Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Військові перевороти та диктаторські режими Вар...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
69.63 Кб
Скачать

Вагомим фактором розвитку латиноамериканських держав був і залишається масовий партизанський рух, в якому можна виділити кілька етапів.

Перший, пов'язаний з кубинською революцією 1959 p., мав антиамериканський, загальнодемократичний характер.

Другий (60-і —початок 70-х років) проходив під безпосереднім впливом кубинської революції. У період 1960— 1967 pp. в Латинській Америці нараховувалося 12 осередків партизанської боротьби. Незважаючи на те, що усіх їх було знищено, вони сприяли процесу демократизації у цих країнах.

Третій етап (кінець 70-х — 80-і pp.) пов'язаний, головним чином, з боротьбою у країнах Центральної Америки, насамперед сандиністів у Нікарагуа. їхня перемога надихнула партизанський рух лівого спрямування у Сальвадорі, Гватемалі, Гондурасі, викликавши одночасно антисандиністський рух "контрас" у Нікарагуа.

Четвертий етап (80-і — 90-і pp.) — активізація діяльності пов'язаних з наркомафією військово-політичних організацій у Перу та Колумбії. Збройні антиурядові виступи у країнах Латинської Америки спричинені переважно внутрішніми соціально-економічними та політичними проблемами цього регіону.

5