосування атестованих методик виконання вимірювань (МВВ), правильність виконання вимірювань, дотримання умов і правил здійснення діяльності щодо державних випробувань, повірки, калібрування, ввезення, виробництва, ремонту, продажу та прокату ЗВТ.

Згідно чинного законодавства встановлена адміністративна відповідальність за порушення в галузі метрології, зокрема за порушення умов і правил проведення повірки і калібрування ЗВТ.

Метрологічні організації Держспоживстандарту можуть за договорами з підприємствами та громадянами – СПД проводити повірку, калібрування та ремонт ЗВТ, метрологічну експертизу документації, акредитацію повірочних лабораторій, атестацію МВВ та надавати інші метрологічні послуги.

Метрологічний контроль і нагляд здійснюється також МС міністерств за такими видами як повірка, метрологічна атестація і калібрування ЗВТ, акредитацію повірочних лабораторій, метрологічна експертиза документів, звітів про науково-дослідні роботи, атестація МВВ.

Експлуатація, випуск з виробництва, ремонту та у продаж, видача на прокат дозволяється тільки ЗВТ, що пройшли відповідну повірку, метрологічну атестацію чи калібрування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]