Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_4_2011.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

7

Лабораторна робота № 4 Тема: Технологія роботи з платіжними документами в підсистемах птк “ісаод-Банк”

Мета роботи:

1. Вивчення функціональної структури та режимів підсистем ПТК “ІСАОД-Банк”, які призначені для роботи з платіжними документами а також розподіл функцій між робочими місцями у процесі обробки розрахункових документів.

2. Набуття навичок практичної роботи в підсистемі “Документи” при організації та виконанні безготівкових міжгосподарських розрахунків клієнтів банку.

  1. Загальні відомості

1.1. Організація безготівкових розрахунків в Україні

Правові основи застосування платіжних інструментів та організації безготівкових міжгосподарських розрахунків визначені чинним законодавством України та Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22. Ця інструкція встановлює правила використання при здійсненні безготівкових операцій платіжних інструментів у формі: меморіального ордера, платіжного доручення, платіжної вимоги-доручення, платіжної вимоги, розрахункового чека, акредитива.

Платіжними інструментами називають складені за встановленою формою документи, які подаються банкам юридичними та фізичними особами з дорученням (чи з вимогою) переказати з їхніх рахунків (чи зарахувати на їхні рахунки) певну суму коштів.

Платіжні інструменти строго уніфіковані, мають єдину для всієї країни стандартну форму, визначений набір реквізитів. Значна частина реквізитів є спільною і обов’язковою для всіх інструментів.

Платіжне доручення - розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника обслуговуючому банку про списання зі свого рахунку зазначеної суми коштів та її перерахування на рахунок одержувача.

Розрахунковий чек - розрахунковий документ, що містить письмове доручення власника рахунку (чекодавця) банку-емітенту, в якому відкрито його рахунок, про сплату чекодержателю зазначеної в чеку суми коштів. Передача чеків в банк супроводжується реєстром чеків (в трьох або чотирьох примірниках – якщо рахунки чекодавця і чекодержателя відкриті в різних банках)

Меморіальний ордер - розрахунковий документ, який складається банком для оформлення внутрішньобанківських операцій, операцій щодо списання коштів з рахунку платника, здійснення договірного списання коштів з рахунку свого клієнта на підставі його письмового доручення.

1.2. Вхідні документи банку і їхні внутрісистемні реквізити

Вхідну інформацію ПТК “ІСАОД БАНК” можна підрозділити на наступні групи:

  1. Документи безготівкових розрахунків, що надходять у банк як на паперових носіях, так і по телекомунікаційних каналах зв'язку.

Документи на паперових носіях вводяться наступними підсистемами:

  • “Ручного введення документів” (введення з клавіатури);

  • “Позабалансового обліку”;

  • “ЗЕД” (валютні операції).

Введення документів, отриманих за каналами зв'язку, виконується підсистемами:

  • "Банк-Клієнт";

  • “TALK_SEP” (введення міжбанківських документів системи електронних платежів України);

  • “обміну документами з агенствами”;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]