Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 10(MS Excel)hg.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
242.69 Кб
Скачать

9. Форматування вмісту сторінок:

а) Вирівнювання даних.

Щоб змінити спосіб вирівнювання, виділіть комірки і скористайтесь відповідною кнопкою (По лівому краю, По правому краю, По центру, По ширині) на панелі Форматування.

Вирівнювання вмісту комірок зручно виконувати за допомогою діалогу Формат клітинок. Оберіть команду Формат – Клітинки й у заданому діалозі перейти на вкладку Вирівнювання.

б) Задання параметрів шрифту.

Для відображення даних, що вводяться до комірок, використовується за умовчанням шрифт, який задається в настроюваннях Excel. Цей шрифт (за умовчанням Arial, 10 пт, звичайний) називається стандартним.

Можна змінити шрифт у комірці або діапазоні комірок:

- для цього необхідно активізувати комірку або діапазон комірок;

- скористатися відомими кнопками на панелі інструментів: Шрифт, Розмір, Напівжирний, Курсив, Підкреслений.

Ширші можливості для задання шрифту дає вкладка Шрифт ділового вікна Формат клітинок (див. рис.1). Ця вкладка дозволяє задати гарнітуру, розмір, колір, зображення шрифту. Тут можна задати набір даних у вигляді верхніх і нижніх індексів.

Рис.1

10. Існує декілька можливостей зміни висоти рядка в таблицях Excel. Розглянемо основні способи.

а) Перетягування роздільника заголовка рядка.

Наведіть покажчик миші на нижній роздільник заголовка рядка. Коли покажчик перетвориться на подвійну вертикальну риску, натисніть ЛКМ – і з’явиться підказка зі вказівкою висоти рядка. Перетягніть роздільник рядка для установленого розміру і відпустіть кнопку миші.

б) Одночасна зміна висоти кількох рядків. Якщо потрібно зробити однаковою висотою кількох рядків, виділіть ці рядки і перетягніть роздільник одного з виділених рядків, - усі виділені рядки після цього матимуть задану нову висоту.

в) Точне задання висоти рядка. Для точнішого задання висоти рядка клацніть по рядку й оберіть команду меню Формат – Рядок – Висота. У діалозі Висота рядка зазначте значення висоти рядка і натисніть ОК.

Зміна ширини стовпця виконується аналогічно.

11. При форматуванні досить часто використовується інструмент стиль.

Стиль – це набір параметрів форматування, який зберігається під своїм ім’ям, дозволяє однаково оформляти документи та спрощує процес форматування.

Стиль створюється у такий спосіб:

- виділити комірку, параметри якої ви хочете включити до нового стилю.

- ввійти у меню Формат – Стиль.

- у поле ім’я стиля ввести із клавіатури ім’я нового стилю і клацнути по кнопці Змінити. На екран буде виведено діалог Формат клітинок, за допомогою якого потрібно задати параметри нового формату.

- після визначення параметрів стилю закрити діалог Формат клітинок і діалог Стиль.

Будь-який із наявних стилів можна застосувати до комірки або діапазону. Для цього необхідно виділити потрібний діапазон і увійти до меню Формат – Стиль.

12. А) Для перетворення даних в Excel використовують формули.

Формули в Excel – це вирази, що описують обчислення в комірках.

Використовуючи формули, ви можете порівнювати дані в комірках, додавати і множити значення комірок, знаходити середні значення, об’єднувати вміст комірок тощо. Формули вписуються в рядок формул і можуть містити такі компоненти:

- Символ =, яким починається запис формул (цей символ вводиться до комірки із клавіатури або викликається клацанням по кнопці = у рядку формул).

- Оператори, тобто інструкції для виконання дій (наприклад, +, -, *).

- Числа або текстові значення (наприклад, 0, 12 або Доход).

- Функції з набору будованих функцій Excel (наприклад, СУММ).

- Посилання на комірки і діапазони – ці компоненти присутні, якщо у формулу потрібно підставити значення, що містяться в інших комірках (наприклад, А2, С3:С15).

В Excel вважається формулою будь-який запис у комірці, який починається із символу =. Однак запис формули можна почати і зі знаків + або -, при цьому наступний запис також буде сприйнятий як формула.

Приклади формул:

=С1*В1

=СУМ(А3:А12)

б) Формула, що набирається в електронній таблиці, як і будь-який інший запис, відображається у рядку формул. Однак є одна відмінність: після команди введення формули (введення =) у рядку формул з’являються нові кнопки:  і . Зміст їх простий: клацання по кнопці з червоним хрестиком  скасовує внесені до формули зміни, а клацання по кнопці з зеленою галочкою  дає команду на виконання формули, записаної у комірці. Завершити введення формули можна натисканням клавіші Enter, або переміщенням курсору до іншої комірки, або клацанням по кнопці з зеленою галочкою в рядку формул.

Після команди введення запис формули в комірці зникає і з’являється результат її виконання або повідомлення про помилку. Відредагувати формулу можна як звичайний текст, введений до комірки.

Не має значення малими чи великими літерами набирається формула. Програма Excel автоматично перетворює всі літери на великі, як тільки подається команда на виконання обчислень.