Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фармакологія.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
289.18 Кб
Скачать

Протипоказання

Гірчичники (сім'я гірчиці) не слід застосовувати при пошкодженні шкіри, гноячкових захворюваннях, нейродерміті, екземі, псоріазі.

Гіркоти протипоказані при підвищеній шлунковій секреції, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, рефлюкс-езофагіті.

Протипоказання бен-гею - рани, подразнення шкіри у місці нанесення препарату, підвищена чутливість до його компонентів, вік до 12 років.

Фармакобезпека

Не дозволяється використовувати бен-гей разом зі зігрівальними компресами. Слід уникати потрапляння препарату в очі та на слизові оболонки. Перед їдою приймають всі гіркоти (за 15-20 хвилин).

Порівняльна характеристика препаратів

М'ята перцева вміщує не менш 1% ефірної олії, до складу якої входить ментол. Має помірну спазмолітичну, жовчогінну, легку седативну і знеболюючу дію. Входить до складу багатьох препаратів.

Ментол отримують з м'ятної олії, а також синтетичним шляхом. Входить до складу багатьох препаратів (меновазин).

Валідол за дією близький до ментолу.

Лист евкаліпта містить ефірну олію, яка виявляє стимулюючу дію на рецептори слизових оболонок. Має також слабку місцеву протизапальну і антисептичну дію.

Еспол - комбінований засіб для місцевого застосування, містить екстракт перцю стручкового, димексид, ефірні олії. Поряд з місцевоподразнюючою, відволікаючою дією покращує місцевий кровообіг, трофіку тканин.

Бен-гей комбінований засіб, до складу якого входять метилсаліцилат та ментол, має виражену анальгезуючу (відволікаючу) та розігрівальну дію, використовується для місцевого застосування при м'язовому та суглобовому болю. У формі спортивного бальзаму використовується для усунення м'язової напруги перед та після спортивних занять. У формі мазі - для усунення больового синдрому при міалгії та артралгії.

Трава полину входить до складу чаїв для збудження апетиту.

Корені кульбаби застосовуються для збудження апетиту, а також як жовчогінний засіб.