Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 10(MS Excel)hg.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
242.69 Кб
Скачать

6. Введення даних у таблицю Excel – це запис до комірок деяких значень або формул. Можливі два варіанти введення даних із клавіатури: введення безпосередньо до комірки і введення в рядок формул.

Перед введенням можна вибрати кнопки панелі інструментів Форматування шрифт, його розмір, тип шрифту.

Для введення безпосередньо до комірки клацніть по потрібній комірці мишею (зробивши її активною) і почніть введення з клавіатури. При цьому в комірці з’явиться курсор у вигляді звичайної миготливої вертикальної риски. Після завершення введення натисніть клавішу Enter або клавішу керування курсором (або клацніть мишкою поза активною коміркою).

Для введення в рядок формул клацніть мишею по потрібній комірці, а потім клацніть у текстовому полі по рядку формул. Наберіть необхідні дані і натисніть клавішу Enter.

Якщо зроблено помилковий запис, але курсор залишився в активній комірці або у рядку формул, то натисніть клавішу Esc або кнопку Відмінити на панелі інструментів. Якщо введення даних до комірки вже завершено, то для очищення комірки виділіть її та натисніть клавішу Delete або Backcpace.

Істотно спростити введення даних до електронної таблиці можна за допомогою автозаповнення, що забезпечує заповнення комірок даними з визначених послідовностей, передбачених в Excel. Такими послідовностями є дні тижня. Назви місяців, прогресії.

Приклад.

- Введіть до комірки В1 слово Понеділок і натисніть клавішу Enter.

- Наведіть покажчик миші на маркер заповнення цієї комірки В1 і протягніть маркер униз до комірки В7.

- Відпустіть ЛКМ, коли виділеним виявиться діапазон комірок від В1 до В7. У результаті у виділених комірках з’являться записи, що відповідають наступним дням тижня: Вівторок, Середа тощо. Ця послідовність належить до заданих в Excel.

Засіб автозаповнення дозволяє також створювати арифметичні прогресії.

Приклад.

  • Введіть до комірки А1 число 1, а до комірки А2 – 2.

  • Виділіть ці дві комірки і протягніть маркер заповнення діапазону А1:А10 ви одержите послідовність натуральних чисел 1, 2, 3, … 10.

Описаним способом можна створювати не лише послідовності натуральних чисел, а й арифметичні прогресії з будь-яким кроком, - як зростаючі, так і спадні.

Можливості Excel у створенні прогресій цим не обмежується. Можна побудувати геометричну прогресію, або послідовність дат.

Приклад.

  • Запишіть до комірки А1 число 1 і протягніть маркер заповнення правою кнопкою миші до комірки F1.

  • Відпустіть ЛКМ й оберіть у контекстному меню опцію Прогресія.

  • У діалозі Прогресія установіть перемикачі Розташування … за рядками і Геометрична. У полі Крок уведіть число 0,1.

  • Клацніть ЛКМ по кнопці ОК, після чого діапазон А1:F1 буде заповнений числами заданої прогресії.

Якщо ви бажаєте заповнити елементами прогресії не рядки, а стовпець, то клацніть у діалозі Прогресія по перемикачу Розташування … за стовпчиками.

7. Прості прийоми редагування ет

а) Зміна даних.

Операції зміни даних в комірках дуже простію можна скористатися одним з прийомів:

- для зміни даних на нові виділіть комірку і наберіть нові дані;

- для редагування усередині комірки клацніть ЛКМ по комірці (активізація комірки) і потім зробіть подвійне клацання по комірці;

- для редагування у рядку формул активізуйте потрібну комірку, клацніть у рядку формул і змініть дані.

Завершується редагування натисканням на клавішу Enter або клацанням поза коміркою, що редагується.

б) Операції переміщення і копіювання даних можуть здійснюватись в Excel за допомогою буфера обміну та маркера заповнення.

- Буфер обміну. При операціях переміщення і копіювання через буфер обміну необхідно виділити первинні комірки. Потім виконати операції Правка – Вирізати (Копіювати). Потім клацніть мишею по кутовій комірці цільового діапазону й оберіть команду Правка – Вставити.

- Маркер заповнення. Виділіть первинну комірку і наведіть покажчик миші на маркер заповнення, що міститься на межі комірки у правому нижньому куті. Покажчик миші перетвориться на тонке чорне перехрестя. Перетягніть маркер заповнення до цільових комірок і відпустіть ЛКМ. Якщо до цього в зоні вставки були інші дані, то вони будуть замінені новими даними.

в) Для того, щоб добавити рядок чи стовпчик необхідно спочатку виділити один з цих елементів (виділення відбувається аналогічно до виділення елементів таблиці у ТР), вибрати у меню Вставка команду Рядки для добавлення рядка або команду Стовпець для добавлення стовпця. Можливо вставляти на лише рядки та стовпці та рядки, а й комірки, вибравши команду (Вставка - Комірка).

г) Щоб видалити рядок (рядки) або стовпчик (стовпці), виділіть об’єкти, що вилучаються, і обрати команду меню Правка – Видалити. Видалення комірки виконується дещо складніше. Необхідно обрати команду Правка – Видалити й у діалозі, що з’явиться, зазначте за допомогою перемикачів напрямок переміщення сусідніх комірок, які заповнюють звільнене місце.

Прийоми зберігання робочої книги Excel є аналогічними до прийомів зберігання файлів в інших додатках Microsoft Office.

8. Дані, введені до комірок електронної таблиці, повинні мати певний формат. Під форматом комірок у Excel розуміється дуже великий набір параметрів. До параметрів форматування в Excel належать також формат даних: числовий, текстовий, грошовий, дата тощо.

Розглянемо коротко основні формати даних, передбачені в Excel.

Числа

Для зображення чисел у програмі Excel існує ряд форматів, переглянути які можна обравши команду меню Формат – Клітинки. У відповідь з’явиться діалог Формат клітинок, у якому буде розкрита за умовчанням вкладка Число.

Коли вводяться дані до комірки, за умовчанням використовується загальний числовий формат. У цьому форматі можна вводити ціле число (1234), десяткові дроби (1,234), числа в експоненціальній формі (1,234Е+09)*. Числа без коми сприймаються програмою як цілі, скажімо,4,0,03, -2. Перед від’ємним числом ставиться знак мінус або воно береться в круглі дужки. Число, яке вводиться до комірки, розміщується в крайніх правих позиціях комірки.

Для введення чисел передбачені також вбудовані числові формати. Ці формати розділяються в Excel на категорії: Грошовий, Фінансовий, Дата, Час, Відсотковий, Текстовий, Експоненціальний. Є також категорія Додатковий формат, що містить поштові індекси і телефонні номери.

Логічні значення

Логічними значеннями ИСТИНА і ЛОЖЬ. Ці значення можна вводити до комірок безпосередньо з клавіатури, а можна скористатися відповідними вбудованими функціями. Для логічних значень використовується загальний числовий формат. В середині комірки ці слова розташовуються за умовчанням по центру, - в цьому полягає їх відмінність від інших чисел і від звичайного тексту.

До логічних аргументів можуть належати результати порівняння вмісту двох комірок.

Текст

Для програми Excel ознакою тексту є наявність у запису пробілів і (або) нецифрових символів. Наприклад, ПР1401, 883 ав, 344 789.

На відміну від чисел, текст у комірці вирівнюється по лівому краю.

Дата і час

У Excel можуть обробляти дані, що відповідають даті і часу доби. Дата і час у Excel є числами, причому їх зображення залежить від числового формату, призначеного в комірці. Програма Excel при введенні даних виконує їх автоматичне розпізнавання.