Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СМ пр 6. тести.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
216.11 Кб
Скачать
  1. Бактеріологічне дослідження сечі

  2. Загальний аналіз сечі

  3. Загальний аналіз крові

  4. Аналіз сечі за Зимницьким

  5. Урографію

  1. Пацієнт О., 45 років звернувся до лікаря зі скаргами на слабкість, підвищення t тіла – 3707, набряки на обличчі, змін кольору та зменшення кількості сечі. Хворіє тиждень після ангіни. Об’єктивно: шкіра бліда, повіки набрякши. АТ – 170/100 мм. рт. ст., пульс– 90 уд. за хв.., тони серця глухі, с-м Пастернацького позитивний. До якого дослідження медична сестра повинна підготувати пацієнта для уточнення діагнозу?

  1. Аналіз сесі за Нечипоренко

  2. Бактеріологічне дослідження сечі

  3. Загальний аналіз сечі

  4. Загальний аналіз крові

  5. ЕКГ

  1. У хворого Н. 62 років запідозрили рак легень. Наявність яких клітин в мокротинні характерне для цього захворювання?

  1. атипових клітин

  2. лейкоцитів

  3. еозинофілів.

  4. тромбоцитів

  5. еритроцитів

  1. На диспансерному обліку дільниці сімейної медицини знаходиться пацієнтка із достатністю. Їй призначено вимірювання водного балансу. Що визначає це обстеження?

  1. Співвідношення між споживаною рідиною та виділеною сечею за добу

  2. Кількість рідини,що випила хвора за добу

  3. Співвідношення між денним та нічним діурезом.

  4. Кількість сечі, виділеної за добу

  5. Співвідношення між вжитою та виділеною рідиною за 12 годин

  1. На дільницю сімейної медицини звернувся пацієнт із скаргами на інтенсивний стискаючий біль за грудиною, що віддає у ліву лопатку. Медсестра заспокоїла хворого, дала під язик нітрогліцерин, викликала лікаря. До якого дослідження слід підготувати пацієнта з метою підтвердження діагнозу?

  1. Електрокардіограми

  2. Рентгенографії органів грудної клітки

  3. УЗД серця

  4. Загального аналізу крові

  5. Біохімічного аналізу крові

  1. У пацієнта Є., 40 років після перенесеної респіраторної інфекції, з’явилася різка слабкість, носові та ясневі кровотечі, геморегічні висипання на шкірі тулуба та кінцевок, у зіві – виразково-некротичні зміни. Лікар запідозрив гострий лейкоз. Який основний гематологічний показник, що свідчить про наявність гострого лейкозу?

  1. Блисткі клітини

  2. Зниження гемоглобіну

  3. Тромбоцитоз

  4. Еритроцитоз

  5. Зниження ШОЕ

  1. До терапевтичного відділення доставлено швидкою допомогою хворий 69 років, у якого годину тому після фізичного навантаження, раптом з'явився сильний біль за грудиною, який іррадіював у міжлопаткову ділянку. Під час огляду: стан тяжкий, шкіра бліда, волога. Рs – 100/хв., ритмічний, АТ – 80/60 мм.рт.ст.. Тони серця різко

ослаблені. На ЕКГ – глибокий зубець Q та куполоподібний сегмент SТ у відведеннях ІІ - ІІІ. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. Гострий інфаркт міокарда

  2. Стенокардія

  3. Тромбоемболія легеневої артерії

  4. Міокардит

  5. Ревматизм

  1. Хворий 75 років, звернувся до лікаря зі скаргами на часті запаморочення, погану пам'ять, безсоння, швидку стомлюваність, плаксивість, роздратованість. Під час огляду: стан задовільний, при аускультації у другому міжребровому проміжку справа від грудини вислуховується грубий систолічний шум, II тон над аортою дзвінкий з металічним відтінком. Рs – 60/хв., АТ – 180/80 мм.рт.ст. Яке дослідження найбільш інформативне для уточнення діагнозу?

  1. Ліпідограма

  2. Сімейний анамнез

  3. Рентгенографія органів грудної клітки та черевної порожнини

  4. Ультразвукове дослідження -допплєрографія

  5. Рентгеноконтрастна ангіографія

  1. Хвора, 25 років, скаржиться на нудоту, відрижку повітрям, відчуття тяжкості в епігастрії, проноси. Під час огляду: язик обкладений білим нальотом, живіт болючий в епігастральній ділянці. На рентгенограмі – виражена згладженість складок слизової оболонки шлунку. Яке дослідження допоможе встановити правильний діагноз?

  1. Аналіз шлункового вмісту

  2. Аналіз дуоденального вмісту

  3. Капрограма

  4. Загальний аналіз крові

  5. Загальний аналіз сечі

  1. Чоловік, 35 років, скаржиться на нудоту, блювання, біль оперізуючого характеру, слабкість. Такий стан розвинувся після вживання алкоголю та гострої, жирної їжі. Під час огляду: шкіра бліда, язик обкладений сірим нальотом, живіт болючий в епігастрії більше зліва. Яке дослідження найбільш інформативне для встановлення діагнозу?

  1. Аналіз сечі та крові на діастазу

  2. Загальний аналіз сечі

  3. Аналіз крові на цукор

  4. Копрограма

  5. Аналіз кала на приховану кров

  1. Чоловік, 48 років, скаржиться на постійний кашель (більш зранку), з виділенням великої кількості харкотиння (до 200мл) гнійного характеру іноді t0 – 37,80С; АТ – 100/70мм.рт.ст.; ЧД – 24/хв. Рs - 84/хв. Хворіє хронічним бронхітом протягом 16 років.Яке дослідження буде більш ефективним для уточнення діагнозу?

  1. Бронхографія

  2. Флюорографія

  3. Томографія

  4. Рентгеноскопія грудної клітки

  5. Загальний аналіз мокротиння

  1. Чоловік, 42 років, скаржиться на температуру тіла 37,50С, потіння вночі, сухий кашель, кровохаркання, слабкість, втрата апетиту. Захворів тиждень тому. Об’єктивно: стан середньої тяжкості. Над легенями зліва в ділянці верхівки ослаблене дихання, сухі та вологі хрипи, тони серця ослаблені, тахікардія. АТ –100/70мм.рт.ст.; ЧД – 24/хв. Рs – 86/хв. Яке дослідження найбільш інформативне для уточнення діагнозу?

  1. Аналіз мокротиння на туберкульоз

  2. Загальний аналіз крові

  3. Загальний аналіз сечі

  4. Білкові фракції крові

  5. Коагулограма

  1. Жінка, 56 років, звернулася зі скаргами на спрагу, сухість у роті, слабкість, сухість і свербіж шкіри, гнійничкові ураження шкіри, часте сечовипускання, зниження гостроти зору, біль у ділянці серця, запалення ясен, випадіння зубів. З анамнезу – мати хворіла на цукровий діабет. Об’єктивно: пацієнтка огрядна. Шкіра суха, лущиться, нігтіламкі, волосся рідке. PS 78/хв., АТ 150/85 мм рт ст., ЧД 16/хв. Яке дослідження допоможе поставити діагноз?

  1. Аналіз крові на глюкозу

  2. Загальний аналіз крові

  3. Загальний аналіз сечі

  4. Аналіз крові на креатинін

  5. Аналіз сечі на ацетон

  1. Ви берете участь в обстеженні пацієнта з хронічним панкреатитом. Вкажіть, до якого обстеження його треба підготувати?

  1. Аналізу сечі на діастазу

  2. Фіброгастроскопії

  3. Дуоденального зондування

  4. Холецистографії

  5. Колоноскопії

  1. В урологічне відділення поступив пацієнт з діагнозом: “Гострий гломерулонефрит”. Яке призначення лікаря Ви виконаєте першочергово?

  1. Визначення водного балансу

  2. Аналіз сечі за Зимницьким

  3. Аналіз сечі на діастазу

  4. Визначення добового діурезу

  5. Аналіз сечі за Нечипоренком

  1. Пацієнту, який знаходиться на диспансерному обліку з діагнозом “Ревматизм” заплановані протирецидивні заходи. Яке з досліджень вирішальне при рецидиві захворювання?

  1. Аналіз крові на ревмопроби

  2. Загальний аналіз крові

  3. Загальний аналіз сечі

  4. Аналіз сечі за Нечипоренком

  5. Аналіз сечі за Зимницьким

  1. Які клінічні обстеження необхідно провести хворому з підозрою на менінгіт?

  1. Симптом Кернінга, Брудзинського

  2. Симптом Пастернацького

  3. Симптом Морозкіна

  4. Симптом Падалка

  5. Сиптом Розенберга

  1. Пацієнт 53 років поступив в кардіологічне відділення зі скаргами на інтенсивний пекучий біль за грудиною, який іррадіює в ліве плече і руку, триває 6 - 8 годин. Який метод діагностики застосовують для підтвердження діагнозу?

  1. Електрокардіографія

  2. Фонокардіографія

  3. Електроенцефалографія

  4. Ехокардіографія

  5. Сфігмографія

  1. Пацієнт госпіталізований з підозрою на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки. До якого додаткового методу обстеження необхідно медичній сестрі підготувати пацієнта?