Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр роб 8_Докум.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

Документація організації

Документи систем управління якістю (9004-НастЯк). Основою системи управління якістю є настанова з якості та сукупність методик якості, регламентуючих планування виробництва, обслуговування і ремонту устаткування, маркетингу й інших аспектів діяльності підприємства. Ця система заьезпечує якість будь-якої продукції даного підприємства.

Настанова з якості – документ, який визначає сферу застосування та регламентує систему управління якістю організації, при тому містить опис взаємодії процесів системи управління якістю, відповідальність керівництва, управління ресурсами, випуск продукції, вимірювання, аналіз та поліпшення – з посиланнями на методики якості;

Методики якості – установлений спосіб діяльності або здійснення процесу;

Документи щодо планування, функціонування та контролю процесів, або організаційна документація – посадові інструкції, положення (робота підрозділів, організація ремонту тощо);

Технологічна документаціятехнологічний регламент ТР у переробних виробництвах, технологічні карти (наприклад, у складальних виробництвах – маршрутна карта МК, операційні карти ОК, карти технічних вимог та вимог безпеки), режимні карти , технологічні інструкції, рецептури тощо; документи, що стосуються окремих видів обладнання (технічний паспорт), ; документи, що стосуються організації в цілому (технічний проект);

Плани, програми, списки, переліки;

Протоколи – реєстраційні, протокольні та звітні документи, які містять одержані результати або надають докази виконаних робіт.

Крім того підприємство має фінансову, планову, звітну та інші види документації.

Документація системи якості (СТРПОВ) повинна давати можливість безсуперечного тлумачення програм забезпечення якості, планів, настанов, протоколів з питань якості та містити інформацію щодо:

цілей системи якості та її організаційної структури, відповідальності і повноважень керівництва стосовно якості продукції; досліджень і випробувань, які повинні проводитися після виготовлення продукції;

засобів постійного контролю ефективності функціонування системи якості;

звітів про інспекційні перевірки і результати випробувань, даних про калібрування, кваліфікацію персоналу тощо.

Згідно з ДСТУ ISO 9000-2001 програма якості – документ, що визначає, які методики та відповідні ресурси, хто та коли повинен застосовувати до конкретних проекту, продукції, процесу чи контракту.

Під час проведення сертифікації здійснюється обстеження виробництва згідно з ДСТУ 39-57-2000 «Порядок обстеження виробництва під час проведення сертифікації». Для обстеження виробництва складається програма обстеження виробництва, яка охоплює 10 напрямків: документація; контракти; процеси; контроль; контрольне устаткування; коригувальні дії; підготовка персоналу; завантажувально-розвантажувальні та транспортно-складські роботи; навколишнє середовище; продукція.

Що стосується документації, то перелік включає документи (методики якості) щодо:

- організації контролю якості;- організації контролю за випуском продукції;- відповідальності персоналу;

- системи контролю якості;- внесення змін у документацію;- вимірювальної техніки;- системи перевірки;

- формування партії продукції;- випробування продукції

Інформація про продукцію (Закон України „Про захист прав споживачів”).

Інформація про товари (роботи, послуги) повинна містити:

- назви нормативних документів, вимогам яких повинні відповідати товари (роботи, послуги);

- перелік основних споживчих властивостей товарів (робіт, послуг), а щодо продуктів харчування - склад (включаючи перелік використаних у процесі їх виготовлення інших продуктів харчування і харчових добавок), калорійність, вміст шкідливих для здоров'я речовин порівняно з обов'язковими вимогами нормативних документів і протипоказання щодо застосування;

- ціну та умови придбання товарів (робіт, послуг);

- дату виготовлення;

- гарантійні зобов'язання виготівника (виконавця);

- правила та умови ефективного використання товарів (робіт, послуг);

- термін служби (придатності) товарів (наслідків робіт), відомості про необхідні дії споживача після його закінчення, а також про можливі наслідки в разі невиконання цих дій;

- найменування та адресу виготівника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт, технічне обслуговування.

Стосовно товарів (робіт, послуг), які підлягають обов'язковій сертифікації, споживачеві повинна надаватись інформація про їх сертифікацію.

Стосовно товарів (робіт, послуг), які за певних умов можуть бути небезпечними для життя, здоров'я споживача та його майна, виготівник (виконавець, продавець) зобов'язаний довести до відома споживача інформацію про такі товари (роботи, послуги) і можливі наслідки їх впливу.

Вищеперелічена інформація доводиться до відома споживачів виготівником (виконавцем, продавцем) у технічній документації, що додається до товарів (наслідків робіт, послуг), на етикетці, а також маркуванням чи іншим способом, прийнятим для окремих видів товарів (робіт, послуг) або в окремих сферах обслуговування.

Продукти харчування, упаковані або розфасовані в Україні, повинні забезпечуватись інформацією про місце їх походження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]