Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_3_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
51.71 Кб
Скачать

5

Лабораторна робота №3 Тема: Порядок відкриття особових рахунків клієнтам банку

Мета роботи:

  1. Вивчення функціональної структури та режимів підсистеми “Особові рахунки” ПТК “ІСАОД-Банк”.

  2. Набуття навичок практичної роботи з відкриття особових рахунків клієнтам банку.

1. Загальні відомості

Базовою функцією автоматизації розрахункових операцій є відкриття нових особових рахунків.

Особовий рахунок (ОР) являє собою аналітичний реєстр бухгалтерського обліку руху грошових коштів у банку. Правила виконання операцій з особовими рахунками задаються нормативними документами НБУ. Кожен особовий рахунок відкривається відповідно до балансового рахунка. Номер особового рахунка складається з таких груп символів: чотирьох цифр номера балансового рахунка (БР4), ключовий розряд і 9 знаків – інформація з аналітичного рахунка клієнта. Код балансового рахунка є обов'язкової складового номера особового рахунка. Це дає можливість одержувати суми залишків або оборотів на особових рахунках щодо заданого балансового рахунка.

Відкриття нових особових рахунків виконується головним бухгалтером банку або іншою уповноваженою особою в підсистемі «Особові рахунки» ПТК “ОДБ “ІСАОД-Банк””.

Структура меню підсистеми “Особові рахунки”:

  • Відкриття нових ОР

  • Перегляд ОР

  • Коректування ОР

  • Перегляд історії ОР

  • Спробний баланс

Функції підсистеми «Особові рахунки»:

  • відкриття/закриття ОР;

  • перегляд/коректування записів ОР;

  • формування довідкової і фінансової інформації про фінансовий стан особових рахунків клієнтів банку.

Увійшовши до пункту меню «Особові рахунки», переходять до пункту «Відкриття особових рахунків». При цьому зазначають необхідні реквізити: тип особового рахунку, який вибирається з переліку, що відкрився за допомогою функціонального клавіша; рівень секретності рахунку, що задається обмеженнями доступу до нього; вид валюти рахунку, який вибирається курсором з висвітленого на екрані переліку; реєстраційний номер клієнта в банку; номер балансового рахунку; номер особового рахунку клієнта; назва особового рахунку, дата відкриття; підстава для відкриття рахунку; тип особового рахунку для податкової адміністрації; ознаки звітності; ознаки для розрахунку платежів за розрахунково-касове обслуговування; код відповідального виконавця, нарахування процентів за залишки.

Супроводження особових рахунків виконується на робочих місцях відповідальних виконавців-операціоністів і технолога. Крім відповідальних виконавців доступ до особових рахунків з різними повноваженнями мають працівники валютного відділу, каси, головний бухгалтер та керівники служб банку. Усім зазначеним працівникам доступна функція перегляду особових рахунків з пункту меню «Перегляд особових рахунків».

Функція перегляду особових рахунків дає змогу:

  • переглянути реквізити рахунку, зокрема номер балансового рахунку, тип рахунку, його призначення та інші довідкові ознаки;

  • визначити оперативний стан особового рахунку, а саме: вхідний залишок, поточні обороти коштів, вихідне сальдо рахунку.

Функція “Перегляд списку особових рахунків” дає змогу:

  • дістати впорядкований за заданою ознакою список особових рахунків, в якому зазначено номер рахунку, ім'я клієнта, поточне сальдо й обороти коштів; вихідний залишок, а також дату останньої модифікації рахунку;

  • вивести на друк або занести до файлу список особових рахунків.

Перегляд історії особових рахунків здійснюється після входження до меню з такою самою назвою. Наступний рівень меню дає змогу користувачеві вибрати балансовий чи позабалансовий рахунок. Увійшовши до пункту меню «Вид рахунку», користувач може послідовно задати з клавіатури номери балансового й особового рахунків, за якими він отримує на екрані розшифрування руху коштів. Таке розшифрування можна дістати за вказаний день або період.

Правила відкриття нових особових рахунків визначаються інструкцією “Про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах”, затвердженою постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492. Відповідно до вимог інструкції для відкриття поточного рахунку юридичній особі їй потрібно подати такі документи:

  1. Заяву про відкриття рахунку встановленого зразка, підписану керівником та головним бухгалтером підприємства.

  2. Копію свідоцтва про державну реєстрацію в органах виконавчої влади, засвідчену нотаріально або органом, який видав свідоцтво.

  3. Копію належним чином зареєстрованого установчого документа (статуту /засновницького договору / установчого акта / положення), засвідчену органом який здійснив реєстрацію, або нотаріально.

  4. Копію довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену органом, що видав довідку, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку.

  5. Копію документа, що підтверджує взяття юридичної особи на облік в органі державної податкової служби, засвідчену органом, що видав документ, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку.

  6. Картку із зразками підписів осіб, яким надане право підпису розрахункових документів завірену нотаріально. У картку включається також зразок відбитка печатки підприємства.

Юридичні особи, які використовують найману працю і є платниками страхових внесків, додатково подають такі документи:

  1. Копію документа, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у відповідному органі Пенсійного фонду України, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку.

  2. Копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України як платника соціальних страхових внесків, засвідчену нотаріально або органом, що видав довідку чи підписом уповноваженого працівника банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]