Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прак 4 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
758.78 Кб
Скачать

Практичне заняття 4. Облік у бюджетних установах праці та її оплати

Мета: практично засвоїти теоретичні знання по темі "Облік у бюджетних установах праці та її оплати"

Необхідні теоретичні відомості

Порядок призначення і виплати стипендій, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.04 № 882, а їх розміри постановою від 05.03.08 № 165.

Дія Порядку поширюється на осіб, які навчаються у навчальних закладах та наукових установах за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, у навчальних закладах, що перебувають у власності Автономної Республіки Крим, та комунальних навчальних закладах за рахунок коштів відповідних бюджетів:

1) учнів денної форми навчання професійно-технічних навчальних закладів (далі — учні);

2) студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів І—ІV рівня акредитації, крім осіб, які навчаються за освітньо-професійними програмами підготовки магістрів державного управління (далі — студенти);

3) курсантів денної форми навчання вищих навчальних закладів цивільної авіації, морського і річкового транспорту, Севастопольського національного інституту ядерної енергії та промисловості (далі — курсанти);

4) учнів VІІІ—XІІ класів середніх спеціальних музичних шкіл-інтернатів і середніх художніх шкіл;

5) учнів І—ІІ курсів училищ фізичної культури;

6) слухачів підготовчих відділень консерваторій та студій підготовки акторських кадрів (далі — слухачі);

7) клінічних ординаторів;

8) аспірантів і докторантів, які навчаються з відривом від виробництва (крім аспірантів та докторантів, розмір стипендії яких визначено Положенням про прийом слухачів до Національної академії державного управління при Президентові України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.04 № 468 “Про затвердження положень про прийом, стажування слухачів та працевлаштування випускників Національної академії державного управління при Президентові України, а також переліку органів, де проводиться стажування слухачів Академії”.

Стипендії можуть бути академічними або соціальними.

Академічними стипендіями є:

1) стипендії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, іменні стипендії, які призначаються учням, студентам і курсантам за результатами навчання, розміри та порядок призначення яких визначаються окремими нормативними актами;

2) іменні або персональні стипендії навчального закладу;

3) ординарні (звичайні) академічні стипендії.

Розмір академічних стипендій для осіб, зазначених у пунктах 1-6 визначається виходячи з установленого Кабінетом Міністрів України розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії з урахуванням типу навчального закладу, умов та напряму навчання, успішності стипендіата.

Соціальні стипендії призначаються:

1) студентам і курсантам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам і курсантам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків;

2) студентам і курсантам з числа осіб, яким згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" гарантуються пільги під час призначення стипендії; 3) студентам і курсантам з малозабезпечених сімей (у разі отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством);

4) студентам, які є дітьми-інвалідами та інвалідами I-III групи;

5) студентам і курсантам, які мають сім'ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або одна мати (батько) навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання;

6) студентам, які навчаються за гірничими спеціальностями, батьки яких загинули або стали інвалідами внаслідок отримання травм на виробництві, професійного захворювання під час роботи на вугледобувних підприємствах.

Професійно-технічні навчальні заклади у межах коштів, передбачених для виплати стипендії, вирішують питання про першочергове призначення академічної та соціальної стипендії учням:

1) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків;

2) з числа осіб, яким згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", гарантуються пільги при призначенні стипендії;

3) з малозабезпечених сімей (за умови отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством);

4) які є дітьми-інвалідами та інвалідами I-III групи;

5) які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності не нижчий ніж 7 за дванадцятибальною або не нижчий ніж 4 за п'ятибальною шкалою оцінювання;

6) які навчаються гірничих професій, чиї батьки загинули або стали інвалідами внаслідок отримання виробничих травм, професійного захворювання під час роботи на вугледобувних підприємствах.

З метою підвищення життєвого рівня та заохочення за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності навчальний заклад 10 відсотків коштів, передбачених для виплати стипендій, використовує для надання учням, студентам, курсантам, клінічним ординаторам і аспірантам, які навчаються за державним замовленням, матеріальної допомоги та заохочення.

Порядок використання коштів, передбачених на виплату стипендій, для надання матеріальної допомоги та заохочення розробляється навчальним закладом та затверджується його керівником.

Для вирішення питань з призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги учням, студентам, курсантам, заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній та науковій діяльності, навчальні заклади утворюють стипендіальні комісії.

До складу стипендіальної комісії входять керівник навчального закладу, представники фінансових підрозділів, декани факультетів (завідуючі відділеннями), представники профспілкових та самоврядних організацій учнів, студентів, курсантів.

У своїй роботі стипендіальна комісія навчального закладу керується законами та іншими нормативно-правовими актами, які визначають права і обов’язки учнів, студентів, курсантів, цим Порядком, статутом навчального закладу.

За поданням стипендіальної комісії керівник навчального закладу затверджує реєстр осіб, яким призначаються стипендії.

На час проходження практики або іншої трудової діяльності, яка провадиться з дозволу навчального закладу, стипендіат зберігає право на отримання стипендії.

Окремим категоріям учнів і студентів розмір академічної стипендії може збільшуватись або зменшуватись залежно від напрямку навчання чи забезпечення харчуванням.

Призначення студентам стипендій Верховної Ради України здійснюється згідно з її постановою “Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих закладів освіти” від 05.06.96 № 226/96-ВР. Згідно з цією постановою розміри іменних стипендій Верховної Ради України встановлені виходячи з розмірів стипендій, передбачених для студентів вищих закладів освіти І і ІІ, ІІІ і ІV рівнів акредитації, які навчаються на відмінно, збільшених на коефіцієнт 3,2. Призначення іменних стипендій студентам вищих закладів освіти провадиться наказами керівників міністерств і відомств, яким підпорядковані заклади освіти, щорічно з 1 вересня на один навчальний рік за наслідками екзаменаційних сесій.

Особам, яким згідно із Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” гарантуються пільги під час призначення стипендії, за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на здійснення заходів з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, виплачується додаткова соціальна стипендія.

Позбавлення студента цих соціальних стипендії можливе лише у двох випадках: у разі досягнення віку 23 років або втрати статусу студента.

Студентам і курсантам, які за результатами семестрового контролю втратили право на призначення академічної стипендії, обов’язково призначається соціальна стипендія (відсотків мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації):

100 — студентам і курсантам з числа осіб, яким згідно із Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” гарантуються пільги під час призначення стипендії;

109 — студентам і курсантам з малозабезпечених сімей (у разі отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством) та студентам, які є дітьми-інвалідами та інвалідами І—ІІІ групи;

100 — студентам і курсантам, які мають сім’ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або одна мати (батько) навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання та студентам, які навчаються за гірничими спеціальностями, батьки яких загинули або стали інвалідами внаслідок отримання травм на виробництві, професійного захворювання під час роботи на вугледобувних підприємствах.

Згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату України від 13.01.04 № 5, стипендії (в тому числі ті, що сплачуються підприємствами, установами та організаціями) не належать до фонду оплати праці, а тому не є об’єктом для нарахувань і відрахувань до Пенсійного фонду та інших фондів соціального захисту населення. Водночас, вони належать до доходів.

На підставі пп. 165.1.26 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України стипендія відноситься до доходу, який не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, у разі, якщо він виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту в сумі, яка не перевищує розміру, визначеному в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Кодексу (у 2012 р. __________________________________ визначити самостійно.). 

Сума перевищення над 1320 грн. підлягає оподаткуванню під час нарахування (виплати) такої стипендії за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 Кодексу, а саме 15% (17%). При цьому учбовий заклад, який надає стипендію, виступає податковим агентом, тобто саме він утримує з такої суми податок на доходи фізичних осіб та перераховує його до бюджету.

У Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, та сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) суми стипендій вказуються за ознакою доходу "150".

В бухгалтерському обліку бюджетних установ операції з виплати стипендій відображаються на субрахунку 662 “Розрахунки зі стипендіатами”, на якому обліковуються розрахунки із стипендій з учнями, студентами й аспірантами. На суми нарахованих стипендій проводиться запис у кредит субрахунку 662, а в дебет цього субрахунку записуються суми проведених утримань, виданих і не одержаних у строк стипендій.

Навчальні заклади можуть самостійно призначати окремим студентам стипендії за успіхи в навчанні, активну участь у громадському, спортивному і науковому житті закладу. Виплата таких стипендій здійснюється за рахунок власних коштів навчального закладу. Розміри й умови, за яких учень, студент, слухач одержує право на отримання стипендії, встановлюється керівником навчального закладу.