Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1-2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
88.79 Кб
Скачать

Розділ 2

31

утворює вхідний отвір за діаметром кулі й руйнування у вигляді лійки Ііи виході. У трубчастих кістках на вході —радіальні тріщини, на виході — поздовжні. Якщо куля вражає порожній орган, наповнений рідиною (шлунок), рідина руйнує протилежну стінку органа. Куля може захоплю­вати частки ушкоджених органів. При виході куля, зустрічаючи щільний одяг, ремінь, формує забиті місця округлої форми. Краї вихідного отвору вивернуті назовні.

Інші види вогнепального пошкодження

Із саморобної зброї поранення частіше сліпі. Навколо рани безліч порошинок.

Перероблена зброя

Кулі звичайно фрагментуються й утворюють кілька отворів.

При пострілах з далекої відстані (швидкість 500 м/с) на другому шарі одягу або на шкірі з'являються навколо вхідного отвору рани забруднення сірих кольорів (кіптява, металевий пил) — «феномен Виноградова».

Таблиця 4 Розмір вхідних і вихідних отворів (см) у грудині при пострілі з різних

відстаней

Відстань (см)

МП

АК-47

АК-74

Вхід

Вихід

Вхід

Вихід

Вхід

Вихід

1

0,9-1,0

0,9-1,0

1,1-1,3

1,4-1,5

0,7-0,8

2,5-2,7

3

0,9-1,0

1,1-1,2

0,8-0,9

1,4-1,5

0,6-0,7

1,5-1,6

10

0,9-1,0

1,3-1,4

0,8

0,9-1,0

0,5-0,7

0,5-0,7

25

0,9

2,5-3,0

0,8

1,1-1,2

0,5-0,6

0,8-1,0

50

0,9

3,1-3,4

0,8

1,4-1,6

0,5-0,6

1,8-2,0

Для встановлення відстані пострілу з пневматичного пістолету марки МР-654 К свинцевим дробом утворюються додаткові фактори у вигляді зон відкладення слідів свинця на шкірі, які на практиці можуть служити діагностичними ознаками констатації відстані пострілу від упора до ЗО см. 32

Судова медицина

При пострілі з відстані 1-5 см. можна судити про кількість нарізів у стволі

зброї [107].

При ушкодженнях сигнальними патронами й освітлювальними раке­тами вхідна рана й рановий канал піддаються впливу палаючого складу з обвуглюванням м'яких тканин.

У підривних пристроїв (снаряди, пакети) факторами, що ушкод­жують, є:

1. Ударна хвиля вибухових газів.

2. Висока температура вибухових газів (3000-4000 градусів).

3. Осколки снаряда (оболонки).

4. Вторинні снаряди. Осколкові поранення набувають зірчастої, овальної або невизначеної форми.

При дії газової зброї самооборони на відстані 1 метра утворюється

вогнепальна рана.

Судово-медична і криміналістична характеристика пошкоджень, причинених з пістолета «пб-4»

Патрони травматичної дії складаються з алюмінієвої гільзи, гумової кулі й заряду пороху марки «Сунар СВ». Куля (двухелементна) виконана у вигляді барила із притупленням головної частини й має сталеву втулку покриту гумовою сумішшю. Дулова енергія кулі «Оси» становить 120 Дж. На відстані 10 м кінетична енергія кулі знижується до 70 Дж що є цілком достатнім для ефективного дозованого впливу на людищ й тимчасове виведення її з ладу. При використанні такої зброї можуті утворюватися в черепі забиті рани розміром 0,5 х 0,5 см. На переднії поверхні грудної клітки на рівні другого-третього міжребер'я по серед ньоключичній лінії — відповідно рани округлої форми розмірам! 1,5 х1,5 см, по верхньому краю яких розташовувалися синці синюшно-синього кольору розмірами 4,0 х 3,0 см з осадненими краями. Рентгено­логічним дослідженням у м'яких тканинах грудної клітки в проекції раю на рівні третього міжребер'я виявлено сторонній предмет, за формою і розмірами відповідно армуючому елементу кулі травматичної дії пісто­лета «ПБ-4» [25].

При огляді місця події фіксують положення й позу трупа, наявністі зброї, гільз, реєструють відстань речових доказів, калюжі й патьоки крові сліди крові на зброї, одязі, сліди кіптяви, вхідні й вихідні отвори. Дослі­дженню трупа передує дослідження одягу, забруднень, його пошкоджень^

Слідчий, крім звичайних довідок, повинен відбити повідомлення стосовно вогнепального поранення, а саме: де, в якому положенні і позі виявлено труп з вогнепальним пораненням, яка задіяна зброя (маркаі модель), розташування зброї відносно трупа, яка область тіла пошкоджені з вказівкою на вхідний і вихідний отвір, наявність додаткових факторії

розділ 2_________________________________________________33

постріла в оточенні вхідного отвору, на руках, сліди крові на руках і її каналі ствола, мозкової речовини при пострілах в голову, гільзи в каналі пішла або на місці пригоди, пижі, положення одягу, взуття, оголеної чистини тіла, пристосованої для виконання пострілу своєю рукою.

Дослідження трупа у морзі відрізняється від огляду трупа на місці Пригоди проведенням комплексу лабораторних досліджень, направлених Ції ішявлення снаряду і додаткових факторів постріла.

Досліджують одяг, вказують на її положення на тілі, наявність або ИІдсутність пошкоджень. При наявності таких на тілі відмічають відповід­ність ран пошкодженням на одязі. Пошкодження описуються за схемами, Ііоминаючи з вимірювання висоти розташування їх від подошвеної поверхні ступні у залежності від пози трупа. Акцентується увага на напрямок патьоків крові і кіптяви на кінцівках, вимірюється довжина руки й ноги.

Утворена рана в результаті пострілу, описується за схемою:

1. Наявність дефекта тканини, надривів, їх довжина.

2. Наявність пояска обтирання й осад'нення.

3. Накладання навколо рани і по ходу ранового каналу.

4. Вкорінення інородних тіл у тканини навкруги рани.

5. Зміна кольору шкіри.

6. Опалення волосся в зоні рани, зміна його кольору, здуття кінців волосся (під дією високої температури).

7. Наявність або відсутність частин заряду по ходу і на дні ранового каналу.

Особливості поранення струєю воли

Пошкодження струєю води є рідким.

При проведенні планових робіт щодо очищення внутрішніх поверхонь котлів від накипу в одному з бойлерів котельної виявлено труп робітника. Па підлозі пістолет для подачі води під високим тиском складової час­тини насосної гідроочисної УНГ 75-63. Максимальний тиск води в уста­новці складає 630 атм. У момент одержання поранення робочий тиск був 400 атм. Діаметр отвору сопла ствола 1- 1,5мм. Рани можуть виникати па відстані дії до 5 м.

На одязі і тілі постраждалого (на грудях) було виявлено такі пошко­дження:

— на комбінезоні хімічного захисту — розрив тканин неправильної форми довжиною 5 см. Краї нерівні, кінці закруглені.

— на шкірі передньої поверхні правої половини грудей — три рани і три садна, розташовані на ділянці 5 х4 см. Пошкодження овальної і круглої форми 0,4 х0,3 см до 1.8 х0,9 см. Краї ран рівні, осадження на ширину 0,1 х0,4 см. Ранові канали мають напрямок спереду назад, знизу догори, праворуч-ліворуч. Рани проникають через34

СУДОВА

грудну клітину в праву плевральну порожнину з пошкодженням легені, серця, стінки аорти. Максимальна довжина ранових кана; лів — 9 см. — Діагноз: Відкрита рана правої половини грудей гідродинамічнок струєю: 3 сліпі рани передньої поверхні грудної клітки, які про никають в праву плевральну порожнину з пошкодженням право легені, аорти, серцевої сорочки, правого вушка серця; сліпі непро никаючі рани передньої поверхні грудної клітки; садна та крово' виливи. Струя води 1,4 мм під тиском 400 атм має пошкоджуючу дію, які порівнюється з властивостями ручної вогнепальної зброї [45].

Поняття для закріплення

1. Шок 3 та 4 ступеня, коли ушкодження самі по собі не смертельні але викликають перезбудження центральної нервової системі (область гортані, статеві органи, нігтеві фаланги).

2. Емболія (жиром, повітрям, стороннім предметом). Це — показниі прижиттєвого ушкодження.

3. При пострілі в упор (у перешкоді) утворюється дефект, що виби вається предкулевим повітрям. Куля входить у готовий отвіп Потім гази, які хрестоподібно розривають одяг, відшаровують шкірні покриви навколо рани, притискаючи до зрізу стовбурі зброї, формуючи на шкірі відбиток «штанц — марка».

Питання до теми

1. Види механічних ушкоджень.

2. Ушкодження, заподіянні гострими предметами.

3. Ушкодження, заподіянні тупими предметами.

4. Характерні ушкодження при падінні з висоти.

5. Ушкодження, заподіювання частинами тіла людини.

6. Вогнепальні ушкодження.

7. Значення синців при механічних ушкодженнях.

8. Транспортна травма.

9. Рейкова травма.

РОЗДІЛ 3.

РОЗЛАД ЗДОРОВ'Я ТА СМЕРТЬ ВІД КИСНЕВОГО

ГОЛОДУВАННЯ

Процес подиху й кисневе голодування

Подих — процес вентиляції легень й газообміну, що супроводжується Поглинанням кисню, виділенням вуглекислого газу й метаболічної води.

Процес подиху (гезрігагло) — складний безперервний ритмічний Процес споживання живим організмом кисню із зовнішнього середо-іища та виділення у нього вуглекислого газу, що забезпечує життєві функції організму, підтримує оптимальний рівень окисно-відновлю-Внльного процесу.

У нормі людина робить 16-20 подихів на хвилину. З кожним вдихом у легені надходить близько 500 куб. см повітря (дихальний обсяг), що становить у хвилину 8 -10 літрів, що містять 1600-2000 куб. см. кисню. У видихуваному повітрі на 20% кисню менше, тобто в організмі залиша­ється 300-400 куб. см. кисню. Це та кількість, що споживається організ­мом на 1 хвилину. Ритм подиху регулюється дихальним центром, розташованим у довгастому мозку.

Повітря атмосферне — суміш газів, що утворилася над поверхнею Землі в результаті еволюції первинної атмосфери, яка проходила пара­лельно з еволюцією біосфери. Сухе повітря містить 78,08% азоту, 20,95% кисню, 0,93% аргону, 0,03% вуглекислого газу, сліди водню, озону, інерт­них газів. Кількість парів води коливається від 0,00002 до 3%, залежить під місцевості і пори року. У повітрі утримується значна кількість дрібно­дисперсних твердих часток (аерозолі), у тому числі мінеральний й органічний пил, мікроорганізми — від 2 до 200 мільйонів в 1 куб. метрі. Загальний тиск повітря на рівні моря — 1013 гпа, або 760 мм. рт. ст. У міру підйому на висоту загальний тиск і парціальний тиск газів змен­шується.

Повітря видихуване — суміш газів, що утворилася в легенях у резуль­таті газообміну між альвеолярним повітрям і кров'ю малого кола крово­обігу, містить кисню — 16%, вуглекислого газу — 4-5%, пари води; летучі з'єднання, на чому базується визначення наявності алкоголю або ацетону 11 ри діабеті.

Задушенням (асфіксією) у широкому розумінні слова називають хноробливі розлади або смерть, викликані кисневим голодуванням.